Ajankohtaista

Tapahtumat.luontoon.fi
Kuva: Metsähallitus/Petri Ryöppy.

Löydä luontoaiheisia tapahtumia läheltäsi ja kaukaa: Tapahtumat.luontoon.fi.
 

Metsähallitus ottaa uhanalaisuusarvioinnit vakavasti - Luonnon monimuotoisuutta halutaan turvata entistä paremmin

8.3.2019
Metsähallituksen merkitys valtion maa- ja vesialueiden hoitajana on yhä tärkeämpää luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Perjantaina 8.3. julkaistu eliölajien uhanalaisarviointi, samoin kuin viime vuoden lopulla julkistettu luontotyyppien uhanalaisuusarviointi osoittavat tämän. Metsähallitus aikoo kiinnittää asiaan entistä enemmän huomiota muun muassa kohdistamalla suojelutoimia paremmin, edistämällä eri toimijoiden uudenlaista yhteistyötä sekä kehittämällä uusia käytäntöjä ja keinoja lajien ja niiden elinympäristöjen tilan parantamiseen.  Lue koko uutinen.

Perinnemaiseman hoitoa niittämällä Linnansaaren kansallispuistossa. Kuva: Saara Lavi.

Metsähallitus tarjoaa saamenkielistä luontokasvatusta saamelaisalueella ja kaupungeissa

6.2.2019
Metsähallitus toivottaa saamelaisille hyvää saamelaisten kansallispäivää! Saamelaisten kansallispäivän juuret juontavat 6. helmikuuta 1917 Trondheimissa pidettyyn ensimmäiseen saamelaiskokoukseen, jolloin saamelaiset aloittivat valtionrajat ylittävän keskinäisen yhteistyön.
 
Metsähallitus vahvistaa tarjontaa saamelaiselle luontokasvatukselle. Tämä vuosi on YK:n alkuperäiskansojen kielten vuosi ja myös tämän vuoksi alkuperäiskansojen kielten käytön tukeminen on tärkeää. Saamenkielistä luontokasvatusta tarjotaan kevätkauden aikana Inarissa, Ivalossa, Rovaniemellä, Vuotsossa ja Helsingissä. Syyspuolella toimintaa jatketaan eri alueilla.  Lue koko tiedote.

Kansainvälinen kosteikkopäivä 2.2. – Metsähallitus suojelee kosteikkoluontomme uhanalaisia monin tavoin

4.2.2019
Suomessa – soiden, järvien ja rantojen maassa – on paljon sellaisia luontotyyppejä, joissa vesi on tärkeä tekijä. Kosteikkoluontoon kuuluvat sekä pienet purot ja suonsilmäkkeet että järvien ja Itämeren rannat. Metsähallitus hoitaa ja kunnostaa monia arvokkaita kosteikkoja. Maailman kosteikkopäivää on vietetty 2. helmikuuta vuodesta 1997. Pohjoismaat ja Baltian maat viettävät kosteikkopäivää loppukesästä, joka soveltuu paremmin muun muassa yleisötapahtumille. Lue koko tiedote

Tapahtumat.luontoon.fi -tapahtumakalenteri julki

1.2.2019  
Tapahtumat.luontoon.fi -sivustolta löydät luontoaiheisia tapahtumia läheltäsi ja kaukaa. Tutustu tarjontaan ja tule mukaan Suomen mielenkiintoisimpiin luontotapahtumiin! 

Kansallispuistojen talous- ja terveysvaikutukset kasvoivat edelleen 2018 – myönteinen kehitys uhattuna ilman rahoituksen kasvua

31.1.2019
Suomen kansallispuistoihin tehtiin vuonna 2018 noin 3,2 miljoonaa käyntiä, mikä merkitsee kahden prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Kansallispuistokävijöiden rahankäytön vaikutus lähiseuduilla kasvoi niin ikään 2 %, ja on nyt yli 211 miljoonaa euroa. Kasvuprosentit ovat vaihdelleet eri vuosina, mutta nousutrendi on jatkuva. Samaan aikaan kansallispuistojen budjettirahoitus uhkaa laskea. Sekä matkailun kestävyys että talous-ja terveyshyödyt voivat olla uhattuina. Lue koko uutinen.

Upeat maisemat Syötteen kansallispuistossa. Kuva: Heikki Ketola/Vastavalo.

Paimenviikkojen suosio jatkoi kasvuaan

28.1.2019
Metsähallituksen paimenviikkojen kohteisiin haettiin tänä vuonna yhteensä 11 609 kertaa, kun viime vuonna vastaava luku oli 8483. Keskitetyssä haussa oli jaossa yhteensä 174 paimenviikkoa 14 eri kohteessa. Eniten hakijoita kiinnostivat Lapin ja Kolin kohteet, kun taas uuteen Perämeren kohteeseen, johon ilmoitettiin säävaraus, hakijoita oli vähiten. Paimenviikot arvotaan kiinnostuneiden kesken ja hakijoille ilmoitetaan tuloksista helmikuun aikana. Lue koko uutinen.

Karitsa Närägässä. Kuva: Tuuli Turunen.

Saimaalla on riittävästi lunta norpan pesintään -Tänä talvena ei ole tarvetta laajamittaiseen apukinosten kasaamiseen

16.1.2019
Saimaalla on kohtuullisen hyvin lunta. Vallitsevan lumitilanteen, sääennusteiden ja Metsähallituksen vapaaehtoisten kanssa tekemän selvityksen mukaan suurelle osalle norpista löytyy luonnonkinoksia pesäpaikoiksi. Lue koko uutinen.
Luonnonkinos Haukivedellä. Kuva: Miina Auttila

Hossan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma lähtee lausuntokierrokselle

8.1.2019
Metsähallitus on laatinut Suomussalmen ja Taivalkosken kuntien sekä Kuusamon kaupungin alueella sijaitsevalle Hossan kansallispuiston alueelle hoito- ja käyttösuunnitelman, joka on pitkän aikavälin (10-15 vuotta) strateginen suunnitelma. Kommentteja pyydetään 8.2.2019 mennessä ja ne pyydetään lähettämään sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo(at)metsa.fi tai kirjeitse osoitteeseen Metsähallitus/Kirjaamo, PL 94, 01301 Vantaa. Lue koko uutinen.

Kuva: Tuuli Turunen

Talvinen luonto kutsuu retkeilemään

11.12.2018
Suomen luonto tarjoaa elämyksiä ympäri vuoden. Kukin vuodenaika tarjoilee retkeilijälle omanlaisiaan luontohetkiä. Kaakaohetki nuotion lämmössä kirpeässä pakkasessa, tähtitaivaan ja revontulien bongaus pimenevänä iltana sekä eläinten jälkien tunnistaminen ovat esimerkkejä talvisista elämyksistä luonnossa. Sopivia talviretkeilykohteita on Suomi pullollaan, kaukaa ei tarvitse lähteä talviseikkailuja etsimään. Talviharrastuksia löytyy jokaiseen makuun – retkiluistelusta lumikenkäilyyn, murtomaahiihdosta talviyöpymiseen. Talvinen luonto tarjoaa myös hiljaisuutta ja rauhaa niille, jotka eivät ole vailla muuta. Lue koko uutinen.

Talven luonnon lumoa. Kuva: Tuuli Turunen

Urho Kekkosen kansallispuisto laajenee – uusi rajaus voimaan 3.12.2018

9.11.2018
Tasavallan presidentti on vahvistanut lain Urho Kekkosen kansallispuiston rajauksen muuttamisesta. Joulukuun 3. päivänä voimaan tulevan lain mukaan kansallispuistoon liitetään lähes kaksisataa hehtaaria suojeluun hankittuja arvokkaita luontoalueita ja erotetaan alle kymmenen hehtaarin alue Tankavaaran luontokeskuksen ympäristöstä. Rajausmuutos mahdollistaa luontokeskuksen aiempaa monipuolisemman käytön ja kehittämisen. Lue koko uutinen.
Urho Kekkosen kansallispuiston maisemaa. Kuva: Pasi Nivasalo

Metsähallituksen Luontopalvelujen lisärahoitus tulisi tarpeeseen

1.11.2018
Hallitus esittää Metsähallituksen Luontopalveluille kuluvan vuoden toisessa lisätalousarviossa 2,45 miljoonan euron ja vuoden 2019 budjetissa 1,9 miljoonan euron lisärahoitusta. Lisärahoitus tulisi tarpeeseen, koska kansallispuistojen ja retkeilyalueiden kävijämäärät ovat kasvaneet ja luontokohteiden rakenteisiin on vuosien mittaan kertynyt mittava korjausvelka. Metsähallitus on alustavasti päättänyt rahoituksen kohdentamisesta. Rahoituksen saaminen edellyttää vielä eduskunnan hyväksynnän. Lue koko uutinen.

Metallinpaljastus mielessä? Valtionmailla oltava aina lupa etukäteen!

27.6.2018
Jos metalliesineiden etsiminen maanpinnan alta kiinnostaa harrastuksena, Metsähallitus muistuttaa, että sen hallinnoimilla valtion mailla saa käyttää metallinilmaisinta jokamiehenoikeudella osoittamaan metalliesineiden sijainteja, mutta ennen kuin lapio uppoaa maahan, pitää kaivajalla olla maanomistajan lupa. Luonnonsuojelualueilla tällainen lupa voidaan myöntää vain tieteellisiin tarkoituksiin. Lue koko tiedote (www.metsa.fi)

Luontovideoita YouTubessa

Miltä näyttää Perämeren kansallispuistossa? Millaista on raakkututkijan työ? Metsähallituksen Luontopalvelujen YouTube-kanavalla on katsottavissa lyhyitä videoita Suomen upeimmista luontokohteista ja luonnonsuojelutyöstä. Siirry kanavalle (www.youtube.com).

112 Suomi -mobiilisovellus

Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen (www.112.fi) kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Lapissa on paljon katvealueita ja tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin.

Saimaannorppa, sisukas suomalainen

Suurisilmäinen saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista ja harvinaisimmista hylkeistä. Saimaannorpan voi tavata ainoastaan Saimaalla. 

Luontoon.fi:ssä on saimaanorpalle oma sivu. Lue miten Metsähallitus osallistuu norpan suojeluun ja mitä itse voit tehdä saimaannorpan hyväksi.