Soiperoinen

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.
Ilmakuva kahden järven välissä kulkevasta vehreästä puustoisesta harjusta.

Soiperoisen sijainti Suomessa.Pohjois-Pohjanmaa
Taivalkoski
Pinta-ala 5,14 km², varattu luonnonsuojeluun

Soiperoisen alue sijaitsee Taivalkosken kunnan pohjoisosassa Syötteen kansallispuiston Salmitunturin osa-alueen välittömässä läheisyydessä. Alue kuuluu rantojen- ja harjujensuojeluohjelmiin. Maisemaa hallitsee kapea ja terävälakinen Soiperoharju sekä kirkasvetiset pohjavesijärvet Rääpysjärvi ja Soiperoinen.

Alueelle tullaan sen erikoisen, alkuperäisen luonnon ja erämaisuuden sekä hiljaisuuden vuoksi. Soiperoinen on tunnettu lähivirkistysalue ja päiväretkien kohde Koillismaalla. Alueen käyttö painottuu kesään ja syksyyn. Talvella pilkkijät ja omatoimiset hiihtelijät nauttivat luonnon rauhasta ja kalaisista vesistä.

Soiperoista hoidetaan sen luontoa ja maankäytön historiaa kunnioittaen ja esille tuoden. Virkistyskäytön rakenteilla ohjataan ja sovitetaan yhteen jokamiesretkeilyä ja luontomatkailua.

Alueelta löytyy merkkejä entisajan hiilenvalmistuksesta eli miilunpoltosta, poronhoidosta, niittykulttuurista ja tervanpoltosta sekä kalastuksesta.

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Pohjanmaan–Kainuun Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/soiperoinen