Paimenviikot

Kansallispuistojen ja suojelualueiden paimenviikoilla pääset lomailemaan upeissa maisemissa, nauttimaan luonnosta ja kiireettömästä elämänmenosta sekä hoivaamaan lampaita tai lehmiä. Samalla saat aimo annoksen hyvinvointia vihreän vitamiinin muodossa.

Kuva: Eveliina Nygren

Paimenten päivittäisiin askareisiin kuuluu eläinten laskemista, niiden hyvinvoinnin silmälläpitoa ja veden vaihtamista sekä tietenkin rajaton määrä hellimistä ja rapsuttelua. Metsähallituksen Luontopalvelujen henkilökunta perehdyttää uudet paimenet, joten aiempaa kokemusta lampaiden tai lehmien hoidosta ei tarvita. Paimenet voivat halutessaan osallistua myös muihin kansallispuiston töihin. Aikaa jää eläinten hoidon lomassa myös esimerkiksi retkeilyyn.

Paimenviikot ovat maksullisia, ja niihin sisältyy majoitus. Viikkojen alkamisaika vaihtelee kohteittain kasvukauden mukaan. Usein paimenviikot alkavat toukokuussa ja loppuvat syyskuussa, jonka jälkeen eläimet palaavat omistajiensa luokse.

Paimenviikoille haetaan arvonnan kautta. Arvontaan voi osallistua kunkin vuoden tammikuussa, ja siitä ilmoitetaan erikseen Luontoon.fi-sivuston uutisissa.

Tutustu suojelualueiden paimenkohteisiin

Lehmipaimeneksi Evon retkeilyalueelle Mustajärven torppaan tai Onnin majalle

Mustajärven torppa on juuri remontoitu talo kauniissa perinnemaisemassa Evon retkeilyalueella. Rakennuksessa majoittuu 6 henkeä. Torppa on varustettu sähköllä ja pihapiirissä on sauna, pesuvesi saadaan pihakaivosta. Juomavesi noudetaan läheiseltä leirialueelta tai Hämeen ammattikorkeakoulun Evon yksiköstä.

Laitumella on pohjoissuomenkarjaa eli lapinlehmiä sonnin kera.

Torpan pihapiiriä hoidetaan säännöllisesti, eli Metsähallituksen luonnonhoitajat liikkuvat välillä pihapiirissä tekemässä töitään, vaikka paikka on vuokrattu. Varsinkin alkukesästä päärakennuksen takana on kyykäärmeitä.

Lehmipaimenviikon hinta vuonna 2019 on 450 euroa. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Evon lehmipaimenviikko on aina maanantaista maanantaihin ja ne kestävät kesäkuun alusta elokuun loppuun. Lisätietoja Evon retkeilyalueesta.

Lehmiä laiduntamassa. Kuva: Teijo Heinänen

Onnin maja eli Luutajoen tila sijaitsee Evon retkeilyalueella Alisen Rautjärven rannalla. Aikanaan tupaa asutti Onni Laine äitinsä Hiljan kanssa. Pihapiirissä on tupa, pihasauna ja polttopuusuoja sekä kuivakäymälä. Asuinrakennuksessa on eteinen, tupa leivinuuneineen ja kamarissa takka, petipaikkoja on neljälle. Onnin majan rakennukset on remontoitu perinteitä kunnioittaen. Onnin majassa ei ole sähköä, juomavesi noudetaan läheiseltä leirialueelta tai Hämeen ammattikorkeakoulun Evon yksiköstä, pesuvesi saadaan järvestä.

Laitumella laiduntaa lapinlehmiä. Pihapiiriä hoidetaan säännöllisesti, eli Metsähallituksen luonnonhoitajat liikkuvat välillä pihapiirissä tekemässä töitään, vaikka paikka on vuokrattu.

Lehmipaimenviikon hinta vuonna 2019 on 450 euroa. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Evon lehmipaimenviikko on aina maanantaista maanantaihin, 24.6.-25.7.2019 välisenä aikana. Lisätietoja Evon retkeilyalueesta.

Onnin majan pihapiiri ja sauna. Kuva: Jeremie Barral.

Lammaspaimeneksi Välimaan saamelaistilalle

Välimaan tila. Kuva: Ida Ikonen

Välimaan saamelaistila sijaitsee jylhässä jokilaaksossa Tenojoen rannalla n. 25 km Utsjoen kirkonkylältä Nuorgamiin päin. Välimaassa lammaspaimen majoittuu aidolla saamelaistilalla, joka on perustettu jo 1858. Välimaan saamelaistila on museokohde, jonka pihapiiriin on vapaa pääsy jokamiesretkeilijöillä ja siellä saattaa piipahtaa myös ryhmiä. Päärakennukseen majoittuu helposti 4 henkilöä, rakennus on tilava ja sieltä löytyy ruuan valmistukseen riittävä varustus. Rakennuksessa on sähköt. Lammaslaitumet ympäröivät pihapiiriä. Pihapiiriin kuuluu myös sauna, josta on helppo pulahtaa virkistävälle uinnille Tenojokeen. 

Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2019 on 450 euroa. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Välimaalla lammaspaimenviikko on aina perjantaista perjantaihin ja laidunnuskausi kestää kesäkuun loppupuolelta elokuun loppuun. Lisätietoja Utsjoesta ja Välimaasta.

Lammaspaimeneksi Levävaaran metsänvartijan taloon

Laidunnusta Levävaaralla. Kuva: Juha Pääkkönen

Kuhmossa, aivan itärajan pinnassa Elimyssalon luonnonsuojelualueella sijaitsevalla Levävaaran erämaatilalla lammaspaimen saa käyttöönsä kaikki pihapiirin rakennukset: talon, savusaunan, navettarakennuksen, riihen ja pari latoa. Talon kamariin majoittuu mukavasti 2-4 henkilöä, mutta kesäaikaan on mahdollista nukkua myös teltassa tai talon ullakolla. Nimensä mukaisesti Levävaara laajoine niittyaukeineen sijaitsee vaaralla, 1,5 km päässä lähimmältä pysäköintialueelta.   Lähin järvi, Saari-Kiekki, on noin puolen kilometrin päässä. Sen rannassa on lammaspaimenten käyttöön tarkoitettu vene. Pihan kautta kulkee Elimyssalon retkeilyreitti. Juoma- ja saunaveden saa läheisestä lähteestä. Levävaarassa ei ole sähköjä. Varustukseen kuuluu nestekaasuliesi ja -jääkaappi.

Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2019 on 400 euroa. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Levävaaran lammaspaimenviikot ovat aina maanantaista maanantaihin. Laidunnuskausi kestää kesäkuun alusta elokuun puoleenväliin. Lisätietoja Elimyssalosta ja Levävaarasta.

Lammaspaimeneksi Oulujärven Ärjänsaareen

Ärjänsaaren hiekkatörmiltä avautuu näkymät Oulujärven suurille selille. Kuva:Ilkka Immonen. 

Pitkät hiekkarannat, jylhät rantatörmät ja Oulujärven suurten selkien avarat maisemat kutsuvat lammaspaimenia Ärjänsaareen. Paimenet saavat viikoksi käyttöönsä Saunala-mökin, jossa mahtuu majoittumaan neljä henkeä. Mökki on toistaiseksi sähkötön, mutta se varustetaan aurinkopaneeleilla tulevan kesän aikana. Tarkka sähköistysajankohta ei ole vielä selvillä. Saarella tehdään kesän aikana muitakin rakennus- ja kunnostustöitä Metsähallituksen toimesta. Juomavesi haetaan kaivosta muutaman sadan metrin päästä. Mökin varustukseen kuuluu liesi ja jääkaappi. Paimenen käytössä ovat saaren sauna, tulentekopaikat, käymälät sekä keittokatos. Polut vievät kulkijan ihastelemaan monenlaisia maisemia 270 hehtaarin kokoisella Kainuun meren paratiisisaarella. Ärjänsaareen voi varata kyydit veneyrittäjältä Kajaanista tai tulla omalla veneellä.

Ärjänsaari on uusi lammaspaimenkohde kesällä 2019. Paimennusviikon ajankohta on maanantaista maanantaihin. Laidunnuskausi kestää kesäkuun alusta elokuun lopulle. Huomaathan, että paimen ei voi ottaa koiraa mukaansa tähän kohteeseen. Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2019 on 400 euroa. Lisätietoja Ärjänsaaresta.

Lammaspaimeneksi Lemmenjoen kansallispuiston Kaapin Jounin tilalle

Lemmenjoella lampaat Kaapin Jounin tilalla. Kuva: Olli Järvenkylä

Kaapin Jounin tila sijaitsee Lemmenjoen rannalla ja tilalla majoittuu mukavasti 4 henkeä. Rakennuksessa on sähköt ja juomaveden saa kaivosta. Takapihana toimii Lemmenjoen kansallispuisto retkeilymahdollisuuksineen. Paimenilla on käytössään soutuvene, jota tarvitaan myös liikkumiseen Njurgulahden kylään, koska tila sijaitsee tiettömän taipaleen päässä "joen toisella puolen".  Venematkaa kylälle tulee noin 2 km. Puulämmitteinen sauna pihapiirissä tarjoaa asukkaille löylyt.

Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2019 on 500 euroa. Paimennusviikon ajankohta on lauantaista lauantaihin ja laidunnuskausi kestää elokuun loppuun. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Lisätietoja Lemmenjoen kansallispuistosta ja Kaapin Jounin tilasta.

Lammaspaimeneksi Koloveden kansallispuistoon

Huhtiniemen talo. Kuva: Anne Pyykönen

Kolovedellä paimenet saavat viikoksi käyttöönsä kansallispuistossa sijaitsevan Huhtiniemen talon, johon majoittuu mukavasti 8 henkeä. Huhtiniemen talossa on aurinkosähkövalaistus, kaasuhella ja -jääkaappi, pihapiirissa on kaivo. Koloveden Metsoselkä pilkahtelee puiden välistä ja pihasaunan lauteilta on vain noin sadan metrin matka pulahtamaan Koloveden kirkkaaseen veteen. Entisen metsänvartijatilan pihapiirissä voi nuotiotulen äärellä nauttia luonnonrauhasta kuunnellen vain luonnon omia ääniä. Huhtiniemestä on lyhyt matka lähteä tutustumaan Koloveden erämaisen jylhiin maisemiin ja jos onni on matkassa, utelias saimaannorppa saattaa tulla tervehtimään sinua.

Paimennusviikon ajankohta on maanantaista maanantaihin ja laidunnuskausi kestää toukokuun lopusta syyskuun alkuun. Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2019 on 550 euroa. Koiraystävät ovat Huhtiniemessä kiellettyjä. Lisätietoja Koloveden kansallispuistosta ja Huhtiniemen talosta.

Lammaspaimeneksi Syötteen kansallispuiston Rytivaaran Rytituvalle

Lampaat Rytivaaralle. Kuva: Vesa Simonen

Syötteen kansallispuistossa lammaspaimenia kutsuu Rytivaaran 8 hengen kruununmetsätorppa. Rytituvan varaustuvassa pääset entisajan tunnelmaan puukamiinan räiskyessä, kaasuhellan edessä lämmiteltäessä ja vettä kaivosta hakiessa. Torpan pihapiirin nuotiopaikalla paistuvat iltaisin räiskäleet ja pihapiirin sauna on paimenten käytössä. Kävelymatkaa autolta Rytivaaraan on merkattua reittiä pitkin noin 4 km. Rytivaarasta pääsee kätevästi Syötteen kansallispuiston retkeilyreiteille.

Paimennusviikon ajankohta on perjantaista perjantaihin ja laidunnuskausi kestää kesäkuun puolestavälistä elokuulle. Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2019 Rytivaarassa on 400 euroa. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Lisätietoja Syötteen kansallispuistosta ja Rytivaarasta.

Paimeneksi Kolin kansallispuistoon Lakkalan tai Seppälän tilalle

Vuonna 2018 Kolilla liikkui ahma, joka vahingoitti lampaita. Paimennus jouduttiin lopettamaan heinäkuussa. Ahma-uhkaan varaudutaan Kolilla edelleen. Tulevana kesänä paimennuskohteiden laitumilla käyskentelee kaksi suomenhevosta sekä pieni määrä lampaita. Paimenviikon aikana paimenien hoidettavana voi siis olla vain hevoisia, vain lampaita tai molempia. Lampaat paimenet kokoavat yöksi pihapiirissä olevaan häkkiin, suojaan pedoilta. Varausta ei voi tehdä eläinlajin mukaan. 

Seppälän pientila sijaitsee Kolin kansallispuiston eteläpäässä. Tupaan majoittuu mukavasti kahdeksan henkeä, joten paimeneen voi tulla isommallakin porukalla. Talossa on sähköt ja pihassa kaivo. Laitumet ympäröivät pihapiiriä. Puulämmitteinen pihasauna tarjoaa rentouttavat löylyt ja iltanuotion voi tehdä pihassa sijaitsevalla tulentekopaikalla. Seppälän tilan pihasta pääsee suoraan esimerkiksi Herajärven kierros -vaellusreitille.

Kolin Lakkalan tila ja pihapiiri. Kuva: Timo Halme.

Lakkalan tila sijaitsee Seppälän lähellä Herajärven rannalla. Maisema on idyllinen. Laitumet ja vanhat pellot ympäröivät pihapiirin perinnerakennuksia. Savusaunan löylyistä voi pulahtaa suoraan Herajärven kirkkaaseen veteen. Lakkala sopii paimennuskohteeksi esimerkiksi pariskunnalle, pienelle perheelle tai seurueelle. Pienessä tuvassa on petipaikat 3:lle henkilölle. Tuvan varusteluun kuuluu sähkövalot, jääkaappi, sähköliesi ja -uuni. Talousvesi tuotava mukana tai, haettava Seppälän kaivosta. Pihalla on erillinen kuivakäymälä. Rannassa on soutuvene paimenten käytössä. Aivan vieressä on yleisessä käytössä oleva tulentekopaikka. Herajärven kierros kulkee Lakkalan kautta ja patikoimaan pääsee vaikka suoraan pihasta.

Paimenviikot kestävät molemmissa kohteissa sunnuntaista sunnuntaihin. Laidunnuskausi Kolilla alkaa kesäkuun alussa ja päättyy syyskuussa. Paimenviikon hinta molemmissa kohteissa vuonna 2019 on 450 euroa. Koirakaverit ovat tervetulleita Kolin kohteisiin, kunhan ne pysyvät kytkettyinä. Lisätietoja Kolin kansallispuistostaSeppälän vuokratuvasta ja Lakkalasta. Katso myös kesällä 2017 kuvattu video (www.youtube.com).

Lammaspaimeneksi Isojärven kansallispuistoon

Luutsaaren lampaat laiduntavat niityllä. Kuva: Hanna Aho.

Isojärven kansallispuistossa paimenet saavat viikoksi käyttöönsä kansallispuistossa sijaitsevan Luutsaaren talon, johon majoittuu mukavasti kuusi henkeä.  Talossa on sähköt, juomavesi on haettava n. 1 km:n soutu- tai kävelymatkan päästä. Puulämmitteinen sauna Isojärven rannalla tarjoaa asukkaille löylyt. Avara järvenselkä kutsuu soutelemaan käytössä olevalla soutuveneellä ja liottamaan siimaa tyyneen kesäiltaan. Vastarannalla odottavat Isojärven kansallispuiston karunkauniit maisemat retkeilyreitteineen.

Paimennusviikon ajankohta on perjantaista perjantaihin. Kesän ensimmäinen paimenviikko toukokuun lopulla ja viimeinen päättyy syyskuussa. Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2019 on 450 euroa. Huomaathan, että Luutsaareen ei saa ottaa koiraa mukaan. Lisätietoja Isojärven kansallispuistosta ja Luutsaarien vuokratuvasta.

Lammaspaimeneksi Närängän erämaatilalle Etelä-Kuusamoon

Kuva: Metsähallitus

Etelä-Kuusamon Närängän erämaatilalla lammaspaimen saa käyttöönsä Närängän erämaatilan päärakennuksen sekä pihapiiristä löytyvän saunan. Päärakennukseen majoittuu mukavasti jopa 20 henkeä, joten paimeneen voi lähteä vaikka suurperheen kera. Tilan pihapiirin nuotiopaikka ja näyttely ovat myös jokamiesretkeilijöiden käytössä.

Paimennusviikon ajankohta on maanantaista maanantaihin. Laidunnuskausi kestää kesäkuusta elokuuhun. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2019 on 400 euroa. Lisätietoja Närängän luonnonmetsistä ja Närängän vuokratuvasta.

Lammaspaimeneksi Pyhä-Häkin kansallispuistoon

Pyhä-Häkin kansallispuistossa paimenet saavat viikoksi käyttöönsä puiston länsilaidalla sijaitsevan Poika-ahon torpan sekä puulämmitteisen pihasaunan. Poika-ahon vaatimattomaan, mutta kodikkaaseen, entiseen kruununmetsätorppaan majoittuu viisi henkeä. Historiaa havisevasta pihasta pääsee suoraan Pyhä-Häkin kansallispuiston retkeilyreiteille. Torppa on nähtävyys, joten paimenet pääsevät kertomaan pestistään myös satunnaisille kulkijoille. 

Paimennusviikon ajankohta on perjantaista perjantaihin. Laidunnuskausi kestää kesäkuun alusta syyskuulle. Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2019 on 400 euroa. Lisätietoja Pyhä-Häkin kansallispuistosta ja Poika-ahon vuokratuvasta.

Lammaspaimeneksi Hiidenmaan tilalle Mikkelin kupeeseen

Kainuun harmaat Hiidenmaan tilalla. Kuva: Mirja Nylander

Neitvuoren kainalossa Hiidenmaan perinnemaisematilalla paimenet saavat viikoksi käyttöönsä paimenpirtin ja puulämmitteisen pihasaunan. Vaatimattomaan mutta viihtyisään paimenpirttiin majoittuu enimmillään 10 henkilöä. Retkeilyreitit Neitvuorelle ja Hiidenmaan reitistöille lähtevät aivan vierestä. Paimenpirtin ikkunasta näkyvä Hiidenlahti johdattaa melomaan Luonterille, yhdelle sokkeloisimmista Saimaan selistä, jossa viihtyy myös saimaannorppa. Lammaspaimennuksen ohella paimenet pääsevät meditatiivisten luonnonhoitotöiden ja polttopuiden teon makuun. 

Paimennusviikon ajankohta on maanantaista maanantaihin. Kesän ensimmäinen paimenviikko alkaa jo toukokuussa ja viimeinen syyskuussa. Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2019 on 450 euroa. Lisätietoja Neitvuoren-Luonterin alueesta ja Hiidenmaan tilan vuokratuvasta.

Perämeri on uusi lammaspaimenkohde kesällä 2019

Pensaskarin kalastustukikohta. Kuva: Metsähallitus.

Huom! Perämeren paimenviikot toteutetaan säävarauksella. Mikäli paimenviikot joudutaan perumaan, asiakkaalle palautetaan rahat. Perämeren kansallispuistossa lammaspaimenet pääsevät majoittumaan Pensaskariin, Paimentupaan. Paimentupaan mahtuu majoittumaan kaksi aikuista. Tupa on vaatimaton ja sähköistämätön, sitä on remontoitu kesällä 2018. Tuvassa on kamiina, pöytä, tuolit ja sängyt. Puulämmitteinen sauna tuvan toisessa päässä tarjoaa leppeät löylyt. Juomavesi on tuotava mukana. Koiraystävät ovat Paimentuvassa kiellettyjä. Lammaspaimenen pestiin Perämerellä kuuluu myös avata aamuisin ja sulkea iltaisin Pensaskarin kalastustukikohta. Paimentupa sijaitsee kalastustukikohdan välittömässä läheisyydessä. 

Paimentuvassa lammaspaimenviikon hinta on 350€. Perämeren kansallispuiston lammaspaimenviikot ovat heinäkuusta elokuun puoleen väliin, maanantaista maanantaihin, ja venekyydin voi varata alueen yrittäjältä tai saapua omalla veneellä.  Lisätietoja Perämeren kansallispuistosta ja Pensaskarista

Paimeneksi 2019?

Haku kesän 2019 paimeniksi on päättynyt. Paimenia haetaan jälleen ensi vuonna.

Lammaspaimenena Levävaaralla. Kuva: Juha Pääkkönen