Ärjänsaaren sijainti Suomessa

Ärjänsaaren luonnonsuojelualue (perusteilla)
Kainuu, Kajaani (www.kajaani.fi)  
Pinta-ala 270 hehtaaria. Natura 2000-alue.

Ärjänsaari tarjoaa mahdollisuuden hienoihin luonnon sääesityksiin saaren korkeilta hiekkaterasseilta. Paahtava aurinko, kumeasti jyrisevä ukkonen ja lempeä kesätuuli ovat aitoja paratiisisaaren elämyksiä. Pitkät hiekkarannat ja korkeat hiekkatörmät tarjoavat puitteet monenlaisiin ranta-aktiviteetteihin. 

Ärjänsaari on luonnonsuojeluun varattu alue, jossa voit nauttia ainutlaatuisista pitkistä hiekkarannoista, auringosta, avarasta järviaavasta ja kaiken yllä kaartuvan sinitaivaan kauneudesta. Upeiden hiekkatörmien saari on Oulujärven helmi, johon liittyy tarinoita aina järvirosvojen ajoilta Kajaani Oy:n loistovuosiin 1950-luvulla, kun saaressa pidettiin suuria kesäjuhlia. Saaressa on Eino Pitkäsen suunnittelemat kesähuvilat. Saari on ollut tärkeä tukikohta tervansoutajille 1800-luvulla. Kainuun männiköistä poltettu terva kuljetettiin Oulun satamaan soutaen. Järven ylityksessä saatettiin käyttää apuna myös purjeita, mutta matkalla vaanivat niin myrskyt kuin merirosvotkin. 

Ärjänsaaressa ei tällä hetkellä ole majoitustoimintaa. Saaren retkeilyrakenteita ja kahta lomamökkiä alettiin kunnostaa kesällä 2018, ja korjaustyöt jatkuvat vuonna 2019. Saaressa voi silti käydä vapaasti retkeilemässä ja telttailemassa.

Saaren itäisen kärjen, Kirkkosäikän, alueella elää lintuja, joiden pesintä keskeytyy helposti häirinnän takia. Ethän rantaudu tai liiku pesimisalueella 1.5.-31.7. välisenä aikana.

Ärjän Taidefestivaali 2.-4.8.2019 

Kajaanilainen Vaara-kollektiivi järjestää jo toisen Ärjän taidefestivaalin kesällä 2019. Ekologisia teemoja ja esittävää taidetta yhdistävän festivaalin ohjelmistossa on musiikkia, esittävää taidetta ja maapallon tulevaisuuteen paneutuvia asiantuntikeskusteluita.

Lisätietoa Ärjän taidefestivaalista verkossa:

Kuljetusta Ärjään voi tiedustella yrityksiltä:

Asiakaspalvelu

Kuhmon luontokeskus Petola
Puh. 0206 39 6380
kajaani(at)metsa.fi 

Kajaani Info (www.visitkajaani.fi)
Puh. (08) 6155 2555  
kajaani.info(at)kajaani.fi

Ajankohtaista Ärjänsaaresta

Ärjänsaaren kesäinfo 2018 ja kartta

(pdf, 973 kt, julkaisut.metsa.fi)

Ärjänsaari Facebookissa

#ärjänsaari #ärjä