Ärjänsaari on lumoava retkeily- ja rantakohde Kajaanin edustalla. Saaressa retkeily tarjoaa mahdollisuuden ihailla suurta Oulujärven selkää ja havainnoida hienoja luonnon sääesityksiä saaren korkeilta hiekkatörmiltä. Ärjänsaaressa voi retkeillä vapaasti. Se on 4 kilometriä pitkä ja 1,5 kilometriä leveä. Saaren kiertävä polku on noin 10 kilometrin mittainen. Muut polut tarjoavat mahdollisuuksia eri mittaisiin retkiin. 

Reittien lähtöpisteet

Ärjänsaaressa retki kannattaa aloittaa Säipästä. Säipän alueella on saaren päälaituri, opastetaulu, tulentekopaikkoja ja telttailualue. Saaren muut pienemmät laiturit sijaitsevat Hautakaarteella vanhan kahvilarakennuksen kohdalla sekä Vierasniemessä.

Ärjänsaaren kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan).

Retkeilyreitit ja polut

Ärjänsaaressa risteilee useita helppokulkuisia polkuja, jotka soveltuvat koko perheelle. Polut on viitoitettu, ja vaikka niitä ei ole merkitty maalimerkein, kulkija pysyy hyvin selkeästi näkyvillä reiteillä. Eksymisvaaraa saarella ei ole. Poluilla ei ole määriteltyä kulkusuuntaa. Polkujen kosteisiin kohtiin on rakennettu pitkospuut. Alueella on luvallista liikkua myös viitoitettujen polkujen ulkopuolella. Liikuthan mieluiten polkuja pitkin, jotta kulumisherkkä saari säilyy yhtä hienona seuraavillekin kävijöille.

Ärjänsaaren saarikierros, noin 10 km, ympyräreitti

Kuljettavissa jalkaisin sulan maan aikaan, talvella hiihtäen tai lumikengillä.
Kulkuaika 3-5 tuntia.
Vaativuus:  helppo

Lähtöpiste

Säipän alue tai muu saaren rantautumispaikka.

Retkeilyrakenteet

Säipän laituri ja opastustaulu, tulentekopaikat ja telttailualue. Kesäaikaan Säipässä palvelee Kotila-mökin kahvilakioski, josta voi vuokrata myös retkeilyvälineitä. Lähellä on myös vuokramökit Kivelä ja Kallela. Saarireitin varrella on päivätupa Kalamaja sekä useita tulentekopaikkoja. Vanhan kahvilarakennuksen lähellä on kaivo, jonka vesi on juomakelpoista. Polun kosteat kohdat on pitkostettu.

Kaksi lasta ja aikuinen istuvat kesäkahvilan portailla. Taustalla mäntymetsää.

Nähtävää

Hiekkarannat ja -törmät, dyynimuodostumat, saaren geologia, aavat järvenselät ja saaren värikäs kulttuurihistoria. Kesällä retkeilijöitä ilahduttavat myös vanhan kahvilarakennuksen luona asustavat lampaat. Muista sulkea veräjät laitumen kautta kulkiessasi!

Retkeilijä rapsuttelee veräjän takana olevaa lammasta.

Reittiselostus

Jos aloittaa retken Säipän laiturin luota ja lähtee kiertämään saarta myötäpäivään, tulee jo noin kilometrin päässä Lentohiekalle. Lentohiekka on syntynyt pitkän ajan kuluessa tuulen kuljettamasta hienojakoisesta hiekasta, joka on kasautunut törmänpäälliseen männikköön valtavaksi hiekkakakuksi.

Polku etenee noin 1,5 kilometriä Kalamajalle. Aiemmin autiotupana toiminut kalastajien tukikohta palvelee nyt päivätupana. Kalamajalla on tulentekopaikka, mutta ota huomioon, että siellä ei ole liiteriä eikä käymälää. Kalamajan lähellä rantavedessä törröttää kuin luurankona vanha hiekkaproomun keula.

Karkeapään kautta kulkeva polku etenee 1,7 kilometriä Mansikkatörmälle, missä rinne laskee veden rajaan erittäin jyrkästi. Mansikkatörmältä onkin jälleen upeat näkymät Kainuun merelle.

Aurinko laskee suuren järven taakse.

Mansikkatörmältä on 2,7 kilometrin matka Vierasniemeen. Huomioi, että Vierasniemi on vuokrakohde, joten anna vuokralaisille oma rauha. Kirkkosäikän lintujen pesimäalueella liikkuminen on kokonaan kielletty 1.5.–31.7., sillä lintujen pesintä epäonnistuu herkästi häirinnän takia.

Puolen kilometrin päässä Vierasniemestä on vanha leirimaja. Majan tulevaa käyttöä suunnitellaan, mutta toistaiseksi se seisoo paikoillaan tyhjillään.

Matka jatkuu Hautakaarteen jyrkällä rantatörmällä, missä huomio kiinnittyy eroosion paljastamiin mäntyjuurakoihin. Pian vastaan tulee ensimmäiset UPM:n aikaiset lomamökit. Hautakaarteelta Säippään on useita Eino Pitkäsen suunnittelemia, 1930-luvulla rakennettuja lautamökkejä sekä 1980-luvulla rakennettuja hirsimökkejä. Saunala-mökki, joka sijaitsee lammasaitauksen sisäpuolella, on kunnostettu Ärjän lammaspaimenten käyttöön. Muita mökkejä ei vielä ole kunnostettu eivätkä ne ole käytössä. Reitti etenee vanhojen mökkien välissä ja Säipän hiekkarantaa seuraillen takaisin Säippään.

Saaren rannalla oleva suurikokoinen hietikko. Rannalla on pitkä venelaituri. Taustalla metsäistä saarta ja saaren ympärillä järvi.

Ota huomioon

  • Joillakin paikoin rantatörmä on vyörynyt ja reunalla saattaa olla vain lippa jäljellä. Ole tarkkaavainen poluilla liikkuessasi!
  • Muista sulkea veräjät lammasaitauksen läpi kulkiessasi. Pidä koirat kytkettynä äläkä päästä niitä lähelle lampaita.
  • Älä ruoki lampaita. Niiden maha ei kestä kaikkia ruokia, vaikka ne mielellään hamuavat kaikkea syötäväksi kelpaavaa.
  • Älä liiku Kirkkosäikän (saaren itäisen kärjen) lintujen pesimisalueella 1.5.–31.7. välisenä aikana. Alueella elää lintuja, joiden pesintä epäonnistuu herkästi häirinnän takia.
  • Huomioi turvalliset uintipaikat saarikierroksen varrella.

Muut reitit etapeittain

Ärjänsaaren muut polut antavat monenlaisia mahdollisuuksia erilaisiin ja eri mittaisiin retkiin. Esimerkiksi:

  • Säippä - Hautakaarre, 0,5 km / suunta
  • Säippä - Lentohiekka, 0,8 km / suunta
  • Säippä - Karkeapää, 2,3 km / suunta
  • Rengaskierros Säippä - Lentohiekka - Hautakaarre - Säippä, 2,2 km
  • Rengaskierros Säippä - Karkeapää - Mansikkatörmä - Hautakaarre - Säippä, 5,6 km
  • Säippä - Hautakaarre - Vierasniemi, 2,4 km / suunta

Uintipaikat

  • Ärjänsaaressa ei ole virallista uimarantaa, mutta eri puolilta saarta löytyy useita mukavia hiekkarantaisia uintipaikkoja.
  • Turvallisimmat uintipaikat ovat Säipän pitkän hiekkarannan keskivaiheilla ja Lentohiekalla.
  • Varo Säipän niemenkärjen päässä ja molemmilla puolilla olevia äkkisyviä virtauskohtia.
  • Älä ui Säipän laiturin tai sen vieressä veden alla olevan proomuhylyn läheisyydessä.

Kaksi aikuista ja kaksi lasta hiekkarannalla. Toinen lapsista istuu vanhemman hartioilla. Taustalla suuri järvi.

Ärjänsaaren esite


Pdf 1,9 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Ärjänsaaren esitteestä on tehty myös kaksikielinen, suomi-englanti versio (Pdf 1,2 Mt, julkaisut.metsa.fi).