Ajankohtaista

Tapahtumat.luontoon.fi

Metsäjoogaa Pyhä-Luostolla. Kuva: Anna Pakkanen.

Löydä luontoaiheisia tapahtumia läheltäsi ja kaukaa: Tapahtumat.luontoon.fi.

Luontoon.fi:n käyttäjätutkimus 2019 käynnissä 4.6. asti

10.5.2019

Haluamme kehittää Luontoon.fi-verkkopalvelua entistä paremmaksi jatkuvasti. Oikean suunnan takaamiseksi teemme käyttäjätutkimusta. Kysely auttaa meitä kehittämään verkkosivujemme toimivuutta ja palvelemaan yhä paremmin. Kyselyn tuloksista tehdään yhteenvedot, joista yksittäiset vastaukset eivät erotu. Lue koko uutinen.

Retkeilijät huomio!ilmatieteenlaitos.fi

30.4.2019

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Huomaathan, että tulenteko niissä voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Metsähallituksen tupien varaaminen vuodelle 2020 aukeaa 2.5.

30.4.2019

Torstaista 2.5.2019 lähtien voi tehdä varauksia Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämiin varaus- ja vuokratupiin vuodelle 2020. Varauksia voi tehdä Erälupien verkkokaupasta tai palvelunumerosta. Pieni osa tuvista on varattavissa alueen luontokeskuksesta tai yhteistyöyrittäjiemme kautta. Lue koko tiedote.

Viisas retkeilijä kunnioittaa luontoa

29.4.2019

Pyhä-Häkin kansallispuistossa. Kuva: Upe Nykänen.

Saimaannorpan kuutteja löytyi alkukevään pesälaskennoissa 63

26.4.2019

Metsähallituksen Luontopalvelujen johtamat saimaannorpan pesälaskennat tehtiin vaikeissa olosuhteissa. Pesälaskennoissa havaittiin 63 kuuttia, joista kuolleita oli vain yksi. Syntyneiden kuuttien määrä tarkentuu pesäpaikkasukelluksissa toukokuussa. Laskentoihin osallistui lähes sata henkilöä, joista suurin osa oli paikallisia vapaaehtoisia. Lue koko tiedote

Polku luontoon -hankkeen opit ja kokemukset julkaistu

17.4.2019

Noin miljoona suomalaista tarvitsee liikunnan soveltamista joko jatkuvasti tai tilapäisesti. Vamma tai sairaus voi vaikuttaa merkittävästi liikkumisen mahdollisuuksiin ja esimerkiksi perheiden ja yhteisöjen yhteisiin harrastuksiin. Loppusuoralla olevan Polku luontoon -hankkeen opit ja kokemukset on nyt koottu julkaisuiksi kaikkien hyödynnettäväksi. Lue koko uutinen.

Suojelualueiden luonnonhoitovelka on arvioitu - Suojelualueiden luontoarvojen turvaamiseen tarvitaan myös aktiivista luonnonhoitoa

9.4.2019

Valtaosa luonnonsuojelualueiden elinympäristöistä saa kehittyä luonnontilaisina. Suojelualueillakin on kuitenkin runsaasti elinympäristöjä, joiden luonto köyhtyy, ellei niitä aktiivisesti hoideta tai ennallisteta. Näiden joukossa on niitä elinympäristöjä, jotka luontotyyppien ja lajien uhanalaisuusarviointien mukaan ovat kiireellisimmän hoidon tarpeessa. Metsähallituksen Luontopalvelut on arvioinut näiden alueiden aktiivisen luonnonhoidon ja rahoituksen tarpeen. Tämän arvion mukaan se on selvästi nykytasoa suurempi. Lue koko uutinen.

Tukkasotkan, kuten monien muiden kosteikkolintujen kannat ovat voimakkaasti taantuneet. Kuva: Metsähallitus / Pirkko Siikamäki.

Keväinen luonto kutsuu

1.4.2019

Keväinen retki luonnossa on ihmetystä täynnä. Lumen alta paljastunut maa alkaa auringon lämmittäessä kuhista elämää. Hyönteiset heräävät, maan alta puskee innokkaita kukkia ja puihin puhkeaa silmuja. Kun luonto alkaa valmistautua kevään tuloon, alkavat myös ensimmäiset muuttolinnut saapua Suomeen. Läpikulkumatkalla olevat linnut levähtävät kosteikkojen ja soiden hellässä huomassa. Pysyvämmät matkailijat taas alkavat etsiä sopivaa kumppania ja katsella sillä silmällä paikkoja pesän rakentamiselle. Huhti-toukokuu onkin otollisinta aikaa lintujen tarkkailulle ja kuuntelulle. Lue koko uutinen.

Lintujen tarkkailua Liminganlahdella. Kuva: Jussi Riikonen.

Metsähallitus ottaa uhanalaisuusarvioinnit vakavasti - Luonnon monimuotoisuutta halutaan turvata entistä paremmin

8.3.2019
Metsähallituksen merkitys valtion maa- ja vesialueiden hoitajana on yhä tärkeämpää luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Perjantaina 8.3. julkaistu eliölajien uhanalaisarviointi, samoin kuin viime vuoden lopulla julkistettu luontotyyppien uhanalaisuusarviointi osoittavat tämän. Metsähallitus aikoo kiinnittää asiaan entistä enemmän huomiota muun muassa kohdistamalla suojelutoimia paremmin, edistämällä eri toimijoiden uudenlaista yhteistyötä sekä kehittämällä uusia käytäntöjä ja keinoja lajien ja niiden elinympäristöjen tilan parantamiseen.  Lue koko uutinen.

Perinnemaiseman hoitoa niittämällä Linnansaaren kansallispuistossa. Kuva: Saara Lavi.

Metsähallitus tarjoaa saamenkielistä luontokasvatusta saamelaisalueella ja kaupungeissa

6.2.2019
Metsähallitus toivottaa saamelaisille hyvää saamelaisten kansallispäivää! Saamelaisten kansallispäivän juuret juontavat 6. helmikuuta 1917 Trondheimissa pidettyyn ensimmäiseen saamelaiskokoukseen, jolloin saamelaiset aloittivat valtionrajat ylittävän keskinäisen yhteistyön.
 
Metsähallitus vahvistaa tarjontaa saamelaiselle luontokasvatukselle. Tämä vuosi on YK:n alkuperäiskansojen kielten vuosi ja myös tämän vuoksi alkuperäiskansojen kielten käytön tukeminen on tärkeää. Saamenkielistä luontokasvatusta tarjotaan kevätkauden aikana Inarissa, Ivalossa, Rovaniemellä, Vuotsossa ja Helsingissä. Syyspuolella toimintaa jatketaan eri alueilla.  Lue koko tiedote.

Kansainvälinen kosteikkopäivä 2.2. – Metsähallitus suojelee kosteikkoluontomme uhanalaisia monin tavoin

4.2.2019
Suomessa – soiden, järvien ja rantojen maassa – on paljon sellaisia luontotyyppejä, joissa vesi on tärkeä tekijä. Kosteikkoluontoon kuuluvat sekä pienet purot ja suonsilmäkkeet että järvien ja Itämeren rannat. Metsähallitus hoitaa ja kunnostaa monia arvokkaita kosteikkoja. Maailman kosteikkopäivää on vietetty 2. helmikuuta vuodesta 1997. Pohjoismaat ja Baltian maat viettävät kosteikkopäivää loppukesästä, joka soveltuu paremmin muun muassa yleisötapahtumille. Lue koko tiedote

Tapahtumat.luontoon.fi -tapahtumakalenteri julki

1.2.2019  
Tapahtumat.luontoon.fi -sivustolta löydät luontoaiheisia tapahtumia läheltäsi ja kaukaa. Tutustu tarjontaan ja tule mukaan Suomen mielenkiintoisimpiin luontotapahtumiin! 

Kansallispuistojen talous- ja terveysvaikutukset kasvoivat edelleen 2018 – myönteinen kehitys uhattuna ilman rahoituksen kasvua

31.1.2019
Suomen kansallispuistoihin tehtiin vuonna 2018 noin 3,2 miljoonaa käyntiä, mikä merkitsee kahden prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Kansallispuistokävijöiden rahankäytön vaikutus lähiseuduilla kasvoi niin ikään 2 %, ja on nyt yli 211 miljoonaa euroa. Kasvuprosentit ovat vaihdelleet eri vuosina, mutta nousutrendi on jatkuva. Samaan aikaan kansallispuistojen budjettirahoitus uhkaa laskea. Sekä matkailun kestävyys että talous-ja terveyshyödyt voivat olla uhattuina. Lue koko uutinen.

Upeat maisemat Syötteen kansallispuistossa. Kuva: Heikki Ketola/Vastavalo.

Paimenviikkojen suosio jatkoi kasvuaan

28.1.2019
Metsähallituksen paimenviikkojen kohteisiin haettiin tänä vuonna yhteensä 11 609 kertaa, kun viime vuonna vastaava luku oli 8483. Keskitetyssä haussa oli jaossa yhteensä 174 paimenviikkoa 14 eri kohteessa. Eniten hakijoita kiinnostivat Lapin ja Kolin kohteet, kun taas uuteen Perämeren kohteeseen, johon ilmoitettiin säävaraus, hakijoita oli vähiten. Paimenviikot arvotaan kiinnostuneiden kesken ja hakijoille ilmoitetaan tuloksista helmikuun aikana. Lue koko uutinen.

Karitsa Närägässä. Kuva: Tuuli Turunen.

Luontovideoita YouTubessa

Miltä näyttää Perämeren kansallispuistossa? Millaista on raakkututkijan työ? Metsähallituksen Luontopalvelujen YouTube-kanavalla on katsottavissa lyhyitä videoita Suomen upeimmista luontokohteista ja luonnonsuojelutyöstä. Siirry kanavalle (www.youtube.com).

www.ilmatieteenlaitos.fiTarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Huomaathan, että tulenteko niissä voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Me ollaan mukana!

100 syytä matkailla Suomessa (www.100syyta.fi).

Syy #51 Luonto tekee tutkitusti onnellisemmaksi (100syyta.fi)

112 Suomi -mobiilisovellus

Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen (www.112.fi) kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Lapissa on paljon katvealueita ja tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin.

Saimaannorppa, sisukas suomalainen

Suurisilmäinen saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista ja harvinaisimmista hylkeistä. Saimaannorpan voi tavata ainoastaan Saimaalla. 

Luontoon.fi:ssä on saimaanorpalle oma sivu. Lue miten Metsähallitus osallistuu norpan suojeluun ja mitä itse voit tehdä saimaannorpan hyväksi.