Ärjänsaaren kaivo on taas käytössä

(Päivitetty 31.7.2019)
Kaivoa on kunnostettu, ja uudet vesinäytteet täyttävät talousvedelle asetetut vaatimukset. Kaivovettä saa siis käyttää vapaasti.

Kesäkahvila palvelee Ärjänsaaressa 

(Päivitetty 9.7.2019)   
Ärjänsaaren kesäkioski avautui heinäkuun alussa. Kahvila on avoinna koulujen alkuun saakka päivittäin klo 11.00 - 15.00, joskus pidempäänkin. Kahvila sijaitsee Kotila-mökissä lähellä Säipän päälaituria. Tarjolla on kahvia ja munkkeja sekä virvokkeita ja jäätelöä. Kahvilasta voi myös vuokrata välineitä ja tilata ohjelmapalveluja. 

Kesäkioskin toiminnasta vastaa Luonnollisesti Oulujärvi -yritys. Se järjestää myös venekuljetuksia Ärjänsaareen hintaan 20 € meno-paluu, alle 12v 10 €. Yhteydenotot info@luonnollisesti.fi, 050-3403013/Kaisa, 050-3277709/Vesa. 

Heinäkuussa myös höyrylaiva Kouta tekee laivaristeilyjä Ärjänsaareen. Tarkemmat tiedot aikatauluista ja muista palveluista löydät täältä.

Hiekkaproomun hylyn nosto käynnissä

(Päivitetty 9.7.2019)
Ärjänsaaren päälaiturin vieressä tekee töitä Watermaster-työkone, tehtävänään poistaa laiturin vierestä siihen upotettu vanha proomu. Työ on alkanut hiekanpoistolla proomun uumenista ja etenee proomun rungon nostoon. Proomun noston yhteydessä laiturin yhteyteen asennetaan uusia veneenkiinnityspoijuja, joiden ansiosta laituriin mahtuu enemmän veneitä.

Työmaa-alue on merkattu rannan puolelle ja proomun sijaintia ilmaisevat valkoiset poijut. Kävijöiden toivotaan pysyvän riittävän etäisyyden päässä Watermasterista, jotta sille ja miehistölle voidaan taata työrauha.

Hiekkaproomu on vuosikausia sitten upotettu Säipän rantaan ja se toimi pitkään laiturin runkona. Sittemmin viereen on rakennettu uusi laituri, mutta hylky jäi makaamaan järven pohjaan. 

Lammaspaimennus alkoi Ärjänsaaressa

(Päivitetty 11.6.2019)
Erittäin suosittuja paimenviikkoja järjestetään nyt myös Ärjänsaaressa. Lampaat hoitavat vanhan kahvila-alueen perinneympäristöä ja paimenten tehtävänä on huolehti lampaiden hyvinvoinnista. Kunkin paimenen villantuoksuinen loma Ärjänsaaressa kestää viikon kerrallaan.  

Ärjänsaaren kävijät voivat rapsutella lampaita, mutta Saunala-mökki on ainoastaan lammaspaimenten käytössä.

Paimenviikkojen aloitukseen voi tutustua mm. Yle Kainuun uutisissa.

Ärjänsaaren kaivo käyttökiellossa

(Päivitetty 6.6.2019)
Ärjänsaaren kaivo on tällä hetkellä käyttökiellossa. Pyydämme Ärjään matkaavia ottamaan mukaan omaa juoma- ja käyttövettä.

Kaivovesi pyritään palauttamaan käyttökelpoiseen kuntoon lähiaikoina.

Ärjän Taidefestivaali 2.-4.8.2019 

Kajaanilainen Vaara-kollektiivi järjestää jo toisen Ärjän taidefestivaalin kesällä 2019. Ekologisia teemoja ja esittävää taidetta yhdistävän festivaalin ohjelmistossa on musiikkia, esittävää taidetta ja maapallon tulevaisuuteen paneutuvia asiantuntikeskusteluita.

Lisätietoa Ärjän taidefestivaalista verkossa:

Roskatonta retkeilyä Ärjässä

(Päivitetty 14.5.2019)
Ärjänsaaressa siirrytään tänä vuonna kokonaan roskattomaan retkeilyyn. Kaikki saaren jäteastiat poistetaan käytöstä, ja retkeilijöiden odotetaan huolehtivan itse omien roskiensa poisviennistä. 

Roskattoman retkeilyn periaate on yksinkertainen: Mitä tuot tullessasi, viet pois mennessäsi. Maatuvat jätteet voi laittaa kompostikäymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Vastuullisesta retkeilijästä ei jää jälkeäkään luontoon. 

Lue lisää roskattomasta retkeilystä

Ärjänsaarella vaalitaan luontoa ja retkeillään kestävästi. Jotta kaikkien viihtyminen Ärjänsaarella on taattu, toivotaan kävijöiden noudattavan yhteisiä pelisääntöjä.  

Ärjänsaaren kunnostustyöt jatkuvat

(Päivitetty 14.5.2019)
Ärjänsaaren kunnostustyöt jatkuvat koko kesän ajan. Metsähallituksen Luontopalvelujen vakituisen henkilöstön avuksi Ärjän töihin on palkattu kaksi kirvesmiestä sekä kaksi huoltomiestä. Työlistalla ovat mm. Saunala-mökin kunnostaminen kesän alussa tulevien lammaspaimenten käyttöön ja Kotila-mökin kunnostaminen kesäkahvilaksi. Lisäksi saaren tulentekopaikkojen kunnostusta jatketaan, rakennetaan uusia käymälä-liitereitä, viitoitetaan polkuja ja pystytetään maasto-opasteita.   

Ärjänsaaren kartta

Kesän aikana Kotila, Saunala sekä Vierasniemen Vierasmaja varustetaan aurinkopaneeleilla. Myös Säipän keittokatokselle asennetaan aurinkosähköllä toimiva kännyköiden latauspiste. 

Kotila-mökki ennen kunnostusta. Kuva: Metsähallitus

Kunnostustöistä huolimatta saarella voi retkeillä ja telttailla vapaasti. Työviikon aikana Metsähallituksen työntekijät asuvat saaren mökeissä, mutta muuten mökit ja saunat eivät ole tänä kesänä vuokrattavissa.

Ärjänsaaren dyyneiltä löydettiin kiinnostavia paahdelajeja

(Päivitetty 22.2.2019)
Ärjänsaaren hiekkadyynimuodostumat, konnanmarjalehdot ja valoisat mäntymetsät luovat kiinnostavia kasvupaikkoja selkärangattomille. Metsähallituksen Luontopalvelujen tilauksesta Kainuun ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Reima Leinonen toteutti Ärjänsaaressa hyönteistutkimuksen kesän 2018 aikana.

Koko kesän ajan Ärjänsaaresta pyydystettiin hyönteisiä erilaisilla pyydyksillä. Tuloksissa havaittiin yhteensä 314 hyönteislajia. Niiden joukossa on kuusi uhanalaista tai silmälläpidettävää perhoslajia, ja näistä kolme oli Kainuulle uusia. Esimerkiksi nyt havaittu dyynisukkulakoi (Scythris empetrella) on harvinaistunut voimakkaasti ympäri Suomen ja Ärjänsaaren havainto on ainoa tiedossa oleva sisämaan esiintymä.

Dyynisukkulakoin lisäksi Kainuun maakunnalle uusia havaintoja ovat sianpuolukkakääpiökoi (E. albibimaculella) ja sianpuolukkapussikoi (C.arctostaphyli).

Lue lisää Ärjänsaaren hyönteisistä.

Hyönteistutkimus Ärjänsaaressa jatkuu kesällä 2019. Se on osa Metsähallituksen Paratiisin ovet aukeavat -hanketta. Hanketta rahoittaa Oulujärvi Leader Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Ärjässä kehitetään kestäviä jäte- ja energiaratkaisuja

(Päivitetty 23.10.2018)
Ärjänsaaressa on nähty tarve jätehuollon kehittämiselle, muutaman rakennuksen osittaiselle sähköistämiselle, juomaveden saatavuuden varmistamiselle ja jäteveden käsittelyn nykyaikaistamiselle. Näihin tarpeisiin vastaa juuri käynnistynyt Green Solutions for Nature Protected Areas -hanke eli tuttavallisemmin GreenSol.

GreenSol-hanke on Karelia CBC -ohjelmaan kuuluva yhteistyöhanke. Sen taustalla on Karelia CBC -ohjelma, jota rahoittaa Euroopan unioni, Suomi ja Venäjä. Hankkeeseen on valittu pilottialueita sekä Suomen että Venäjän puolelta. Suomessa pilottialueena on Ärjänsaari.

Ärjänsaaressa on tarvetta osittaiselle sähköistämiselle. Kyse on lähinnä mahdollisuudesta käyttää joitakin piensähkölaitteita Kotila-mökissä eli tulevassa kesäkioskissa sekä Saunala-mökissä eli tulevassa lammaspaimenmajassa. Kolmas osittain sähköistettävä kohde on Vierasniemen päärakennus. Ärjänsaaren aurinkoiset olosuhteet tuntien aurinkoenergiaratkaisut ovat etusijalla.

Ärjänsaari sijaitsee pohjavesialueella, joten jäteasiat tulee miettiä tarkkaan. Hankkeessa tehdään jätehuoltosuunnitelma käymäläjätteen ja jäteveden käsittelystä. Uudenaikaiset mahdollisuudet huomioivalla LVI-suunnittelulla voidaan parantaa kiinteistöjen toimivuutta ja suojelua.

Hankkeen keskeinen osa on hankkia ja jakaa tietoa kestävistä ja ympäristöystävällisistä energia- ja jäteratkaisuista muillekin Suomen luontokohteille. Ärjänsaari pääsee siten toimimaan ympäristövastuullisuuden mallikohteena uusien jäte-, LVI- ja energiaratkaisujensa kautta.

Ärjänsaaren kehittämissuunnitelma valmistui - saareen kehitetään retkipalvelut luonnonsuojelun ehdoilla

(Päivitetty 19.12.2017)
Projektipäällikkö Anni Koskelan mukaan puolen vuoden kehittämistyössä saaren erityisluonne nousi hyvin esille; "Ärjänsaari on luonnonsuojelualueeksi varattu alue, ja kaikki kehittämistoiminta perustuu jo lain mukaan luonnon ja kulttuurin suojeluun. Tätä pidettiin myös yleisön palautteissa tärkeänä asiana."
Lue lisää Ärjänsaaren kehittämisohjelmasta (julkaisut.metsa.fi).

Kuljetusta Ärjään voi tiedustella yrityksiltä:

Ärjänsaaren sää

Katso Ärjänsaaren säätiedot (www.supersaa.fi).

Ärjänsaaren kehittämissuunnitelma

Lue lisää Ärjänsaaren kehittämissuunnitelmasta (julkaisut.metsa.fi). 

Tapahtumat.luontoon.fi

Metsäjoogaa Pyhä-Luostolla. Kuva: Anna Pakkanen.

Löydä luontoaiheisia tapahtumia läheltäsi ja kaukaa: Tapahtumat.luontoon.fi.