Ajankohtaista Ärjänsaaressa

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Etualalla kaksi naista raivaa vesakkoa hiekkarannan vieressä, taustalla kolme muuta raivaajaa.

GreenSol -hankkeen video katsottavissa

(Päivitetty 5.1.2021)
GreenSol -hankkeen energia- ja jäteratkaisuja kehittävät työt on saatu päätökseen niin Ärjänsaaressa kuin Venäjän Karjalassa sijaitsevissa Vodlajärven kansallispuistossa sekä Kostamuksen ja Kivachun luonnonpuistoissa. Hankkeen tuomia oppeja tullaan jatkossa hyödyntämään monilla muillakin suojelualueilla. 

GreenSol-hankkeen Venäjän pääpartneri on valmistellut hankkeen aikaansaannoksista videon, joka on katsottavissa Youtubessa www.youtube.com/watch?v=oI3qWIdi7qI&feature=youtu.be. Suomen ja Ärjänsaaren osuus alkaa kohdasta 4:32. 

Roskatonta retkeilyä Ärjässäkin

(Päivitetty 5.1.2021)
On aina paikallaan muistuttaa, että Ärjänsaaressa on siirrytty kokonaan roskattomaan retkeilyyn. Kaikki saaren jäteastiat on poistettu käytöstä, ja retkeilijöiden odotetaan huolehtivan itse omien roskiensa poisviennistä. 

Roskattoman retkeilyn periaate on yksinkertainen: Mitä tuot tullessasi, viet pois mennessäsi. Maatuvat jätteet voi laittaa kompostikäymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Vastuullisesta retkeilijästä ei jää jälkeäkään luontoon. 

Lue lisää roskattomasta retkeilystä

Ärjänsaarella vaalitaan luontoa ja retkeillään kestävästi. Jotta kaikkien viihtyminen Ärjänsaarella on taattu, toivotaan kävijöiden noudattavan yhteisiä pelisääntöjä.  

Hyviä kokemuksia Ärjänsaaren lammaskesästä

(Päivitetty 3.9.2020)
Ärjänsaaressa on toinen laidunkausi päätöksessään, ja lammaskatras on palannut pulskassa kunnossa kotilaitumilleen. Laidun sijoittuu saaren lehtoalueelle rakennuksia ympäröivään kulttuuriympäristöön, jossa lampaat pitivät kasvillisuuden matalana ja söivät pihaniittyjen reunoille levittäytyneitä vatukoita ja tervahaudoille kasvaneita vesakoita. Luonnonhoitotyöt jatkuvat vuonna 2021. Lampaat palaavat Ärjänsaareen kesäkuussa.

Kolme valkoista lammasta sekametsän ympäröimällä laitumella ja lampaiden edessä on maitokärryt. Kuva: Ilkka Immonen.

Koronapandemia muutti Ärjänsaaren kesäsuunnitelmia 

(Päivitetty 4.8.2020)
Koronapandemia muutti monin tavoin myös Ärjänsaaren talkoo- ja tapahtumasuunnitelmia. Esimerkiksi heinäkuinen Ärjän taidefestivaali jouduttiin perumaan tämän vuoden osalta. Vaara-kollektiivi valmistelee Ärjän taidefestivaalia kesälle 2021. 

Lisätietoja Ärjän taidefestivaalista:

Ärjässä ei ole vuokrattavia mökkejä

(Päivitetty 5.6.2020)
Ärjänsaaressa ei ole vielä mahdollista vuokrata mökkejä tai saunoja. Tänä kesänä aloitetaan kahden suojellun lautamökin kunnostus ja näillä näkymin nämä mökit voitaisiin ottaa vuokrakäyttöön kesällä 2021. 

Ärjän kaivovesi on juomakelpoista 

(Päivitetty 5.6.2020)
Ärjänsaaren kaivovesi on tutkittu. Vedessä ei ole bakteereita tai muutakaan huomautettavaa, joten sitä voi käyttää normaalisti juomavetenä. Kaivo on kunnostettu kesällä 2019.

Ärjänsaaren kävijätutkimus on julkaistu 

(Päivitetty 18.12.2019) 
Ärjänsaaressa tehtiin kesällä 2019 kävijätutkimus. Raportti on luettavissa sähköisenä Tiivistelmä (julkaisut.metsa.fi) ja koko raportti (julkaisut.metsa.fi).

Ärjään laituriin poijuilla lisää venepaikkoja 

(Päivitetty 3.9.2019) 
Oulujärven Ärjänsaaren venelaituriin voi nyt kiinnittyä yhä useampi vene. Laiturin pohjoispuolelle on asennettu kahdeksan kiinnityspoijua. Laiturin etelänpuoleiset kylkikiinnityspaikat on varattu tilausliikenteen veneille ja laivoille. Lyhyemmille perämoottorilla varustetuille veneille suositellaan rantautumista. 

Poijujen asennuksen hoiti Metsähallituksen urakoitsija Kajaanin Purjehtijat ry:n talkooväen avustamana. Pursiseura on myös suunnitellut poijujen paikat sekä valmistanut talkootyönä raskaat poijupainot. 

Laituriin kiinnittymistä on hyvä ennakoida ripustamalla lepuuttajat veneen kylkiin suojaamaan omaa ja naapureiden veneitä sekä ottamalla perä- ja keulaköydet esille valmiiksi. Laituria lähestyttäessä kohtisuoraan sivulta hitaalla nopeudella kiinnitetään peräköyden poijuhaka poijuun. Veneen annetaan liukua kohti laituria ja tarvittaessa korjataan suuntaa. Veneen keulan ollessa riittävän lähellä laituria siirrytään laiturille ja kiinnitetään veneen keulaköydet laiturin pollareihin. Sen jälkeen kiristetään peräköysi riittävän kireälle ja tarkistetaan lepuuttajat. Laiturista lähtö tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä. Muistetaan samalla varoa vedenalaista proomua. 

Veneen peräpoijukiinnitys vaatii riittävän määrän veneen kylkiin ripustettavia lepuuttajia, poijuhaalla varustetun 20 m pitkän peräköyden ja keulaköydet.     

Ärjänsaaren dyyneiltä löydettiin kiinnostavia paahdelajeja

(Päivitetty 22.2.2019)
Ärjänsaaren hiekkadyynimuodostumat, konnanmarjalehdot ja valoisat mäntymetsät luovat kiinnostavia kasvupaikkoja selkärangattomille. Metsähallituksen Luontopalvelujen tilauksesta Kainuun ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Reima Leinonen toteutti Ärjänsaaressa hyönteistutkimuksen kesien 2018 ja 2019 aikana.

Ärjänsaaresta pyydystettiin hyönteisiä erilaisilla pyydyksillä. Tuloksissa havaittiin yhteensä 314 hyönteislajia. Niiden joukossa on kuusi uhanalaista tai silmälläpidettävää perhoslajia, ja näistä kolme oli Kainuulle uusia. Esimerkiksi nyt havaittu dyynisukkulakoi (Scythris empetrella) on harvinaistunut voimakkaasti ympäri Suomen ja Ärjänsaaren havainto on ainoa tiedossa oleva sisämaan esiintymä. 

Dyynisukkulakoin lisäksi Kainuun maakunnalle uusia havaintoja ovat sianpuolukkakääpiökoi (E. albibimaculella) ja sianpuolukkapussikoi (C.arctostaphyli).

Lue lisää Ärjänsaaren hyönteisistä.

Ärjänsaaren kehittämissuunnitelma 

(Päivitetty 19.12.2017)
Ärjänsaari on luonnonsuojelualueeksi varattu alue, ja kaikki kehittämistoiminta perustuu jo lain mukaan luonnon ja kulttuurin suojeluun. Lue lisää Ärjänsaaren kehittämisohjelmasta (julkaisut.metsa.fi).

Uutisia Ärjänsaarelta