Ajankohtaista Ärjänsaaressa

4.2.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Etualalla kaksi naista raivaa vesakkoa hiekkarannan vieressä, taustalla kolme muuta raivaajaa.

Ärjässä ei ole vuokrattavia mökkejä vielä 2021

(Päivitetty 20.1.2021)
Ärjänsaaressa ei ole vielä mahdollista vuokrata mökkejä tai saunoja. Tähän mennessä on kunnostettu kaksi mökkiä: Saunalassa majoittuvat Ärjänsaaren lammaspaimenet ja Kotila toimii kesäkahviona.

Kesällä 2021 kunnostustöitä jatketaan. Niiden vuokrauskäyttömahdollisuudesta tiedotetaan myöhemmin. 

Lampaat ja paimenet saapuvat Ärjään myös kesällä 2021

(Päivitetty 20.1.2021)
Erittäin suositut lammaspaimenviikot jatkuvat Ärjänsaaressa kesällä 2021 ajalla 14.6. - 2.8. 

Laidun sijoittuu saaren lehtoalueelle rakennuksia ympäröivään kulttuuriympäristöön, jossa lampaat pitivät kasvillisuuden matalana ja söivät pihaniittyjen reunoille levittäytyneitä vatukoita ja tervahaudoille kasvaneita vesakoita.  

Lampaiden kunnosta huolehtivat vapaaehtoiset, viikoittain vaihtuvat lammaspaimenet. Paimenviikkonsa ajaksi he vuokraavat lammasaitauksen sisällä olevan Saunala-mökin. 

Kolme valkoista lammasta sekametsän ympäröimällä laitumella ja lampaiden edessä on maitokärryt. Kuva: Ilkka Immonen. 

Ärjänsaaren kesäsuunnitelmia 2021

(Päivitetty 20.1.2021)
Koronapandemia muutti viime kesänä monin tavoin myös Ärjänsaaren talkoo- ja tapahtumasuunnitelmia. Monet tapahtumat jouduttiin perumaan. Kesää 2021 kohti suunnitelmat ovat taas vireillä. Esimerkiksi Vaara-kollektiivi valmistelee jälleen Ärjän taidefestivaalia. 

Lisätietoja Ärjän taidefestivaalista:

Roskatonta retkeilyä retkietikettiä noudattaen

(Päivitetty 20.1.2021)
On aina paikallaan muistuttaa, että Ärjänsaaressa on siirrytty kokonaan roskattomaan retkeilyyn. Kaikki saaren jäteastiat on poistettu käytöstä, ja retkeilijöiden odotetaan huolehtivan itse omien roskiensa poisviennistä. 

Roskattoman retkeilyn periaate on yksinkertainen: Mitä tuot tullessasi, viet pois mennessäsi. Maatuvat jätteet voi laittaa kompostikäymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Vastuullisesta retkeilijästä ei jää jälkeäkään luontoon. Lue lisää retkietiketistä.

Ärjänsaarella vaalitaan luontoa ja retkeillään kestävästi. Jotta kaikkien viihtyminen Ärjänsaarella on taattu, toivotaan kävijöiden noudattavan yhteisiä pelisääntöjä.

GreenSol -hankkeen video katsottavissa

(Päivitetty 5.1.2021)
GreenSol -hankkeen energia- ja jäteratkaisuja kehittävät työt on saatu päätökseen niin Ärjänsaaressa kuin Venäjän Karjalassa sijaitsevissa Vodlajärven kansallispuistossa sekä Kostamuksen ja Kivachun luonnonpuistoissa. Hankkeen tuomia oppeja tullaan jatkossa hyödyntämään monilla muillakin suojelualueilla. 

GreenSol-hankkeen Venäjän pääpartneri on valmistellut hankkeen aikaansaannoksista videon, joka on katsottavissa Youtubessa www.youtube.com/watch?v=oI3qWIdi7qI&feature=youtu.be. Suomen ja Ärjänsaaren osuus alkaa kohdasta 4:32. 

Ärjän kaivovesi on juomakelpoista 

(Päivitetty 5.6.2020)
Ärjänsaaren kaivovesi on tutkittu. Vedessä ei ole bakteereita tai muutakaan huomautettavaa, joten sitä voi käyttää normaalisti juomavetenä. Kaivo on kunnostettu kesällä 2019.

Ärjänsaaren kävijätutkimus on julkaistu 

(Päivitetty 18.12.2019) 
Ärjänsaaressa tehtiin kesällä 2019 kävijätutkimus. Raportti on luettavissa sähköisenä Tiivistelmä (julkaisut.metsa.fi) ja koko raportti (julkaisut.metsa.fi).

Ärjään laituriin poijuilla lisää venepaikkoja 

(Päivitetty 3.9.2019) 
Ärjänsaaren venelaiturin pohjoispuolelle on asennettu kahdeksan kiinnityspoijua. Laiturin etelänpuoleiset kylkikiinnityspaikat on varattu tilausliikenteen veneille ja laivoille. Lyhyemmille perämoottorilla varustetuille veneille suositellaan rantautumista. 

Lue tarkemmat tiedot venepaikoista ja laituriin saapumisesta (luontoon.fi/arjansaari/kartatjakulkuyhteydet).     

Ärjänsaaren dyyneiltä löydettiin kiinnostavia paahdelajeja

(Päivitetty 22.2.2019)
Ärjänsaaren hiekkadyynimuodostumat, konnanmarjalehdot ja valoisat mäntymetsät luovat kiinnostavia kasvupaikkoja selkärangattomille. Metsähallituksen Luontopalvelujen tilauksesta Kainuun ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Reima Leinonen toteutti Ärjänsaaressa hyönteistutkimuksen kesien 2018 ja 2019 aikana.

Lue lisää Ärjänsaaren hyönteisistä.

Ärjänsaaren kehittämissuunnitelma 

(Päivitetty 19.12.2017)
Ärjänsaari on luonnonsuojelualueeksi varattu alue, ja kaikki kehittämistoiminta perustuu jo lain mukaan luonnon ja kulttuurin suojeluun. Lue lisää Ärjänsaaren kehittämisohjelmasta (julkaisut.metsa.fi).

Uutisia Ärjänsaarelta