Mallan luonnonpuiston piirretty tunnus. Soikeassa tunnuksessa on kuvattu tunturisiilikäs. Tunnuksen ulkoreunoilla kiertää teksti: Mallan luonnonpuisto Malla luonddumeahcci.
Pohjois-Lappi
Enontekiö
Pinta-ala 31 km², perustettu 1938.
 

Mallan luonnonpuisto sijaitsee Enontekiön Kilpisjärvellä, Käsivarren Lapin kauimmaisessa kolkassa Skandien vuoriston kupeella. Mallatunturit nousevat suoraan Kilpisjärven rannasta. Mallan tunturiryhmä rauhoitettiin ensimmäisen kerran jo Venäjän vallan aikaan vuonna 1916. Luonnonpuisto siitä tuli itsenäistyneen Suomen alkutaipaleilla vuonna 1938. Mallan luonnonpuiston erityisyys perustuu seudun nuoreen geologiaan, maaperän kalkkipitoisuuteen ja sen aikaansaamaan harvinaiseen tunturikasvilajistoon. 

Luonnonpuistojen virkistyskäyttöä on suojelun turvaamiseksi rajoitettu, mutta Mallan luontoon voi kesällä tutustua merkittyä retkeilyreittiä pitkin. Talvella alueella saa hiihtää vapaasti. Mallatunturien yli kulkee reitti Kilpisjärven kylästä Kolmen valtakunnan rajapyykille. Tuota reittiä kulkee myös 800 km mittainen Kalottireitti, joka tulee kaukaa Ruotsin Kvikkjokkista, vie Kilpisjärven kautta Haltin ohi ja päättyy Norjan Kautokeinoon.

Kilpisjärven seutu on Suomen suurtunturialuetta, ja sen olosuhteet ovat arktisen ankarat ympäri vuoden. Yliperän tunturit houkuttelevat vaeltajia, kalastajia ja hiihtäjiä, mutta vasta-alkajien ei kannata lähteä erämaahan ainakaan yksin eikä huonosti varustautuneena. Nykyisellään Kilpisjärven kylän palvelut ovat hyvät ja lähistön retkeilymahdollisuudet antavat vaikuttavia elämyksiä jo päiväretkillä. Talvella Kilpisjärven seutu on suomalaisten lisäksi erityisesti norjalaisten matkailijoiden suosiossa.

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/malla

Asiakaspalvelu

Kilpisjärven luontokeskus
Puh. 0206 39 7990 (0,00€/min + pvm/mpm)
kilpisjarvi(at)metsa.fi

Tunturi-Lapin luontokeskus
Puh. 0206 39 7950 (0,00€/min + pvm/mpm)
tunturi-lappi(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Mallan kartta Retkikartta.fi:ssä.

Yrittäjälle

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.