Patikointi

Ärjänsaaressa risteilee useita polkuja, mutta opasteet ja viitat saareen tehdään vasta kesällä 2019. Koko saaren kiertävä polku on noin 10 km pitkä, mutta retken voi lyhentää itselleen sopivaksi käyttämällä erilaisia reittivaihtoehtoja. Polut ovat helppokulkuisia, kosteisiin kohtiin on rakennettu pitkospuut. Alueella on luvallista liikkua myös merkityn reitin ulkopuolella. Liikuthan mieluiten polkuja pitkin, jotta kulumisherkkä saari säilyy yhtä hienona seuraavillekin kävijöille.

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Ärjänsaaren korkeilta hiekkatörmiltä voi ihailla upeita Oulujärven maisemia. Parhaita näköalapaikkoja ovat Lentohiekat, Mansikkatörmä sekä Hautakaarteen törmä.

Aavaa näkyvissä Ärjänsaarella. Kuva: Anni Koskela

Lintujen tarkkailu

Ärjänsaari on erinomainen paikka lintujen tarkkailuun. Alueella esiintyy tyypillistä järvi- ja metsälajistoa. Muistathan, että Kirkkosäikän lintujen pesimisalueelle meneminen on kiellettyä 1.6.–31.8. välisenä aikana.  

Jälkiä Ärjänsaaren hiekassa. Kuva: Anni Koskela

Muut aktiviteetit

  • Geokätköily: Ärjänsaaresta löytyy geokätköjä (www.geocache.fi), joiden etsiminen on hauskaa ja oiva tapa tutustua saareen.
  • Hiihto: Ärjänsaaressa voi liikkua hiihtäen ja lumikenkäillen. Koutaniemi-Vuoreslahden kyläyhdistys (www.koutavuores.net) järjestää Ärjän kierrän -laturetken vuosittain maaliskuussa.
  • Marjastus ja sienestys: Marjastus ja sienestys on sallittua Ärjänsaaressa.
  • Uinti: Ärjänsaaressa ei ole virallisia uimarantoja, mutta siellä on paljon upeita hiekkarantoja. Voit uida ja ottaa aurinkoa, nauttia rannan merellisestä tunnelmasta tai pelata rantalentopalloa ja heitellä frisbeetä. Ota oma pallo tai frisbee mukaan.
  • Valokuvaus: Ärjänsaaressa riittää kuvattavaa pienistä yksityiskohdista laajoihin maisemapanoraamoihin.
  • Vapaaehtoistyö: Ärjänsaaressa järjestetään kesäisin erilaisia talkootyötapahtumia. Tarkemmat tiedot talkoista löytyvät Ajankohtaista-sivulta.
    Kesällä 2019 Ärjänsaaressa laiduntavat myös lampaat ja lampaiden hyvinvoinnista huolehtivat lammaspaimenet. Kesän lammaspaimenviikkojen hakuaika on tammikuussa. Lue lisää Ärjänsaaren ja Metsähallituksen muiden kohteiden lammas- ja lehmipaimennuksesta.