Ajankohtaista Ärjänsaaressa

Lampaat saapuivat taas Ärjään

(Päivitetty 5.6.2023)
Ärjänsaaren maisemanhoitotöitä tekee tänä kesänä neljä suomenlammasta. Lampaiden hyvinvoinnista huolehtivat viikoittain vaihtuvat lammaspaimenet. Ensimmäiset paimenet saapuvat saareen 5.6 alkaen ja lampaita voi käydä rapsuttelemassa 14.8. saakka. Älä ruoki lampaita, sillä niille ei välttämättä sovi samat eväät kuin sinulle. Muista myös antaa Saunala-mökissä majoittuville paimenille oma rauha.

Retkeilijät syöttävät lammasta.

Ärjänsaaressa neljä tupaa vuokrattavana ja kesäkahvila-kioski avaa ovensa 1.6.

(Päivitetty 30.5.2023)
Ärjänsaaressa on ensi kesänä vuokrattavissa neljä tupaa, KallelaKivelä, Kantola ja Vihmala. Vuokratupia voi varata eräluvat.fi -verkkokaupassa. Tupien vuokrakausi alkaa 18.6. ja jatkuu syyskuun loppuun, 30.9. saakka. Vuokramökit on varattavissa koko viikoksi sunnuntaista sunnuntaihin. Lyhyemmät vuokra-ajat ovat sunnuntaista torstaihin tai torstaista sunnuntaihin. Yhden yön vuokraukset eivät ole mahdollisia. 

Kesäkahvila-kioski toimii Kotila-mökissä Säipän päälaiturin läheisyydessä. Kahvila toimii samalla myös Ärjänsaaren infopisteenä. Kahvila on avoinna 1.6.- 15.8 joka päivä klo 11-16 ja / tai sopimuksen mukaan.

Roskatonta retkeilyä retkietikettiä noudattaen

(Päivitetty 28.2.2023)
On aina paikallaan muistuttaa, että Ärjänsaaressa on siirrytty kokonaan roskattomaan retkeilyyn. Kaikki saaren jäteastiat on poistettu käytöstä, ja retkeilijöiden odotetaan huolehtivan itse omien roskiensa poisviennistä.

Roskattoman retkeilyn periaate on yksinkertainen: Mitä tuot tullessasi, viet pois mennessäsi. Maatuvat jätteet voi laittaa kompostikäymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Vastuullisesta retkeilijästä ei jää jälkeäkään luontoon. Lue lisää retkietiketistä.

Ärjänsaarella vaalitaan luontoa ja retkeillään kestävästi. Jotta kaikkien viihtyminen Ärjänsaarella on taattu, toivotaan kävijöiden noudattavan yhteisiä pelisääntöjä.

Ärjänsaaren dyyneiltä löydettiin kiinnostavia paahdelajeja

(Päivitetty 22.2.2019)
Ärjänsaaren hiekkadyynimuodostumat, konnanmarjalehdot ja valoisat mäntymetsät luovat kiinnostavia kasvupaikkoja selkärangattomille. Metsähallituksen Luontopalvelujen tilauksesta Kainuun ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Reima Leinonen toteutti Ärjänsaaressa hyönteistutkimuksen kesien 2018 ja 2019 aikana.

Lue lisää Ärjänsaaren hyönteisistä.

Uutisia Ärjänsaarelta