Ajankohtaista Ärjänsaaressa

Ärjänsaaressa työt jatkuvat

(Päivitetty 17.10.2021)
Ärjänsaari on hiljentynyt vilkkaan kesäkauden jälkeen, mutta palveluvarustuksen kohentaminen jatkuu edelleen. Saaressa on käynnissä neljän arkkitehti Eino Pitkäsen suunnitteleman mökin entisöinti. 1930-luvulla rakennetut lautamökit ovat saaren vanhimpia rakennuksia. Myös yhtä saaren saunoista remontoidaan. Toiveissa on, että osa saaren mökeistä saadaan vuokrakäyttöön kesäksi 2022.

Myös Vierasniemen rakennuksia on kunnostettu ja työt jatkuvat sisätiloissa. Näiden kunnostustöiden lisäksi saaressa on kunnostettu muuta palveluvarustusta.

Töiden etenemisestä ja mökkien vuokraamisesta tiedotaan tarkemmin keväällä.

Lampaat ovat lopettaneet kesätyönsä Ärjänsaaressa

(Päivitetty 11.8.2021) 
Ärjässä määkivät tänäkin kesänä lampaat. Neljä uuhta piti avoimena entisen kahvilarakennuksen ympäristöä. Lampaita kaitsivat vapaaehtoiset lammaspaimenet ajalla 14.6 - 2.8.. Nyt lampaat ovat palanneet kotitilalleen.

Laidunnuksen vaikutuksia alueen luonnolle ja pihapiirin ympäristölle tarkkaillaan. Myöhemmin syksyllä päätetään, jatkuuko lammaspaimennus Ärjänsaaressa tulevina kesinä.

Kolme valkoista lammasta sekametsän ympäröimällä laitumella ja lampaiden edessä on maitokärryt. Kuva: Ilkka Immonen.

Roskatonta retkeilyä retkietikettiä noudattaen

(Päivitetty 20.1.2021)
On aina paikallaan muistuttaa, että Ärjänsaaressa on siirrytty kokonaan roskattomaan retkeilyyn. Kaikki saaren jäteastiat on poistettu käytöstä, ja retkeilijöiden odotetaan huolehtivan itse omien roskiensa poisviennistä. 

Roskattoman retkeilyn periaate on yksinkertainen: Mitä tuot tullessasi, viet pois mennessäsi. Maatuvat jätteet voi laittaa kompostikäymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Vastuullisesta retkeilijästä ei jää jälkeäkään luontoon. Lue lisää retkietiketistä.

Ärjänsaarella vaalitaan luontoa ja retkeillään kestävästi. Jotta kaikkien viihtyminen Ärjänsaarella on taattu, toivotaan kävijöiden noudattavan yhteisiä pelisääntöjä.

GreenSol -hankkeen video katsottavissa

(Päivitetty 5.1.2021)
GreenSol -hankkeen energia- ja jäteratkaisuja kehittävät työt on saatu päätökseen niin Ärjänsaaressa kuin Venäjän Karjalassa sijaitsevissa Vodlajärven kansallispuistossa sekä Kostamuksen ja Kivachun luonnonpuistoissa. Hankkeen tuomia oppeja tullaan jatkossa hyödyntämään monilla muillakin suojelualueilla. 

GreenSol-hankkeen Venäjän pääpartneri on valmistellut hankkeen aikaansaannoksista videon, joka on katsottavissa Youtubessa www.youtube.com/watch?v=oI3qWIdi7qI&feature=youtu.be. Suomen ja Ärjänsaaren osuus alkaa kohdasta 4:32. 

Ärjän kaivovesi on juomakelpoista

(Päivitetty 5.6.2020)
Ärjänsaaren kaivovesi on tutkittu. Vedessä ei ole bakteereita tai muutakaan huomautettavaa, joten sitä voi käyttää normaalisti juomavetenä. Kaivo on kunnostettu kesällä 2019.

Ärjänsaaren kävijätutkimus on julkaistu 

(Päivitetty 18.12.2019) 
Ärjänsaaressa tehtiin kesällä 2019 kävijätutkimus. Raportti on luettavissa sähköisenä Tiivistelmä (julkaisut.metsa.fi) ja koko raportti (julkaisut.metsa.fi).

Ärjään laituriin poijuilla lisää venepaikkoja 

(Päivitetty 3.9.2019) 
Ärjänsaaren venelaiturin pohjoispuolelle on asennettu kahdeksan kiinnityspoijua. Laiturin etelänpuoleiset kylkikiinnityspaikat on varattu tilausliikenteen veneille ja laivoille. Lyhyemmille perämoottorilla varustetuille veneille suositellaan rantautumista. 

Lue tarkemmat tiedot venepaikoista ja laituriin saapumisesta (luontoon.fi/arjansaari/kartatjakulkuyhteydet).     

Ärjänsaaren dyyneiltä löydettiin kiinnostavia paahdelajeja

(Päivitetty 22.2.2019)
Ärjänsaaren hiekkadyynimuodostumat, konnanmarjalehdot ja valoisat mäntymetsät luovat kiinnostavia kasvupaikkoja selkärangattomille. Metsähallituksen Luontopalvelujen tilauksesta Kainuun ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Reima Leinonen toteutti Ärjänsaaressa hyönteistutkimuksen kesien 2018 ja 2019 aikana.

Lue lisää Ärjänsaaren hyönteisistä.

Ärjänsaaren kehittämissuunnitelma 

(Päivitetty 19.12.2017)
Ärjänsaari on luonnonsuojelualueeksi varattu alue, ja kaikki kehittämistoiminta perustuu jo lain mukaan luonnon ja kulttuurin suojeluun. Lue lisää Ärjänsaaren kehittämisohjelmasta (julkaisut.metsa.fi).

Uutisia Ärjänsaarelta