Ajankohtaista

Tapahtumat.luontoon.fi

Metsäjoogaa Pyhä-Luostolla. Kuva: Anna Pakkanen.

Löydä luontoaiheisia tapahtumia läheltäsi ja kaukaa: Tapahtumat.luontoon.fi.

Viikonlopun Retkiratsiassa muistutetaan hyvistä retkeilytavoista Nuuksion kansallispuistossa

5.9.2019

Metsähallitus järjestää syyskuussa kahtena viikonloppuna valvontatempauksen Retkiratsian Nuuksion kansallispuistossa (pe 6.9.- su 8.9. ja pe 27.9.-su 29.9.). Viikonloppuna 3-4 henkilön partio kulkee Nuuksion kansallispuistossa ja kertoo retkelijoille hyvistä retkeilytavoista ja muistuttaa kansallispuiston sääntöjen noudattamisesta. Nuuksion kansallispuistossa on yhä enemmän ikävää käyttäytymistä mm. laittomia tulipaikkoja, metelöintiä yömyöhään ja roskaamista. Lue koko uutinen.

Syysretkellä. Kuva: Salla Penttilä.

Syysluonto kutsuu retkelle

3.9.2019

Syksyllä luonto houkuttelee retkeilijää väreillään, tuoksuillaan ja antimillaan. Syys onkin oivaa aikaa monenlaisille retkille. Lintujen tarkkailija kaivaa kiikarit ja suuntaa parhaille syysmuuttopaikoille. Omavarainen hakee syysluonnosta marjat tulevan talven leipomuksiin. Sieniin hurahtaneet eivät malta pysyä poissa metsästä ja tähtitaivaan tähystäjät intoilevat pimenevistä öistä. Syysluonnolla on valtavasti tarjottavaa myös niille, jotka vain nauttivat luonnon rauhasta. Viikonlopun telttaretkellä voi nauttia kirpeistä aamuista ja ihmetellä lähestyvän talven enteitä. Luonnonhelmasta käsin katsottuna syksy ei näyttäydy ankeana, vaan kiehtovana, luonnollisena osana vuoden kiertokulkua. Lue koko uutinen.

Suomen luonnon virallista merkkipäivää juhlitaan 31.8.2019

26.8.2019

Liput nousevat salkoon tämän viikon lauantaina Suomen luonnon päivän kunniaksi. Vuodesta 2013 asti vietetty juhlapäivä on tuonut luonnon juhlan osaksi vuodenkiertoa! Tänäkin vuonna Suomen luonnon päivä täyttyy tapahtumista ja retkeilevistä ihmisistä, joiden eväsreput pullistelevat mustikkapiirakoita. Juhlijoita kannustetaan osallistumaan Instagramissa tapahtuvaan mustikkapiirakkahaasteeseen. Ulkoiluntäyteinen päivä huipentuu, kun tuhannet suomalaiset nukkuvat yönsä ulkona. Sisäministeriön suosituksesta liputamme luonnolle virallisesti jo kolmatta kertaa. Lue lisää Suomen luonnon päivästä.

Lapinsalmen sillan rakentaminen käynnistyy tänään Repoveden kansallispuistossa

21.08.2019

Lapinsalmen siltatyömaan aloituskokous on tänään 21.8.2019. Sillan rakentaminen alkaa valmistelevilla töillä vielä tänään iltapäivällä. Työmaa-alue rajataan lippusiimalla ja aidoilla. Siltatyömaalle pääsy on ulkopuolisilta kielletty. Rakentamisen ensimmäisessä vaiheessa valetaan sillan perustukset ja tehdään ankkuroinnit. Siltarungon osien rakentaminen on jo käynnissä tehtaalla ja runko asennetaan paikoilleen syys-lokakuussa. Uusi silta on teräsrakenteinen pylonisilta. Sillan kannen pinta rakennetaan puusta.

Lapinsalmensilta pääty.

”Siltarungon osat kuljetetaan Lapinsalmelle traktorilla ja mönkijällä. Huoltotien varressa on urakoitsijan edustaja varoittamassa retkeilijöitä aina, kun tavarakuljetuksia on käynnissä. Siltatyömaalle rakennetaan myös väliaikainen köysirata, jota pitkin kuljetetaan materiaalia Kapiaveden puolelta toiselle. Urakoitsijan edustaja on varoittamassa vesillä liikkujia aina, kun tavarakuljetuksia on käynnissä. Rakennustöistä aiheutuu jonkin verran meteliä, mikä kannattaa huomioida, kun suunnittelee retkiä Lapinsalmen suunnalle”, kertoo rakennusmestari Pasi Ikonen Metsähallituksesta. Lue lisää Lapinsalmen sillan rakentamisesta.

Vesijohtoverkoston rakentaminen sulkee Vallisaaren arkipäiviksi 19.8-6.9.2019

15.08.2019

Viikonloppuisin saari on avoinna normaalisti syyskuun loppuun saakka

Vallisaareen ryhdytään rakentamaan  vesi- ja viemäriverkostoa maanantaina 19.8.2019. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden eli HSY:n vesihuoltoverkostoon liitettävään saareen saadaan nykyisten kuivakäymälöiden rinnalle vesivessoja ja yrittäjille parempia puitteita muun muassa kahvila- ja ravintolatoiminnalle.

Kuva: Metsähallitus/Petra Niskanen.

Vallisaari on avoinna päivittäin normaaliin tapaan 18.8. saakka, jonka jälkeen saari on suljettuna urakan kaivuutöiden vuoksi arkipäivisin ajalla 19.8-6.9. Tänä aikana saaressa suoritetaan maankaivuutöitä, joihin liittyy vanhojen räjähteiden raivausta maaperästä. Turvallisuussyistä rantautuminen ja liikkuminen saaressa on raivaustyön aikana kielletty. Myöskään  vesibussit eivät  liikennöi näinä päivinä.

Viikonloppuisin saari  on avoinna normaalisti ja 7.9 alkaen päivittäin aina syyskuun loppuun saakka. Lue koko tiedote vesijohtoverkoston rakentamisesta.

Maakotkien pesintä onnistui tänä vuonna erinomaisesti

13.8.2019

Metsähallituksen Luontopalvelujen ja vapaaehtoisten kesällä tekemissä maakotkan pesätarkastuksissa todettiin noin 380 asuttua maakotkareviiriä. Pesintätulos oli erinomainen Oulujoen pohjoispuolella, ja etelämpänä tulos oli normaali. Hyvään tulokseen siivittivät hyvä ravintotilanne ja suotuisat säät. Lue lisää maakotkan pesätarkastuksista.

Maakotkan pesä. Kuva: Metsähallitus.

Yli 200 metsänpolttoa luonnon hyväksi - Euroopan ensimmäinen 30 vuotta sitten Pohjois-Karjalassa

4.6.2019

Metsähallitus teki Euroopan ensimmäisen pystymetsän ennallistamispolton kesäkuussa 1989 Pohjois-Karjalan Patvinsuolla. 30 vuoden aikana Metsähallitus on tehnyt yli 200 ennallistamispolttoa 100 suojelualueella. Poltoilla matkitaan luontaisia paloja, jotka ovat tärkeitä pohjoisten metsien monimuotoisuudelle. Polttojen toteutus vaatii kovaa ammattiosaamista. Lue lisää ennallistamispoltoista.

Ennallistamispoltto ilmakuvassa. Kuva: Maarit Similä.

Retkeilijät huomio!ilmatieteenlaitos.fi

30.4.2019

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Viisas retkeilijä kunnioittaa luontoa

29.4.2019

Pyhä-Häkin kansallispuistossa. Kuva: Upe Nykänen.

Suojelualueiden luonnonhoitovelka on arvioitu - Suojelualueiden luontoarvojen turvaamiseen tarvitaan myös aktiivista luonnonhoitoa

9.4.2019

Valtaosa luonnonsuojelualueiden elinympäristöistä saa kehittyä luonnontilaisina. Suojelualueillakin on kuitenkin runsaasti elinympäristöjä, joiden luonto köyhtyy, ellei niitä aktiivisesti hoideta tai ennallisteta. Näiden joukossa on niitä elinympäristöjä, jotka luontotyyppien ja lajien uhanalaisuusarviointien mukaan ovat kiireellisimmän hoidon tarpeessa. Metsähallituksen Luontopalvelut on arvioinut näiden alueiden aktiivisen luonnonhoidon ja rahoituksen tarpeen. Tämän arvion mukaan se on selvästi nykytasoa suurempi. Lue koko uutinen.

Tukkasotkan, kuten monien muiden kosteikkolintujen kannat ovat voimakkaasti taantuneet. Kuva: Metsähallitus / Pirkko Siikamäki.

Metsähallitus ottaa uhanalaisuusarvioinnit vakavasti - Luonnon monimuotoisuutta halutaan turvata entistä paremmin

8.3.2019
Metsähallituksen merkitys valtion maa- ja vesialueiden hoitajana on yhä tärkeämpää luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Perjantaina 8.3. julkaistu eliölajien uhanalaisarviointi, samoin kuin viime vuoden lopulla julkistettu luontotyyppien uhanalaisuusarviointi osoittavat tämän. Metsähallitus aikoo kiinnittää asiaan entistä enemmän huomiota muun muassa kohdistamalla suojelutoimia paremmin, edistämällä eri toimijoiden uudenlaista yhteistyötä sekä kehittämällä uusia käytäntöjä ja keinoja lajien ja niiden elinympäristöjen tilan parantamiseen.  Lue koko uutinen.

Perinnemaiseman hoitoa niittämällä Linnansaaren kansallispuistossa. Kuva: Saara Lavi.

Luontovideoita YouTubessa

Miltä näyttää Perämeren kansallispuistossa? Millaista on raakkututkijan työ? Metsähallituksen Luontopalvelujen YouTube-kanavalla on katsottavissa lyhyitä videoita Suomen upeimmista luontokohteista ja luonnonsuojelutyöstä. Siirry kanavalle (www.youtube.com).

www.ilmatieteenlaitos.fiTarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Me ollaan mukana!

100 syytä matkailla Suomessa (www.100syyta.fi).

Syy #51 Luonto tekee tutkitusti onnellisemmaksi (100syyta.fi)

112 Suomi -mobiilisovellus

Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen (www.112.fi) kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Lapissa on paljon katvealueita ja tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin.

Saimaannorppa, sisukas suomalainen

Suurisilmäinen saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista ja harvinaisimmista hylkeistä. Saimaannorpan voi tavata ainoastaan Saimaalla. 

Luontoon.fi:ssä on saimaanorpalle oma sivu. Lue miten Metsähallitus osallistuu norpan suojeluun ja mitä itse voit tehdä saimaannorpan hyväksi.