Litokairan sijainti SuomessaPohjois-Pohjanmaa ja Etelä-Lappi, Pudasjärvi, Ranua, Ii 
Pinta-ala 318 km², perustettu 1988

Litokairan alue käsittää Lapiosuon-Ison Äijönsuon soidensuojelualueen kohteet.

Litokaira sopii retkikohteeksi erämaista rauhaa ja koskematonta luontoa arvostaville ihmisille, joilla retkeilyn perustaidot ovat hyvin hallinnassa. Jatkossakin erämaisuutta halutaan vaalia, sillä Litokaira on suurin yhtenäinen luonnontilaisena säilynyt suometsäerämaa napapiirin eteläpuoleisessa Euroopassa.

Suuren kokonsa, vaikeakulkuisuutensa ja vaikean saavutettavuutensa vuoksi Litokaira on sitkeästi kestänyt ihmisen yritykset muokata ja hallita ympäristöään. Niinpä se onkin säilynyt aitona erämaana, erämaana omasta voimastaan, eikä pelkästään ihmisen hyväntahtoisten luonnonsuojelupyrkimyksien vuoksi. Tästä johtuva muistuma menneiden, koko pohjoista pallonpuoliskoa peittäneiden soiden ja metsien hiljaisesta mittaamattomuudesta on edelleen aistittavissa Litokairaa kuljettaessa.

Se, joka uskaltautuu ylittämään Litokairan upottavia rimmikoita, rämpimään sotkuisiksi tiheiköiksi lomittuvien suopursujen rämeiköissä ja väistelemään kangasmetsäsaarekkeiden ikimetsiin kaatuneita keloja, saa palkkioksi luontoelämyksen, joka varmasti monin verroin korvaa retken rasitukset. Päiväretkeläisillä on mahdollisuus tutustua Litokairaan Papinpalon luontopolun kautta.

Litokairan alue sijaitsee kolmen kunnan alueella. Eteläosat ovat Pohjois-Pohjanmaata, Pudasjärven ja Iin kuntien aluetta ja pohjoisosa sijaitsee Lapissa, Ranuan kunnan alueella. Litokaira on pääosin luonnonsuojelulailla rauhoitettu, ja alue kuuluu soidensuojeluohjelmaan sekä euroopanlaajuiseen Natura 2000 -suojeluohjelmaverkostoon.

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/litokaira

Asiakaspalvelu

Syötteen luontokeskus
Puh. 0206 39 6550 
(0,00€/min + pvm/mpm)
syote(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Litokairan kartan Retkikartta.fi:ssä.