Retkikartta on Metsähallituksen maksuton web-karttapalvelu, jossa voit hakea kohteita, valita karttatasoja ja tulostaa karttoja.

Ärjänsaari sijaitsee Kajaanin kaupungin alueella Oulujärven Ärjänselällä. Kajaanin keskustasta on Ärjänsaareen linnuntietä matkaa noin 16 kilometriä. Lähialueiden venesatamia ovat Ruunaniemi (3 km), Koutaniemi (7,5 km), Paltaniemi (17,5 km) ja Kajaanin Kalkkisilta.

Etualalla paljon hiekkarntaa, taustalla näkyy järvi ja pilviä sinisellä taivaalla. Laiturin vasemmalla puolella laiva on laiturissa kiinni ja laiturin rannanpuoleisessa päässä istuu ihmisiä.

Kulkuyhteydet

Autolla 

  • Koutaniemen venesatamaan: tieltä nro 5 (Kajaani - Iisalmi) käännytään Vuoreslahdentielle, jota ajetaan noin 9 kilometriä. Käännytään oikealle Heinirannantielle, jota ajetaan noin 7 kilometriä. Käännytään vasemmalle Kalasatamantielle, jota jatketaan tien päähän järven rantaan. Navigaattoriin voi laittaa osoitteen "Kalasatamantie 25, Kajaani".
  • Paltaniemen venesatamaan: ajetaan tieltä nro 5 (Kajaani - Iisalmi) Kajaanin lentokentälle johdattavien opasteiden mukaisesti Paltaniementielle. Ajetaan lentoaseman ohi Paltaniementietä, kunnes käännytään oikealle Satamatielle. Ajetaan tien päähän järven rantaan. Navigaattoriin voi laittaa osoitteen "Satamatie 10, Kajaani".
  • Kajaanin kalkkisillan venelaiturille: tieltä nro 5 (Kajaani - Iisalmi) käännytään Vanhalle Viitostielle (nro 8807). Aja tätä tietä noin 4,3 km ja käänny oikealle Ahontielle (nro 8803). Aja tätä tietä noin 1,3 kilometriä ja käänny ennen Linnansiltaa oikealle Kalkkisillantielle. Aja tien päähän laivalaiturille. Navigaattoriin voi laittaa osoitteen "Kalkkisillantie 1, Kajaani".
  • Ruunaniemen venesatamaan tieltä nro 5 (Kajaani - Iisalmi) käännytään Vuoreslahdentielle, jota ajetaan noin 16 kilometriä. Käännytään oikealle Ruunaniementielle, jota jatketaan tien päähän järven rantaan. Navigaattoriin voi laittaa osoitteen "Ruunaniementie 70, Kajaani".
    • Ranta on ainoastaan Metsähallituksen ja Luonnollisesti Oulujärvi -yrityksen asiakkaiden käytettävissä, muulloin tie suljettu puomilla.

Yksimastoinen purjevene ankkuroitu hiekkarantaan ja perhe aterioimassa hiekkarannalla. Takana näkyy jyrkkä hiekkainen rantatörmä.

Julkisilla kulkuneuvolla 

Ärjänsaareen ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla. 

Kuljetuksia Ärjänsaareen voi tiedustella paikallisilta yrityksiltä:

""
 

Retken lähtöpisteet

Ärjänsaaressa retki kannattaa aloittaa Säipästä. Säipän alueella on saaren päälaituri, opastetaulu, tulentekopaikkoja ja telttailualue. Saaren muut pienemmät laiturit sijaitsevat Hautakaarteella vanhan kahvilarakennuksen kohdalla sekä Vierasniemessä. Liiteri-käymälä -rakennuksia on kaksi: Säipän alueella kesäkahvilan lähellä sekä Hautakaarteella lammasaitauksen sisäpuolella vanhan valkoisen kahvilarakennuksen vierestä. 

Venelaituriin saapuminen

Ärjänsaaren venelaituriin voi kiinnittyä useita veneitä. Laiturin pohjoispuolelle on asennettu kahdeksan kiinnityspoijua. Laiturin etelänpuoleiset kylkikiinnityspaikat on varattu tilausliikenteen veneille ja laivoille. Lyhyemmille perämoottorilla varustetuille veneille suositellaan rantautumista.  

Laituriin kiinnittymistä on hyvä ennakoida ripustamalla lepuuttajat veneen kylkiin suojaamaan omaa ja naapureiden veneitä sekä ottamalla perä- ja keulaköydet esille valmiiksi. Laituria lähestyttäessä kohtisuoraan sivulta hitaalla nopeudella kiinnitetään peräköyden poijuhaka poijuun. Veneen annetaan liukua kohti laituria ja tarvittaessa korjataan suuntaa. Kun veneen keula on riittävän lähellä laituria, siirrytään laiturille ja kiinnitetään veneen keulaköydet laiturin pollareihin. Sen jälkeen kiristetään peräköysi riittävän kireälle ja tarkistetaan lepuuttajat. Laiturista lähtö tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä. Muista varoa veden pinnan alla olevaa proomuhylkkyä. 

Veneen peräpoijukiinnitys vaatii riittävän määrän veneen kylkiin ripustettavia lepuuttajia, poijuhaalla varustetun 20 m pitkän peräköyden ja keulaköydet. 

HUOM! Vierasniemen pieni laituri on tarkoitettu vain Vierasniemen vuokraajien käyttöön.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Änäkäisen kartaa Retkikartta.fi:ssä.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Ärjänsaaren esite


Pdf 1,9 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Ärjänsaaren esitteestä on tehty myös kaksikielinen, suomi-englanti versio (Pdf 1,2 Mt, julkaisut.metsa.fi).

Kajaanin lähiluontokohteet


(Pdf, 3,8 Mt, julkaisut.metsa.fi)