Ajankohtaista Ärjänsaaressa

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..

Hyviä kokemuksia Ärjänsaaren lammaskesästä

(Päivitetty 3.9.2020)
Ärjänsaaressa on toinen laidunkausi päätöksessään, ja lammaskatras on palannut pulskassa kunnossa kotilaitumilleen. Laidun sijoittuu saaren lehtoalueelle rakennuksia ympäröivään kulttuuriympäristöön, jossa lampaat pitivät kasvillisuuden matalana ja söivät pihaniittyjen reunoille levittäytyneitä vatukoita ja tervahaudoille kasvaneita vesakoita. Luonnonhoitotyöt jatkuvat jälleen ensi vuonna ja lampaat palaavat Ärjänsaareen kesäkuun alussa.

Kolme valkoista lammasta sekametsän ympäröimällä laitumella ja lampaiden edessä on maitokärryt. Kuva: Ilkka Immonen.

Koronapandemia muutti Ärjänsaaren kesäsuunnitelmia 

(Päivitetty 4.8.2020)
Koronapandemia muutti monin tavoin myös Ärjänsaaren talkoo- ja tapahtumasuunnitelmia. Esimerkiksi heinäkuinen Ärjän taidefestivaali jouduttiin perumaan tämän vuoden osalta. Vaara-kollektiivi valmistelee Ärjän taidefestivaalia kesälle 2021. 

Lisätietoja Ärjän taidefestivaalista:

Ärjässä ei ole vuokrattavia mökkejä

(Päivitetty 5.6.2020)
Ärjänsaaressa ei ole vielä mahdollista vuokrata mökkejä tai saunoja. Tänä kesänä aloitetaan kahden suojellun lautamökin kunnostus ja näillä näkymin nämä mökit voitaisiin ottaa vuokrakäyttöön kesällä 2021. 

Ärjän kaivovesi on juomakelpoista 

(Päivitetty 5.6.2020)
Ärjänsaaren kaivovesi on tutkittu. Vedessä ei ole bakteereita tai muutakaan huomautettavaa, joten sitä voi käyttää normaalisti juomavetenä. Kaivo on kunnostettu kesällä 2019.

Ärjänsaaren kävijätutkimus on julkaistu 

(Päivitetty 18.12.2019) 
Moni Ärjänsaaren kävijä pääsi viime kesänä vastaamaan kävijätutkimukseen. Tutkimuksen 271 vastausta on nyt analysoitu ja raportit luettavissa.  

Keskimääräinen Ärjänsaaren kävijä on 35-44-vuotias korkeakoulutettu nainen. Useimmiten saarelle tullaan perheen kanssa Kajaanista. Muutaman tunnin kestävä käynti kuluu retkeillen erityisesti Säipän ja lammaslaitumen alueella.  

Lue lisää kävijätutkimuksesta Tiivistelmä (julkaisut.metsa.fi) ja koko raportti (julkaisut.metsa.fi).

Ärjään laituriin poijuilla lisää venepaikkoja 

(Päivitetty 3.9.2019) 
Oulujärven Ärjänsaaren venelaituriin voi nyt kiinnittyä yhä useampi vene. Laiturin pohjoispuolelle on asennettu kahdeksan kiinnityspoijua. Laiturin etelänpuoleiset kylkikiinnityspaikat on varattu tilausliikenteen veneille ja laivoille. Lyhyemmille perämoottorilla varustetuille veneille suositellaan rantautumista. 

Poijujen asennuksen hoiti Metsähallituksen urakoitsija Kajaanin Purjehtijat ry:n talkooväen avustamana. Pursiseura on myös suunnitellut poijujen paikat sekä valmistanut talkootyönä raskaat poijupainot. 

Laituriin kiinnittymistä on hyvä ennakoida ripustamalla lepuuttajat veneen kylkiin suojaamaan omaa ja naapureiden veneitä sekä ottamalla perä- ja keulaköydet esille valmiiksi. Laituria lähestyttäessä kohtisuoraan sivulta hitaalla nopeudella kiinnitetään peräköyden poijuhaka poijuun. Veneen annetaan liukua kohti laituria ja tarvittaessa korjataan suuntaa. Veneen keulan ollessa riittävän lähellä laituria siirrytään laiturille ja kiinnitetään veneen keulaköydet laiturin pollareihin. Sen jälkeen kiristetään peräköysi riittävän kireälle ja tarkistetaan lepuuttajat. Laiturista lähtö tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä. Muistetaan samalla varoa vedenalaista proomua. 

Veneen peräpoijukiinnitys vaatii riittävän määrän veneen kylkiin ripustettavia lepuuttajia, poijuhaalla varustetun 20 m pitkän peräköyden ja keulaköydet.     

Roskatonta retkeilyä Ärjässä

(Päivitetty 14.5.2019)
Ärjänsaaressa on siirrytty kokonaan roskattomaan retkeilyyn. Kaikki saaren jäteastiat on poistettu käytöstä, ja retkeilijöiden odotetaan huolehtivan itse omien roskiensa poisviennistä. 

Roskattoman retkeilyn periaate on yksinkertainen: Mitä tuot tullessasi, viet pois mennessäsi. Maatuvat jätteet voi laittaa kompostikäymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Vastuullisesta retkeilijästä ei jää jälkeäkään luontoon. 

Lue lisää roskattomasta retkeilystä

Ärjänsaarella vaalitaan luontoa ja retkeillään kestävästi. Jotta kaikkien viihtyminen Ärjänsaarella on taattu, toivotaan kävijöiden noudattavan yhteisiä pelisääntöjä.  

Ärjänsaaren dyyneiltä löydettiin kiinnostavia paahdelajeja

(Päivitetty 22.2.2019)
Ärjänsaaren hiekkadyynimuodostumat, konnanmarjalehdot ja valoisat mäntymetsät luovat kiinnostavia kasvupaikkoja selkärangattomille. Metsähallituksen Luontopalvelujen tilauksesta Kainuun ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Reima Leinonen toteutti Ärjänsaaressa hyönteistutkimuksen kesän 2018 aikana.

Koko kesän ajan Ärjänsaaresta pyydystettiin hyönteisiä erilaisilla pyydyksillä. Tuloksissa havaittiin yhteensä 314 hyönteislajia. Niiden joukossa on kuusi uhanalaista tai silmälläpidettävää perhoslajia, ja näistä kolme oli Kainuulle uusia. Esimerkiksi nyt havaittu dyynisukkulakoi (Scythris empetrella) on harvinaistunut voimakkaasti ympäri Suomen ja Ärjänsaaren havainto on ainoa tiedossa oleva sisämaan esiintymä.

Dyynisukkulakoin lisäksi Kainuun maakunnalle uusia havaintoja ovat sianpuolukkakääpiökoi (E. albibimaculella) ja sianpuolukkapussikoi (C.arctostaphyli).

Lue lisää Ärjänsaaren hyönteisistä.

Hyönteistutkimus Ärjänsaaressa jatkuu kesällä 2019. Se on osa Metsähallituksen Paratiisin ovet aukeavat -hanketta. Hanketta rahoittaa Oulujärvi Leader Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Ärjänsaaren kehittämissuunnitelma valmistui

(Päivitetty 19.12.2017)
Projektipäällikkö Anni Koskelan mukaan puolen vuoden kehittämistyössä saaren erityisluonne nousi hyvin esille; "Ärjänsaari on luonnonsuojelualueeksi varattu alue, ja kaikki kehittämistoiminta perustuu jo lain mukaan luonnon ja kulttuurin suojeluun. Tätä pidettiin myös yleisön palautteissa tärkeänä asiana."
Lue lisää Ärjänsaaren kehittämisohjelmasta (julkaisut.metsa.fi).