Ajankohtaista Ärjänsaaressa

Yrityksiä ja yhteisöt kutsutaan ideoimaan Ärjänsaaren leirimajan tulevaisuutta

(Päivitetty 13.4.2022)
Onko sinun yrikselläsi tai yhteisölläsi ideoita Ärjän leirimajan tulevasta käytöstä?

Leirimajan käyttömahdollisuuksia kartoitetaan iaIdeointityöpajassa. Leirimajan tulevaisuudesta ja käyttömahdollisuuksista järjestetään työpaja tiistaina 26.4.2022. Työpajoja on kaksi samalla sisällöllä: klo 9-10.30 ja klo 17-18.30. Mukaan ovat tervetulleita yritykset, yhdistykset ja muut organisaatiot, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan alueella ja ideoimaan leirimajan tulevaisuutta. Ärjän leirimajan tulevaisuuden suunnittelu ja työpajat tehdään yhteistyössä Lapin yliopiston palvelumuotoilun opiskelijoiden kanssa. 

Lue lisää uutisesta Metsähallitus kutsuu yritykset ja yhteisöt ideoimaan Ärjänsaaren leirimajan tulevaisuutta.

Ärjänsaaressa kaksi mökkiä vuokrattavana

(Päivitetty 1.4.2022)
Ärjänsaaressa avautuu paljon kysytty mahdollisuus: ensi kesänä on vuokrattavissa kaksi mökkiä, Kallela ja Kivelä. Mökkien varausten vastaanotto alkaa 1.4. klo 12.00 eräluvat.fi -verkkosivustolla.

Sekä Kallelan että Kivelän vuokrakausi alkaa 26.6. ja jatkuu elokuun lopulle 28.8.2022 saakka. Vuokramökit on varattavissa koko viikoksi sunnuntaista sunnuntaihin. Lyhyemmät vuokra-ajat ovat sunnuntaista torstaihin tai torstaista sunnuntaihin. Yhden yön vuokraukset eivät ole mahdollisia. 

Molemmat vuokratuvat ovat 1930-luvulla rakennettuja, arkkitehti Eino Pitkäsen suunnittelemia lautarakenteisia lomamökkejä. Niiden remontointi on vielä hieman kesken, mutta ne valmistuvat alkukesän aikana.

Ärjänsaaren palvelutaso paranee - tulevana kesänä saaressa pääsee mökkeilemään ja saunomaan

(Päivitetty 17.3.2022)

  • Ärjänsaaren palvelutarjonta kasvaa tulevana kesänä, kun vuokrattavaksi tulee kaksi mökkiä: Kallela ja Kivelä. Mökkien varausten vastaanotto alkaa 1.4. klo 12.00 eräluvat.fi -verkkosivustolla.
  • Vierasniemen viime kesänä kunnostettu vuokrasauna tulee vuokrattavaksi Luonnollisesti Oulujärvi -yrityksen nettisivujen kautta.
  • Vierasniemen ruokala maalataan ja Säippään rakennetaan uusi käymälän. Saaressa aletaan myös valmistella korjauskelvottomien rakennusten purkutöitä.
  • Ensi kesänä Ärjänsaaren saarioperaattorina toimii kajaanilainen Luonnollisesti Oulujärvi -yritys (luonnollisesti.fi). Saarioperaattori huolehtii vuokramökkien, saunojen ja käymälöiden siisteydestä ja huollosta. Lisäksi yritys järjestää venekuljetuksia Ärjänsaareen, pitää kahvilaa Säipässä, päälaiturin läheisyydessä, vuokraa erilaisia välineitä luonnossa liikkumiseen ja järjestää opastettuja retkiä.
  • Lampaat ovat Ärjänsaaressa kesätöissä hoitamassa maisemaa ensi kesänäkin. Lampaat elelevät vanhan kahvilarakennuksen ympäristössä ja pitävät alueen perinnemaiseman avoimena. Lampaista huolehtivat vapaaehtoiset, jotka ovat saaressa ajalla 6.6. - 15.8.
  • Vapaaehtoistöitä luonnon hyväksi on tarjolla myös toukokuussa, kun Ärjässä järjestetään talkoot lauantaina 21.5. Talkoiden ohjelmassa on siivous- ja luonnonhoitotöitä. Säävaraus.

Lue lisää uutisesta Ärjänsaaren palvelutaso paranee - tulevana kesänä saaressa pääsee mökkeilemään ja saunomaan - Luontoon.fi.

Retkeilijät syöttävät lammasta.

Ärjänsaaressa työt jatkuvat

(Päivitetty 17.10.2021)
Ärjänsaari on hiljentynyt vilkkaan kesäkauden jälkeen, mutta palveluvarustuksen kohentaminen jatkuu edelleen. Saaressa on käynnissä neljän arkkitehti Eino Pitkäsen suunnitteleman mökin entisöinti. 1930-luvulla rakennetut lautamökit ovat saaren vanhimpia rakennuksia. Myös yhtä saaren saunoista remontoidaan. Toiveissa on, että osa saaren mökeistä saadaan vuokrakäyttöön kesäksi 2022.

Myös Vierasniemen rakennuksia on kunnostettu ja työt jatkuvat sisätiloissa. Näiden kunnostustöiden lisäksi saaressa on kunnostettu muuta palveluvarustusta.

Töiden etenemisestä ja mökkien vuokraamisesta tiedotaan tarkemmin keväällä.

Roskatonta retkeilyä retkietikettiä noudattaen

(Päivitetty 20.10.2021)
On aina paikallaan muistuttaa, että Ärjänsaaressa on siirrytty kokonaan roskattomaan retkeilyyn. Kaikki saaren jäteastiat on poistettu käytöstä, ja retkeilijöiden odotetaan huolehtivan itse omien roskiensa poisviennistä. 

Roskattoman retkeilyn periaate on yksinkertainen: Mitä tuot tullessasi, viet pois mennessäsi. Maatuvat jätteet voi laittaa kompostikäymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Vastuullisesta retkeilijästä ei jää jälkeäkään luontoon. Lue lisää retkietiketistä.

Ärjänsaarella vaalitaan luontoa ja retkeillään kestävästi. Jotta kaikkien viihtyminen Ärjänsaarella on taattu, toivotaan kävijöiden noudattavan yhteisiä pelisääntöjä.

GreenSol-hankkeen video katsottavissa

(Päivitetty 5.1.2021)
GreenSol -hankkeen energia- ja jäteratkaisuja kehittävät työt on saatu päätökseen niin Ärjänsaaressa kuin Venäjän Karjalassa sijaitsevissa Vodlajärven kansallispuistossa sekä Kostamuksen ja Kivachun luonnonpuistoissa. Hankkeen tuomia oppeja tullaan jatkossa hyödyntämään monilla muillakin suojelualueilla. 

GreenSol-hankkeen Venäjän pääpartneri on valmistellut hankkeen aikaansaannoksista videon, joka on katsottavissa Youtubessa www.youtube.com/watch?v=oI3qWIdi7qI&feature=youtu.be. Suomen ja Ärjänsaaren osuus alkaa kohdasta 4:32. 

Ärjään laituriin poijuilla lisää venepaikkoja 

(Päivitetty 3.9.2019) 
Ärjänsaaren venelaiturin pohjoispuolelle on asennettu kahdeksan kiinnityspoijua. Laiturin etelänpuoleiset kylkikiinnityspaikat on varattu tilausliikenteen veneille ja laivoille. Lyhyemmille perämoottorilla varustetuille veneille suositellaan rantautumista. 

Lue tarkemmat tiedot venepaikoista ja laituriin saapumisesta (luontoon.fi/arjansaari/kartatjakulkuyhteydet).     

Ärjänsaaren dyyneiltä löydettiin kiinnostavia paahdelajeja

(Päivitetty 22.2.2019)
Ärjänsaaren hiekkadyynimuodostumat, konnanmarjalehdot ja valoisat mäntymetsät luovat kiinnostavia kasvupaikkoja selkärangattomille. Metsähallituksen Luontopalvelujen tilauksesta Kainuun ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Reima Leinonen toteutti Ärjänsaaressa hyönteistutkimuksen kesien 2018 ja 2019 aikana.

Lue lisää Ärjänsaaren hyönteisistä.

Uutisia Ärjänsaarelta