Tauolla Ärjässä. Kuva: Saara Airaksinen

Tervetuloa Ärjän Kierrän -laturetkelle sunnuntaina 24.3.2019 

(Päivitetty 19.3.2019) 
Koutaniemi-Vuoreslahden kyläyhdistys järjestää Ärjän Kierrän -laturetken jo 11. kerran sunnuntaina 24.3. klo 10-13. Retkellä pääset näkemään Suomen suurimman sisävesiselän jääpeitteisenä sekä Ärjänsaaren upeat lumenverhoilemat hiekkatörmät.  

Laturetki alkaa Koutaniemi-Vuoreslahden Kylätalolta (Vuoreslahdentie 973, Kajaani). Hiihtäjille on tarjolla sekä perinteinen että luistelulatu. Myös fatbikella voi osallistua. 

Matkat:
Kylätalo - Ärjä - Kylätalo n. 17 km 
Kylätalo - Ärjän ympäri - Kylätalo n. 25 km 
lasten latu Saunasaaren ympäri 2,5 km  

Ilmottautuminen retkelle tapahtuu Kylätalolla ennen lähtöä. Osallistumismaksu yli 10-vuotiaille on 10 €/hlö. Alle 10-vuotiaat pääsevät mukaan maksutta. Osallistumismaksulla olet mukana kyläyhdistyksen järjestämässä arvonnassa. 

Kylätalolla ja Ärjässä on tarjolla mehua. Huoltopisteissä on myytävänä makkaraa, kahvia ja muuta pientä purtavaa. Kylätalolta pääsee Ärjänsaareen myös moottorikelkan reessä pientä maksua vastaan. 

Lue laturetkestä tarkemmin Koutaniemi-Vuoreslahden kyläyhdistyksen sivuilta (www.koutavuores.net).

Metsähallitus etsii Ärjänsaareen kesäkahvilan pitäjää kesäkaudeksi 2019

(Päivitetty 19.3.2019)
Ärjänsaaren kesäkahvila sijoittuu Kotila -mökkiin, jonka Metsähallitus vuokraa kahvilanpitäjälle. Kotila on yksi Ärjänsaaren 1930-luvulla rakennetuista lomamökeistä. Se saneerataan uuteen käyttöön alkukesän 2019 aikana.

Ärjänsaari on Oulujärvessä sijaitseva lomasaari, jonka palveluja kehitetään palvelemaan luonnossa liikkujia ja auringonpalvojia. Saaressa on vuosittain arviolta 2000 kävijää, valtaosa heistä kesäaikaan. Vuotuiset säänvaihtelut vaikuttavat kävijämääriin selvästi.

Kotila-mökki ennen kunnostusta. Kuva: Metsähallitus

Kulkuyhteydet 

Kotila sijaitsee Ärjänsaaren päälaiturin Säipän välittömässä läheisyydessä rannan tuntumassa (ks. kartta). Kulkeminen Ärjään tapahtuu joko tilauskyydein tai omalla veneellä. Lähimmästä venesatamasta, Koutalahdesta, on matkaa Ärjään n. 7 km.  

Ärjänsaaren kartta

Kahvilan varustus 

Kotila on 25 m² kokoinen puurakennus. Se vuokrataan kalustettuna. Mökin keittiöpuolella on puulämmitteinen kamina, hylly- ja komerotilaa, tiskipöytä ja -allas (vesi johdetaan harmaavesisuodattimen kautta imeytyskenttään), jääkaappi-pakastin, perusastiasto ja siivousvälineet sekä myyntitiski. Toinen puoli mökkiä toimii kahvilana, johon sijoitetaan pöytiä tuoleineen. Asiakaspaikkoja tulee lisäksi ulos rakennuksen eteen.  

Rakennukseen asennetaan aurinkosähköjärjestelmä alkukesällä 2019. Vuokraajalle ei koidu sähköstä kuluja. 

Vesijohtoa mökissä ei ole. Käyttö- ja pesuvesi joko haetaan n. 500 m päässä olevasta kaivosta taikka kuljetetaan mantereelta. Mökissä on astianpesumahdollisuus joko kaivovedellä tai tuodulla vedellä. 

Mökissä ei ole wc:tä, mutta sen lähistölle valmistuu kesän 2019 aikana uusi kuivakäymälä, joka on kaikkien saaren kävijöiden käytössä.  

Kahvilanpitäjä vastaa siisteydestä mökissä ja sen välittömässä ympäristössä ja huolehtii toiminnastaan aiheutuneet jätteet pois saarelta kunnan osoittamiin jätehuoltopisteisiin. 

Myyntivalikoima ja aukioloaika 

Kahvilanpitäjä voi tehdä myyntivalikoimasta haluamansa hygieniasäännökset huomioonottaen. Perusvalikoimaan voivat kuulua mm. kahvi/tee, kahvileipä, virvoitusjuomat, jäätelöt, makeiset.

Mökki soveltuu kioski- ja kahvilatoimintaan, mutta ei ruoanvalmistukseen. Tarjottavat tuotteet on siis valmistettava muualla ja tuotava valmiina saareen.

Kahvilan tulee olla avoinna ainakin heinäkuussa viikonloppuisin (pe-su). Muut aukioloajat kahvilanpitäjä voi määritellä haluamallaan tavalla, huomioiden esimerkiksi laivaliikenteen ja saaren tapahtumat. 

Muuta 

Tavoite on, että kahvila toimii ilman kertakäyttöastioita. Jos sellaisiin joudutaan turvautumaan, niiden tulee olla kompostoituvasta tai kierrätettävästä materiaalista tehtyjä. 

Kaikilla kahvilassa työskentelevillä on oltava voimassa oleva hygieniapassi.  

Vuokra-aika ja vuokran suuruus 

Vuokra-aika on vuonna 2019 heinäkuun alusta myöhemmin sovittavaan päivämäärään saakka, jonka jälkeen käydään neuvottelut kokemuksista ja mahdollisesta jatkosta. Molempien osapuolten niin halutessa optiona on kahden vuoden lisäaika kesäkausille 2020-21. Jatkovuosien osalta vuokrasuhteen ehdot neuvotellaan erikseen.
Vuokra on 200 €/kuukausi. 

Kahvilanpidosta kiinnostuneiden ilmoittautuminen 

Kotilan vuokraamisesta ja kahvilanpidosta kiinnostuneita pyydetään ilmoittautumaan 10.4.2019 mennessä osoitteeseen kirjaamo@metsa.fi. Ilmoittautumiseen tunnus ”Ärjän kesäkahvila”. 

Ilmoittautumiseen on liitettävä seuraavat selvitykset: 

  1. kahvilanpidosta vastaavan henkilön kokemus vastaavista tehtävistä 
  2. kuvaus siitä, miten vuokralainen järjestää kahvilatoiminnan Ärjänsaaressa. Kuvauksessa tulee ilmetä alustava suunnitelma vähintään seuraavista asioista: 
  • Kesäkahvilan myyntivalikoima 
  • Aukioloajat 
  • Kuinka saareen kulkeminen järjestetään 
  • Kuinka ja mistä kahvilassa käytettävä talousvesi tuodaan kahvilalle  
  • Kahvilan henkilöstö

Kahvilanpitäjän valinta 

Kahvilanpitäjä valitaan neuvottelumenettelyllä. Vuokranantaja kutsuu jatkoneuvotteluihin 3-5 em. selvitykset toimittanutta kahvilanpidosta kiinnostunutta tahoa, joiden joukosta kahvilanpitäjä valitaan.   

Lisätietoja kesäkahvila-asiasta antaa maaliskuun loppuun saakka erikoissuunnittelija Kerttu Härkönen, puh. 040 743 5333, ja huhtikuun aikana projektipäällikkö Anni Koskela, puh. 040 635 7138.

Lue lisää uutisesta Oulujärven paratiisisaarelle etsitään lukuisia työntekijöitä ensi kesäksi

Ärjänsaaren dyyneiltä löydettiin kiinnostavia paahdelajeja

(Päivitetty 22.2.2019)
Ärjänsaaren hiekkadyynimuodostumat, konnanmarjalehdot ja valoisat mäntymetsät luovat kiinnostavia kasvupaikkoja selkärangattomille. Metsähallituksen Luontopalvelujen tilauksesta Kainuun ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Reima Leinonen toteutti Ärjänsaaressa hyönteistutkimuksen kesän 2018 aikana.

Koko kesän ajan Ärjänsaaresta pyydystettiin hyönteisiä erilaisilla pyydyksillä. Tuloksissa havaittiin yhteensä 314 hyönteislajia. Niiden joukossa on kuusi uhanalaista tai silmälläpidettävää perhoslajia, ja näistä kolme oli Kainuulle uusia. Esimerkiksi nyt havaittu dyynisukkulakoi (Scythris empetrella) on harvinaistunut voimakkaasti ympäri Suomen ja Ärjänsaaren havainto on ainoa tiedossa oleva sisämaan esiintymä.

Dyynisukkulakoin lisäksi Kainuun maakunnalle uusia havaintoja ovat sianpuolukkakääpiökoi (E. albibimaculella) ja sianpuolukkapussikoi (C.arctostaphyli).

Lue lisää Ärjänsaaren hyönteisistä.

Hyönteistutkimus Ärjänsaaressa jatkuu kesällä 2019. Se on osa Metsähallituksen Paratiisin ovet aukeavat -hanketta. Hanketta rahoittaa Oulujärvi Leader Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Ärjässä kehitetään kestäviä jäte- ja energiaratkaisuja

(Päivitetty 23.10.2018)
Ärjänsaaressa on nähty tarve jätehuollon kehittämiselle, muutaman rakennuksen osittaiselle sähköistämiselle, juomaveden saatavuuden varmistamiselle ja jäteveden käsittelyn nykyaikaistamiselle. Näihin tarpeisiin vastaa juuri käynnistynyt Green Solutions for Nature Protected Areas -hanke eli tuttavallisemmin GreenSol.

GreenSol-hanke on Karelia CBC -ohjelmaan kuuluva yhteistyöhanke. Sen taustalla on Karelia CBC -ohjelma, jota rahoittaa Euroopan unioni, Suomi ja Venäjä. Hankkeeseen on valittu pilottialueita sekä Suomen että Venäjän puolelta. Suomessa pilottialueena on Ärjänsaari.

Ärjänsaaressa on tarvetta osittaiselle sähköistämiselle. Kyse on lähinnä mahdollisuudesta käyttää joitakin piensähkölaitteita Kotila-mökissä eli tulevassa kesäkioskissa sekä Saunala-mökissä eli tulevassa lammaspaimenmajassa. Kolmas osittain sähköistettävä kohde on Vierasniemen päärakennus. Ärjänsaaren aurinkoiset olosuhteet tuntien aurinkoenergiaratkaisut ovat etusijalla.

Ärjänsaari sijaitsee pohjavesialueella, joten jäteasiat tulee miettiä tarkkaan. Hankkeessa tehdään jätehuoltosuunnitelma käymäläjätteen ja jäteveden käsittelystä. Uudenaikaiset mahdollisuudet huomioivalla LVI-suunnittelulla voidaan parantaa kiinteistöjen toimivuutta ja suojelua.

Hankkeen keskeinen osa on hankkia ja jakaa tietoa kestävistä ja ympäristöystävällisistä energia- ja jäteratkaisuista muillekin Suomen luontokohteille. Ärjänsaari pääsee siten toimimaan ympäristövastuullisuuden mallikohteena uusien jäte-, LVI- ja energiaratkaisujensa kautta.

Ärjän talkoiltiin monella saralla kesän mittaan

(Päivitetty 23.10.2018)
Metsähallitus järjesti Ärjänsaaressa useita talkoita kesän 2018 aikana. Heti kesän alussa pidettiin siivoustalkoot, jossa kerättiin monen vuoden aikana kertyneitä roskia mökkien läheisyydestä sekä Ärjänsaaren rannoilta ja polkujen varsilta.

Suomen Rangerit suuntasivat talkooleirille Ärjänsaareen 30.7.- 3.8. Leirin aikana parisenkymmentä talkoolaista rakensi saaressa lammaslaidunaitaa ja lammassuojaa, tekivät maisemanhoitotöitä, kunnostivat retkeilyreittejä ja siivosivat saaren rakennuksia. Talkooleiri järjestettiin osana Maailman Rangeripäivää (World Ranger Day 31.7.).

Tärkeä osa Ärjänsaaren kulttuurihistoriaa ovat arkkitehti Eino Pitkäsen suunnittelemat lomamajat. Näitä suojeltuja lomamajoja on alettu kunnostaa mm. 13.-14.8. järjestetyllä talkooleirillä. Töihin kuului vanhan maalin rapsutusta, koemaalauksien tekoa, mittausdokumentointia sekä vanhojen ovien ja ikkunoiden kittausta ja maalausta.

Oulujärven pitkään jatkunut säännöstely on aiheuttanut avointen ranta-alueiden umpeen kasvamista, mikä on johtanut Oulujärvellä pesivien lokkilintujen ja kahlaajien pesimäalueiden häviämiseen. Kirkkosäikän lintujen pesimäaluetta raivattiin yhdessä Kainuun luonnonsuojelupiirin kanssa heti syyskuun alussa.

Lisäksi Ärjänsaareen vietiin toukokuussa useita hyönteispyydyksiä. Kesän aikana saatujen näytteiden avulla selvitetään mm. saaren luontoarvoja ja uhanalaisten lajien esiintymistä. Ärjänsaaren dyyni- ja paahdealueet tarjoavat erikoisen elinympäristön monelle kasvi- ja eläinlajille.

Kesäkauden talkootöillä saatiin paljon aikaan. Sekä talkoolaisilta että Ärjän kävijöiltä on myös saatu runsaasti näkemyksiä saaren kehittämiseen. Nyt Ärjänsaari on asettautunut syyslevolle. Huoltotöitä tehdään talven mittaan ja kun seuraava kesäkausi koittaa, on Ärjässä luvassa uusia talkoita vapaaehtoisille tekijöille.

Ärjänsaaren pelisäännöt parantavat kaikkien viihtyisyyttä

(Päivitetty 28.9.2018)
Ärjänsaarella vaalitaan luontoa ja retkeillään kestävästi turvallisesti liikkuen. Jotta kaikkien viihtyminen Ärjänsaarella on taattu kaikkina vuodenaikoina, toivotaan kävijöiden noudattavan yhteisiä pelisääntöjä, jotka nyt on kokonaisuudessaan julkaistu Ärjänsaaren ohjeet ja säännöt -alasivulla. Kannattaa tutustua!

Ärjän kaivovesi tutkitusti juomakelpoista

(Päivitetty 10.7.2018)
Ärjänsaaressa vanhan kahvilan pihapiirissä olevan kaivon vesi on tutkittu heinäkuun alussa. Kaivovesitutkimuksen teki Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy. Tutkimuksen perusteella kaivon vesi on täysin juomakelpoista.

Ärjänsaaren kehittämissuunnitelma valmistui - saareen kehitetään retkipalvelut luonnonsuojelun ehdoilla

(Päivitetty 19.12.2017)
Projektipäällikkö Anni Koskelan mukaan puolen vuoden kehittämistyössä saaren erityisluonne nousi hyvin esille; "Ärjänsaari on luonnonsuojelualueeksi varattu alue, ja kaikki kehittämistoiminta perustuu jo lain mukaan luonnon ja kulttuurin suojeluun. Tätä pidettiin myös yleisön palautteissa tärkeänä asiana."
Lue lisää Ärjänsaaren kehittämisohjelmasta (julkaisut.metsa.fi).

Ärjänsaaren kehittämissuunnitelma

Lue lisää Ärjänsaaren kehittämissuunnitelmasta (julkaisut.metsa.fi). 

Tapahtumat.luontoon.fi
Kuva: Metsähallitus/Petri Ryöppy.

Löydä luontoaiheisia tapahtumia läheltäsi ja kaukaa: Tapahtumat.luontoon.fi.