Ajankohtaista

Saimaalla on riittävästi lunta norpan pesintään -Tänä talvena ei ole tarvetta laajamittaiseen apukinosten kasaamiseen

16.1.2019

Saimaalla on kohtuullisen hyvin lunta. Vallitsevan lumitilanteen, sääennusteiden ja Metsähallituksen vapaaehtoisten kanssa tekemän selvityksen mukaan suurelle osalle norpista löytyy luonnonkinoksia pesäpaikoiksi. Lue koko uutinen.
Luonnonkinos Haukivedellä. Kuva: Miina Auttila

Haku paimenviikoille alkaa - NYT

15.1.2019

Supersuosittujen Metsähallituksen paimenviikkojen ilmoittautuminen on avattu. Kiinnostuneet voivat hakea mukaan viettämään ikimuistoista paimentolaisviikkoa tunnelmallisessa vuokramökissä kansallispuiston tai muun suojelualueen luonnonkauniissa maisemassa. Suomen parhaana maisematekona vuonna 2016 palkittu Paimenviikot ovat teko luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Lisäksi luonnon keskellä vietetyn viikon hyvinvointivaikutukset ovat merkittävät. 

Haku paimeneksi alkaa tiistaina 15.1. klo 12:00 ja jatkuu seuraavaan tiistaihin 22.1. klo 12 asti. Paimenet arvotaan halukkuutensa ilmoittaneiden joukosta helmikuun aikana. Ilmoittautumislomake on avattu 15.1. klo 12:00. Paimenviikot ovat maksullisia. Maksuista saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin. Lue koko Haku paimenviikoille alkaa -tiedote

Karitsa Närägässä. Kuva: Tuuli Turunen.

 

Hossan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma lähtee lausuntokierrokselle

8.1.2019
Metsähallitus on laatinut Suomussalmen ja Taivalkosken kuntien sekä Kuusamon kaupungin alueella sijaitsevalle Hossan kansallispuiston alueelle hoito- ja käyttösuunnitelman, joka on pitkän aikavälin (10-15 vuotta) strateginen suunnitelma.Kommentteja pyydetään 8.2.2019 mennessä ja ne pyydetään lähettämään sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo(at)metsa.fi tai kirjeitse osoitteeseen Metsähallitus/Kirjaamo, PL 94, 01301 Vantaa. Lue koko uutinen.

Kuva: Tuuli Turunen

Talvinen luonto kutsuu retkeilemään

11.12.2018
Suomen luonto tarjoaa elämyksiä ympäri vuoden. Kukin vuodenaika tarjoilee retkeilijälle omanlaisiaan luontohetkiä. Kaakaohetki nuotion lämmössä kirpeässä pakkasessa, tähtitaivaan ja revontulien bongaus pimenevänä iltana sekä eläinten jälkien tunnistaminen ovat esimerkkejä talvisista elämyksistä luonnossa. Sopivia talviretkeilykohteita on Suomi pullollaan, kaukaa ei tarvitse lähteä talviseikkailuja etsimään. Talviharrastuksia löytyy jokaiseen makuun – retkiluistelusta lumikenkäilyyn, murtomaahiihdosta talviyöpymiseen. Talvinen luonto tarjoaa myös hiljaisuutta ja rauhaa niille, jotka eivät ole vailla muuta. Lue koko uutinen.

Talven luonnon lumoa. Kuva: Tuuli Turunen

Urho Kekkosen kansallispuisto laajenee – uusi rajaus voimaan 3.12.

9.11.2018
Tasavallan presidentti on vahvistanut lain Urho Kekkosen kansallispuiston rajauksen muuttamisesta. Joulukuun 3. päivänä voimaan tulevan lain mukaan kansallispuistoon liitetään lähes kaksisataa hehtaaria suojeluun hankittuja arvokkaita luontoalueita ja erotetaan alle kymmenen hehtaarin alue Tankavaaran luontokeskuksen ympäristöstä. Rajausmuutos mahdollistaa luontokeskuksen aiempaa monipuolisemman käytön ja kehittämisen. Lue koko uutinen.

Urho Kekkosen kansallispuiston maisemaa. Kuva: Pasi Nivasalo

 

Metsähallituksen Luontopalvelujen lisärahoitus tulisi tarpeeseen

1.11.2018
Hallitus esittää Metsähallituksen Luontopalveluille kuluvan vuoden toisessa lisätalousarviossa 2,45 miljoonan euron ja vuoden 2019 budjetissa 1,9 miljoonan euron lisärahoitusta. Lisärahoitus tulisi tarpeeseen, koska kansallispuistojen ja retkeilyalueiden kävijämäärät ovat kasvaneet ja luontokohteiden rakenteisiin on vuosien mittaan kertynyt mittava korjausvelka. Metsähallitus on alustavasti päättänyt rahoituksen kohdentamisesta. Rahoituksen saaminen edellyttää vielä eduskunnan hyväksynnän. Lue koko uutinen.
 

Metallinpaljastus mielessä? Valtionmailla oltava aina lupa etukäteen!

27.6.2018
Jos metalliesineiden etsiminen maanpinnan alta kiinnostaa harrastuksena, Metsähallitus muistuttaa, että sen hallinnoimilla valtion mailla saa käyttää metallinilmaisinta jokamiehenoikeudella osoittamaan metalliesineiden sijainteja, mutta ennen kuin lapio uppoaa maahan, pitää kaivajalla olla maanomistajan lupa. Luonnonsuojelualueilla tällainen lupa voidaan myöntää vain tieteellisiin tarkoituksiin. Lue koko tiedote (www.metsa.fi)


Retkiruokaopas

Uudistunut Retkiruokaopas houkuttelee luontoon syömään - ohjeilla pärjää myös aloittelija

10.4.2018
Partiolaisten retkiruokaoppaan uudistunut versio antaa eväät lähteä ulos nauttimaan yhteisistä ruokahetkistä ja opastaa retkeilijää kestäviin valintoihin. Ahlmanin sekä partiolippukunta Vesilahden Valkohäntien yhteistyössä päivittämän oppaan retkiruokailuvinkit ja reseptit löytyvät Luontoon.fi-sivustolta. Lue koko uutinen.

Retkeilijöille säilyy suurin osa taukopaikoista

9.4.2018
Viime aikoina on julkisuudessa käyty keskustelua suunnitelmista vähentää Metsähallituksen Luontopalvelujen omasta ylläpidosta retkeilijöiden taukopaikkoja. Vähentäminen voi tuntua ristiriitaiselta retkeilyn ja luontomatkailun kasvaessa, mutta se on kuitenkin nykyrahoituksella välttämätöntä kasvavan kävijäjoukon palvelemiseksi paremmin. Lue koko uutinen. 

Kansallispuistojen talous- ja terveysvaikutukset jatkoivat kasvuaan 2017 - Rahoitus ei ole linjassa käyntimäärien kasvun kanssa

26.1.2018
Suomen kansallispuistoihin tehtiin vuonna 2017 yli 3,1 miljoonaa käyntiä, mikä merkitsee kymmenen prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Kansallispuistokävijöiden lähiseudulle jättämän rahankäytön vaikutus kasvoi 15 %, ja heidän itsensä arvioima käyntien terveyshyöty on 310 miljoonan euron arvoinen. Samaan aikaan kun kansallispuistoja hoitava Metsähallitus iloitsee kansallispuistojen suosiosta, Metsähallitusta huolettaa varojen riittävyys kansallispuistojen ja historiakohteiden hoitoon ja kunnostukseen. Kohteiden hyvä kunto on edellytys luontomatkailun edistämiselle ja kohteiden arvojen turvaamiselle. Lue koko uutinen.

Kaikki kansallispuistojen kangasmerkit nyt verkkokaupasta

5.1.2018
Metsähallituksen Luontopalvelut on vastannut asiakkaiden toiveisiin ja nyt kansallispuistojen virallisia kangasmerkkejä on saatavilla jokaisesta Suomen 40:stä puistosta sekä 5 muusta luontokohteesta. Kaikki 45 yksilöllisesti suunniteltua kangasmerkkiä ovat tulleet myyntiin Scandinavian Outdoorin verkkokauppaan. Myös luontokeskuksissa ja puistojen asiakaspalvelupisteissä on edelleen myynnissä lähikohteiden kangasmerkkejä. Valikoimat vaihtelevat palvelupisteittäin. Lue koko uutinen kangasmerkeistä.

Metsähallituksen Luontopalvelut
 

Luontovideoita YouTubessa

Miltä näyttää Perämeren kansallispuistossa? Millaista on raakkututkijan työ? Metsähallituksen Luontopalvelujen YouTube-kanavalla on katsottavissa lyhyitä videoita Suomen upeimmista luontokohteista ja luonnonsuojelutyöstä. Siirry kanavalle (www.youtube.com).

112 Suomi -mobiilisovellus

Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen (www.112.fi) kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Lapissa on paljon katvealueita ja tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin.

Saimaannorppa, sisukas suomalainen

Suurisilmäinen saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista ja harvinaisimmista hylkeistä. Saimaannorpan voi tavata ainoastaan Saimaalla. 

Luontoon.fi:ssä on saimaanorpalle oma sivu. Lue miten Metsähallitus osallistuu norpan suojeluun ja mitä itse voit tehdä saimaannorpan hyväksi.

Mennään metsään -kampanja

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue on päättynyt

YLE:n Mennään metsään  -kampanjassa (docs.google.com) juostiin yhteislenkeillä kaikissa Suomen 40 kansallispuistoissa. Yhteislenkeillä oli mukana myös kävelyryhmiä. Yhteislenkeille osallistui yli 3000 ihmistä ja he liikkuivat lähes 35 000 kilometriä.