Kainuu, Kuhmo
Pinta-ala 67 km², perustettu 1990


"Olipa se lentua!" lausahti ukko, kun tuulisella järvellä kiisi veneellään.

Lentuan luonnonsuojelualue esittelee Kuhmon suurinta säännöstelemätöntä järveä ja sen karuhkoa, erämaisen kaltaista luontoa. Lentua on tullut tutuksi niin Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-kuvituksista kuin Veikko Huovisen luoman Havukka-ahon ajattelijan, Konsta Pylkkäsen sinisistä ja punaisista ajatuksista.

Nyt Lentuan luonnonsuojelualueeseen kuuluu myös Lammasjärvellä, lähellä Kuhmon taajamaa sijaitseva Harakkasaari. Lentualla on myös koskelle vievä esteetön luontopolku.

Lentuan luonnonsuojelualue kokonaisuudessaan on erinomainen vesiretkeilykohde, onhan suojelualueesta yli 70 % vettä. Järvellä liikkujia houkuttelevat niin laajat selkävedet kuin ja suojaisat saarien sokkelotkin.

Lentuan luonnonsuojelualue on keskeinen osa Ystävyyden puistoa ja Ystävyyden luonnonsuojelualuetta. Ystävyyden luonnonsuojelualue on Suomen ja Venäjän rajan yli toimiva puistopari, jossa yhteistyössä hoidetaan ja tutkitaan rajaseudun arvokasta luontoa ja tarjotaan samalla tietoa, elämyksiä ja retkeilymahdollisuuksia.

Mustavalkoinen kuva, jossa metsäpeuroja jonossa jäällä.

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/lentua

Asiakaspalvelu 

Kuhmon luontokeskus Petola 
Puh. 0206 39 6380 (0,00€/min + pvm/mpm) ja 040 825 6060 
petola(at)metsa.fi

Harakkasaaren kertomuksia

Harakkasaari julkaisun kansi.
(Pdf, 6,8 Mt)

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Lentuan kartan Retkikartta.fi:ssä.