Ajankohtaista Ärjänsaaressa

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Helle uuvutti Ärjän kaivon

(Päivitetty 15.7.2021)  
Ärjänsaaren kaivoveden riittävyys on kovalla koetuksella. Pitkään jatkunut hellekausi ja Ärjänsaaren vilkas retkeilykesä ovat saaneet aikaan sen, että saaren kaivo on ajoittain tyhjentynyt. Välillä kaivoon kertyy jonkin verran vettä, mutta pohjavedet ovat nyt niin matalalla, että kaivon täyttyminen vie aikansa. Ärjänsaareen retkeä suunnittelevan kannattaakin nyt ottaa runsaasti omaa juomavettä mukaan.

Käsienpesuun ja muuhun peseytymiseen tarjoaa Oulujärven kesäisen lämpimät vedet hyvät mahdollisuudet. Luonnollisesti Oulujärvi -yrityksen pitämästä kesäkahviosta voi ostaa virvoitusjuomia ja pullovettä. 

Hei, mää oon täällä!

(Päivitetty 28.6.2021) 
Kesästä ollaan saatu nauttia jo useampi viikko, mutta vielä parempi uutinen on se, että pitkään sitä on jäljelläkin! Ärjänsaaren retkeilyn kannalta toivotaan aurinkoisia päiviä, jotta veneilijät, lomalaiset ja kaikki muutkin pääsisivät alueesta nauttimaan. 

Ärjässä sopii viettää rantapäivää tai lähteä retkelle, ja tietenkin tervehtiä lampaita! Jotta myös lampaat ja lammaspaimenet voisivat yhtä lailla nauttia ajastaan Ärjänsaaressa, haluamme muistuttaa muutamasta asiasta: 

  • Lampaat tykkäävät rapsutuksista, mutta niitä ei saa ruokkia. 
  • Lampaat syövät kaiken mitä löytävät, joten laitumella pitää olla tarkkana, ettei sinne jää mitään roskia, kertakäyttöastioita tai ruuantähteitä. 
  • Laitumelle kuljetaan ainoastaan veräjistä. Muistathan sulkea veräjät, jotta lampaat pysyvät aitauksen sisäpuolella. 
  • Lapset aitaukseen vain aikuisten valvonnassa. 
  • Saunala-mökki on lammaspaimenten yksityisaluetta, eli kunnioitattehan heidän yksityisyyttään, kun kuljette ohi. 

Mukavaa kesän jatkoa! Muistetaan retkietiketti!

Lampaat ovat aloittaneet kesätyönsä Ärjänsaaressa

(Päivitetty 17.6.2021) 
Ärjässä määkivät tänäkin kesänä lampaat. Neljä uuhta pitää avoimena entisen kahvilarakennuksen ympäristöä. Lampaita kaitsevat vapaaehtoiset lammaspaimenet ajalla 14.6 - 2.8.. Kunkin paimenen villantuoksuinen loma Ärjänsaaressa kestää viikon kerrallaan.

Ärjänsaaren kävijät voivat rapsutella lampaita, mutta Saunala-mökki on ainoastaan lammaspaimenten käytössä. 

Kolme valkoista lammasta sekametsän ympäröimällä laitumella ja lampaiden edessä on maitokärryt. Kuva: Ilkka Immonen.

Työn ääniä Ärjässä 

(Päivitetty 17.6.2021)
Ärjänsaaressa kunnostetaan kesän 2021 aikana rakennuksia sekä Säipän alueella että Vierasniemessä. Työn alla on neljä 1930-luvulla rakennettua lomamökkiä. Nämä lautarakenteiset lomamökit ovat arkkitehti Eino Pitkäsen suunnittelemia ja ne ovat saaren vanhimpia rakennuksia. Tavoitteena on saada mökit vuokrauskuntoon kesäkaudelle 2022.  

Vierasniemen on kunnostettu rakennusten kattoja ja työt jatkuvat sisätiloissa. Näiden kunnostustyömaiden lisäksi Metsähallitus viimeistelee saaressa uuden liiteri-käymälän sekä kunnostaa retkeilijöiden keittokatoksen ja muuta palveluvarustusta.

Taidefestivaali rantautuu jälleen Ärjänsaareen

(Päivitetty 17.6.2021)
Ärjän taidefestivaali tuo Ärjänsaareen ekologisia teemoja ja esittävää taidetta heinäkuisena viikonloppuna 23.-25.7.2021. Retkeilevä ja roskaton festivaali tarjoaa mm. installaatio- ja ääniteoksia, musiikkia, rituaalitaidetta ja yhdessäoloa. Ohjelma sisältää myös työpajoja, käsityötaidetta ja avoimia nuotiopiirejä. 

Lisätietoja Ärjän taidefestivaalista:

Ärjässä ei ole vuokrattavia mökkejä vielä 2021

(Päivitetty 20.4.2021)
Ärjänsaaressa ei ole vielä mahdollista vuokrata mökkejä tai saunoja. Tähän mennessä on kunnostettu kaksi mökkiä: Saunalassa majoittuvat Ärjänsaaren lammaspaimenet ja Kotila toimii kesäkahviona.

Roskatonta retkeilyä retkietikettiä noudattaen

(Päivitetty 20.1.2021)
On aina paikallaan muistuttaa, että Ärjänsaaressa on siirrytty kokonaan roskattomaan retkeilyyn. Kaikki saaren jäteastiat on poistettu käytöstä, ja retkeilijöiden odotetaan huolehtivan itse omien roskiensa poisviennistä. 

Roskattoman retkeilyn periaate on yksinkertainen: Mitä tuot tullessasi, viet pois mennessäsi. Maatuvat jätteet voi laittaa kompostikäymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Vastuullisesta retkeilijästä ei jää jälkeäkään luontoon. Lue lisää retkietiketistä.

Ärjänsaarella vaalitaan luontoa ja retkeillään kestävästi. Jotta kaikkien viihtyminen Ärjänsaarella on taattu, toivotaan kävijöiden noudattavan yhteisiä pelisääntöjä.

GreenSol -hankkeen video katsottavissa

(Päivitetty 5.1.2021)
GreenSol -hankkeen energia- ja jäteratkaisuja kehittävät työt on saatu päätökseen niin Ärjänsaaressa kuin Venäjän Karjalassa sijaitsevissa Vodlajärven kansallispuistossa sekä Kostamuksen ja Kivachun luonnonpuistoissa. Hankkeen tuomia oppeja tullaan jatkossa hyödyntämään monilla muillakin suojelualueilla. 

GreenSol-hankkeen Venäjän pääpartneri on valmistellut hankkeen aikaansaannoksista videon, joka on katsottavissa Youtubessa www.youtube.com/watch?v=oI3qWIdi7qI&feature=youtu.be. Suomen ja Ärjänsaaren osuus alkaa kohdasta 4:32. 

Ärjän kaivovesi on juomakelpoista 

(Päivitetty 5.6.2020)
Ärjänsaaren kaivovesi on tutkittu. Vedessä ei ole bakteereita tai muutakaan huomautettavaa, joten sitä voi käyttää normaalisti juomavetenä. Kaivo on kunnostettu kesällä 2019.

Ärjänsaaren kävijätutkimus on julkaistu 

(Päivitetty 18.12.2019) 
Ärjänsaaressa tehtiin kesällä 2019 kävijätutkimus. Raportti on luettavissa sähköisenä Tiivistelmä (julkaisut.metsa.fi) ja koko raportti (julkaisut.metsa.fi).

Ärjään laituriin poijuilla lisää venepaikkoja 

(Päivitetty 3.9.2019) 
Ärjänsaaren venelaiturin pohjoispuolelle on asennettu kahdeksan kiinnityspoijua. Laiturin etelänpuoleiset kylkikiinnityspaikat on varattu tilausliikenteen veneille ja laivoille. Lyhyemmille perämoottorilla varustetuille veneille suositellaan rantautumista. 

Lue tarkemmat tiedot venepaikoista ja laituriin saapumisesta (luontoon.fi/arjansaari/kartatjakulkuyhteydet).     

Ärjänsaaren dyyneiltä löydettiin kiinnostavia paahdelajeja

(Päivitetty 22.2.2019)
Ärjänsaaren hiekkadyynimuodostumat, konnanmarjalehdot ja valoisat mäntymetsät luovat kiinnostavia kasvupaikkoja selkärangattomille. Metsähallituksen Luontopalvelujen tilauksesta Kainuun ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Reima Leinonen toteutti Ärjänsaaressa hyönteistutkimuksen kesien 2018 ja 2019 aikana.

Lue lisää Ärjänsaaren hyönteisistä.

Ärjänsaaren kehittämissuunnitelma 

(Päivitetty 19.12.2017)
Ärjänsaari on luonnonsuojelualueeksi varattu alue, ja kaikki kehittämistoiminta perustuu jo lain mukaan luonnon ja kulttuurin suojeluun. Lue lisää Ärjänsaaren kehittämisohjelmasta (julkaisut.metsa.fi).

Uutisia Ärjänsaarelta