Paimenviikot

Paimenviikot 2024

Haku on päättynyt. Koska hakijoita on aina enemmän kuin Paimenviikkoja, paimenet arvotaan hakijoiden kesken. Arvonta on valmis helmikuun aikana, ja kaikille hakijoille kerrotaan arvontatulokset maaliskuun puoliväliin mennessä.

Kansallispuistojen ja suojelualueiden Paimenviikoilla pääset lomailemaan upeissa maisemissa, nauttimaan luonnosta ja kiireettömästä elämänmenosta sekä hoivaamaan lampaita, lehmiä tai hevosia. Samalla osallistut arvokkaaseen luonnonsuojelutyöhön ja saat aimo annoksen hyvinvointia luonnon helmassa. 

Kameraan katsoo ruskea lammas, jolla on valkea raita otsasta leukaan. Lampaan leukaa rapsuttaa kyykyssä oleva nuori nainen, jolla on silmälasit.

Paimenten päivittäisiin askareisiin kuuluu eläinten laskemista, niiden hyvinvoinnin silmälläpitoa ja veden vaihtamista sekä tietenkin rajaton määrä hellimistä ja rapsuttelua. Joillakin kohteilla tosin hoidokit voivat alkuun ujostella, joten rapsutustakuuta emme voi antaa.

Metsähallituksen Luontopalvelujen henkilökunta perehdyttää uudet paimenet, joten aiempaa kokemusta lampaiden tai lehmien hoidosta ei tarvita. Paimenet voivat halutessaan osallistua myös muihin kyseisen suojelualueen tai sen lähistön töihin, kuten retkeilyrakenteiden huoltoon ja kunnostukseen tai vaikkapa vieraslajien torjuntaan. Aikaa jää eläinten hoidon lomassa myös esimerkiksi retkeilyyn.

Paimenviikot ovat maksullisia ja niihin sisältyy majoitus. Viikkojen hinta on kiinteä, ja paimenkohteelle voi majoitusmahdollisuuksien mukaan ottaa vaikka perheen tai ystäviä mukaan. Viikkojen alkamisaika vaihtelee kohteittain kasvukauden mukaan. Paimenviikot alkavat yleensä toukokuussa ja loppuvat syyskuussa, jonka jälkeen eläimet palaavat omistajiensa luokse.

Tutustu suojelualueiden paimenkohteisiin vuonna 2024: 

Piirretty karttakuva, josta selviää paimenkohteiden sijainnit kartalla.

Lammaspaimeneksi Neitvuoreen Hiidenmaan tilalle 

Neitvuoren kainalossa Hiidenmaan perinnemaisematilalla paimenet saavat viikoksi käyttöönsä paimenpirtin ja puulämmitteisen pihasaunan. Vaatimattomaan mutta viihtyisään paimenpirttiin majoittuu enimmillään kymmenen henkilöä. Retkeilyreitit Neitvuorelle ja Hiidenmaan reitistöille lähtevät aivan vierestä.

Kaksi lammasta kesäisellä kukkaniityllä.

Paimenpirtin ikkunasta näkyvä Hiidenlahti johdattaa melomaan Luonterille, yhdelle sokkeloisimmista Saimaan selistä, jossa viihtyy myös saimaannorppa. Lammaspaimennuksen ohella paimenet pääsevät halutessaan meditatiivisten luonnonhoitotöiden ja polttopuiden teon makuun.

  • Vuonna 2024 lammaspaimenviikon hinta on 560 euroa.
  • Paimennusviikon ajankohta on maanantaista maanantaihin. Kesän ensimmäinen paimenviikko alkaa  toukokuussa ja viimeinen syyskuussa.
  • Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä.
  • Lisätietoja Neitvuoren-Luonterin alueesta ja Hiidenmaan tilan vuokratuvasta.
     

Lammaspaimeneksi Koloveden kansallispuiston Huhtiniemen taloon

Kolovedellä paimenet saavat viikoksi käyttöönsä kansallispuistossa sijaitsevan Huhtiniemen talon, johon majoittuu mukavasti kahdeksan henkeä. Huhtiniemen talossa on Huhtiniemen talossa on aurinkosähkövalaistus ja -jääkaappi sekä kaasuhella, pihapiirissa on kaivo. Koloveden Metsoselkä pilkahtelee puiden välistä ja pihasaunan lauteilta on vain noin sadan metrin matka pulahtamaan Koloveden kirkkaaseen veteen.

Lampaita laiduntamassa. Taustalla kesäistä metsää.

Entisen metsänvartijatilan pihapiirissä voi nuotiotulen äärellä nauttia luonnonrauhasta kuunnellen vain luonnon omia ääniä. Huhtiniemestä on lyhyt matka lähteä tutustumaan Koloveden erämaisen jylhiin maisemiin ja jos onni on matkassa, utelias saimaannorppa saattaa piipahtaa vedenpinnassa tervehtimässä sinua.

  • Vuonna 2024 lammaspaimenviikon hinta on 630 euroa.
  • Paimennusviikon ajankohta on maanantaista maanantaihin ja laidunnuskausi kestää toukokuusta syyskuulle.
  • Huhtiniemi on koiraton kohde.
  • Lisätietoja Koloveden kansallispuistosta ja Huhtiniemen talosta.
     

Lammaspaimeneksi Lemmenjoen kansallispuiston Kaapin Jounin tilalle

Kaapin Jounin tila sijaitsee Lemmenjoen rannalla ja tilalla majoittuu mukavasti neljä henkeä. Rakennuksessa on sähköt ja talousvesi (lähdevettä) otetaan hanasta pihalta. Takapihana on Lemmenjoen kansallispuisto retkeilymahdollisuuksineen.

Kesäisen vehreä jokimaisema. Etualalla lammasaitaus, kolme lammasta ja vanha puurakennus.

Paimenilla on käytössään soutuvene, jota tarvitaan myös liikkumiseen Njurkulahden kylään, koska tila sijaitsee tiettömän taipaleen päässä "joen toisella puolen". Venematkaa kylälle tulee noin 2 kilometriä. Puulämmitteinen sauna pihapiirissä tarjoaa asukkaille löylyt.

  • Vuonna 2024 lammaspaimenviikon hinta on 500 euroa lukuun ottamatta ensimmäistä, vajaata paimennusviikkoa (ma-la), jonka hinta on 450 euroa.
  • Paimennusviikon ajankohta on ensimmäistä viikkoa lukuun ottamatta lauantaista lauantaihin (hakulomakkeessa virheellinen rytmitys) ja laidunnuskausi kestää kesäkuun lopusta syyskuun alkuun.
  • Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta se on pidettävä kytkettynä.
  • Lisätietoja Lemmenjoen kansallispuistosta ja Kaapin Jounin tilasta.
     

Paimeneksi Evon retkeilyalueen Mustajärven torppaan tai Onninmajalle

Lehmipaimeneksi Mustajärven torppaan

Mustajärven torppa on juuri remontoitu talo kauniissa perinnemaisemassa Evon retkeilyalueella. Rakennuksessa majoittuu kuusi henkeä. Torppa on varustettu sähköllä ja pihapiirissä on sauna. Pesu- ja juomavesi saadaan saunan pesutilan letkusta.

Lehmiä laiduntamassa. Taustalla kesäistä metsää.

Laitumella on kyyttöjä. Torpan pihapiiriä hoidetaan säännöllisesti eli Metsähallituksen luonnonhoitajat liikkuvat välillä pihapiirissä tekemässä töitään, vaikka paikka on vuokrattu. Varsinkin alkukesästä päärakennuksen takana voi olla kyykäärmeitä.

  • Vuonna 2024 lehmipaimenviikon hinta on 530 euroa.
  • Evon lehmipaimenviikko on aina perjantaista perjantaihin ja ne kestävät toukokuun lopusta elokuun loppuun.
  • Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä.
  • Lisätietoja Evon retkeilyalueesta.

Lammaspaimeneksi Onninmajalle

Onninmaja eli Luutajoen tila sijaitsee Evon retkeilyalueella Alisen Rautjärven rannalla. Aikanaan tupaa asutti Onni Laine äitinsä Hiljan kanssa. Pihapiirissä on tupa, pihasauna ja polttopuusuoja sekä kuivakäymälä. Asuinrakennuksessa on eteinen, tupa leivinuuneineen ja kamarissa takka, petipaikkoja on neljälle. Onninmajan rakennukset on remontoitu perinteitä kunnioittaen. Onninmajassa ei ole sähköä, juomavesi saadaan kaivosta, pesuvesi saadaan järvestä.

Maalaistalon pihapiiri kesäisessä auringonlaskussa. Nuotiopaikalla palaa tuli, etualalla retkeilijä menossa saunaan.

Laitumella laiduntaa lampaita. Pihapiiriä hoidetaan säännöllisesti, eli Metsähallituksen luonnonhoitajat liikkuvat välillä pihapiirissä tekemässä töitään, vaikka paikka on vuokrattu.

  • Vuonna 2024  lammaspaimenviikon hinta on 470 euroa.
  • Evon lammaspaimenviikko on aina perjantaista perjantaihin ja ne kestävät toukokuun lopusta elokuun alkuun.
  • Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä.
  • Lisätietoja Evon retkeilyalueesta.
     

Lammaspaimeneksi Kaldoaivin Välimaan saamelaistilalle

Välimaan saamelaistila sijaitsee jylhässä jokilaaksossa Tenojoen rannalla noin 25 km Utsjoen kirkonkylältä Nuorgamiin päin. Välimaassa lammaspaimen majoittuu aidolla saamelaistilalla, joka on perustettu jo 1858. Välimaan saamelaistila on museokohde, jonka pihapiiriin on vapaa pääsy retkeilijöillä ja siellä saattaa piipahtaa myös ryhmiä.

Vanhoja puurakennuksia kesäisessä maisemassa. Etualalla riukuaita.

Päärakennukseen majoittuu helposti neljä henkilöä. Rakennus on tilava ja sieltä löytyy ruuan valmistukseen riittävä varustus. Rakennuksessa on sähköt. Lammaslaitumet ympäröivät pihapiiriä. Pihapiiriin kuuluu myös sauna, josta on helppo pulahtaa virkistävälle uinnille Tenojokeen. 

  • Vuonna 2024 lammaspaimenviikon hinta on 500 euroa lukuun ottamatta ensimmäistä, vajaata paimennusviikkoa (ma-pe), jonka hinta on 400 euroa.
  • Välimaalla lammaspaimenviikko on ensimmäistä viikkoa (ma-pe) lukuun ottamatta perjantaista perjantaihin (hakulomakkeessa virheellinen rytmitys) ja laidunnuskausi kestää kesäkuun lopusta syyskuun alkuun.
  • Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä.
  • Lisätietoja Välimaasta.
     

Lammaspaimeneksi Oulujärven Ärjänsaaren Saunalaan

Pitkät hiekkarannat, jylhät rantatörmät ja Oulujärven suurten selkien avarat maisemat kutsuvat lammaspaimenia Ärjänsaareen. Paimenet saavat viikoksi käyttöönsä Saunala-mökin, jossa mahtuu majoittumaan neljä henkeä. Mökki sijaitsee lammasaitauksen sisässä saaren retkeilyreitin varrella. Mökissä on aurinkosähköllä toimiva valaistus sekä jääkaappi. Mökki lämpiää puuhellalla, ruoanlaittoa helpottaa myös grilli. Juomavesi haetaan kaivosta muutaman sadan metrin päästä. Paimenet jakavat saunavuorot muiden saunan käyttäjien kanssa.

Retkeilijät syöttävät lammasta.

Paimenen käytössä ovat saaren tulentekopaikat, käymälät sekä keittokatos. Polut vievät kulkijan ihastelemaan monenlaisia maisemia 270 hehtaarin kokoisella Kainuun meren paratiisisaarella. Kesän aikana Metsähallitus tekee saarella rakennus- ja kunnostustöitä, mistä voi aiheutua ajoittaista häiriötä. 

Ärjänsaareen voi varata kyydit veneyrittäjältä Kajaanista tai tulla omalla veneellä. Venekyyti ei sisälly paimenviikon hintaan.

  • Vuonna 2024 lammaspaimenviikon hinta on 500 euroa.
  • Paimennusviikon ajankohta on maanantaista maanantaihin. Laidunnuskausi alkaa 5.6. ja päättyy 14.8. 
  • Huomaathan, että paimen ei voi ottaa lemmikkieläintä mukaansa tähän kohteeseen.
  • Lisätietoja Ärjänsaaresta.


Paimeneksi Kolin kansallispuiston Lakkalan tai Seppälän tilalle

Kolilla paimennuskohteiden laitumilla käyskentelee lampaita ja toisinaan suomenhevosiakin. Paimenet kokoavat lampaat yöksi pihapiirissä olevaan petoaitaukseen. Varausta ei voi tehdä eläinlajin mukaan.

Etualalla lampaita, taustalla kesäinen jokimaisema.

Paimeneksi Seppälän tilalle

Seppälän pientila sijaitsee Kolin kansallispuiston eteläpäässä. Tupaan majoittuu mukavasti kahdeksan henkeä, joten paimeneen voi tulla isommallakin porukalla. Talossa on sähköt ja pihassa kaivo. Laitumet ympäröivät pihapiiriä. Puulämmitteinen pihasauna tarjoaa rentouttavat löylyt ja iltanuotion voi tehdä pihassa sijaitsevalla tulentekopaikalla. Seppälän tilan pihasta pääsee suoraan esimerkiksi Herajärven kierros -vaellusreitille.

  • Vuonna 2024 paimenviikon hinta on 610 euroa.
  • Paimenviikot kestävät maanantaista maanantaihin. Laidunnuskausi Kolilla alkaa kesäkuun alussa ja päättyy syyskuussa.
  • Koirakaverit ovat tervetulleita Kolin kohteisiin, kunhan ne pysyvät kytkettyinä.
  • Lisätietoja Kolin kansallispuistosta,  Seppälän vuokratuvasta ja Lakkalasta. Katso myös kesällä 2017 kuvattu video (youtube.com).

Paimeneksi Lakkalan tilalle

Lakkalan tila sijaitsee Seppälän lähellä Herajärven rannalla. Maisema on idyllinen. Laitumet ja vanhat pellot ympäröivät pihapiirin perinnerakennuksia. Savusaunan löylyistä voi pulahtaa suoraan Herajärven kirkkaaseen veteen. Lakkala sopii paimennuskohteeksi esimerkiksi pariskunnalle, pienelle perheelle tai seurueelle. Pienessä tuvassa on petipaikat kolmelle hengelle. Tuvan varusteluun kuuluu sähkövalot, jääkaappi, sähköliesi ja -uuni. Talousvesi tuotava mukana tai, haettava Seppälän kaivosta. Pihalla on erillinen kuivakäymälä. Rannassa on soutuvene paimenten käytössä. Aivan vieressä on yleisessä käytössä oleva tulentekopaikka. Herajärven kierros kulkee Lakkalan kautta, joten patikoimaan pääsee suoraan pihasta.

  • Vuonna 2024 paimenviikon hinta on 610 euroa.
  • Paimenviikot kestävät maanantaista maanantaihin. Laidunnuskausi Kolilla alkaa kesäkuun alussa ja päättyy syyskuussa.
  • Koirakaverit ovat tervetulleita Kolin kohteisiin, kunhan ne pysyvät kytkettyinä.
  • Lisätietoja Kolin kansallispuistostaSeppälän vuokratuvasta ja Lakkalasta. Katso myös kesällä 2017 kuvattu video (youtube.com).
     

Lammaspaimeneksi Isojärven kansallispuiston Luutsaaren taloon

Isojärven kansallispuistossa paimenet saavat viikoksi käyttöönsä kansallispuistossa sijaitsevan Luutsaaren talon, johon majoittuu mukavasti kuusi henkeä. Talossa on sähköt, juomavesi on haettava noin 1 km:n soutu- tai kävelymatkan päästä. Puulämmitteinen sauna Isojärven rannalla tarjoaa asukkaille löylyt. Luutsaaren taloa on remontoitu 2020 - 2021.

Lampaat laiduntamassa aurinkoisella niityllä. Taustalla puurakennus ja järvimaisema.

Avara järvenselkä kutsuu soutelemaan käytössä olevalla soutuveneellä ja liottamaan siimaa tyyneen kesäiltaan. Vastarannalla odottavat Isojärven kansallispuiston karunkauniit maisemat retkeilyreitteineen.

  • Vuonna 2024 lammaspaimenviikon hinta on 600 euroa.
  • Paimennusviikon ajankohta on perjantaista perjantaihin. Ensimmäinen paimenviikko alkaa toukokuun lopussa ja viimeinen päättyy syyskuussa.
  • Huomaathan, että Luutsaareen ei saa ottaa koiraa mukaan.
  • Lisätietoja Isojärven kansallispuistosta ja Luutsaaren vuokratuvasta.
     

Lammaspaimeneksi Perämeren kansallispuistoon Pensaskariin tai Selkäsarveen

Lammaspaimeneksi Pensaskarin Paimentupaan

Pensaskarissa lammaspaimenet asustelevat Paimentuvassa, johon mahtuu majoittumaan kaksi aikuista. Tupa on vaatimaton ja sähköistämätön. Tuvassa on kamiina, pöytä, tuolit ja sängyt. Puulämmitteinen sauna tuvan toisessa päässä tarjoaa lempeät löylyt.

Lampaita laiduntamassa niityllä meren rannalla.

Lammaspaimenen pestiin Pensaskarissa kuuluu avata Paimentuvan läheisyydessä sijaitseva kalastusmuseo aamuisin ja sulkea iltaisin.

  • Vuonna 2024 lammaspaimenviikon hinta on 400 euroa.
  • Pensaskarin lammaspaimenviikot ovat maanantaista maanantaihin. Viikot alkavat heinäkuun alussa ja päättyvät elokuussa.
  • Venekyydin Pensaskariin voi varata alueen yrittäjältä tai saapua omalla veneellä.
  • Koiraystävät saavat tulla mukaan kytkettyinä. 
  • Lisätietoja Perämeren kansallispuistosta ja Pensaskarista.

Lammaspaimeneksi Selkä-Sarven Kokko-tupaan

Perämeren kansallispuiston Selkä-Sarvi ja siellä sijaitseva Kokko-tupa on lammaspaimenkohteena. Lammaspaimenia odottavat lampaiden lisäksi Selkä-Sarvessa upeat perinnemaisemat sekä historiallisesti arvokas kalastuskylä.

Lammaspaimen kävelee sanko kädessään syksyisen lehtimetsän keskellä. Lampaat seuraavat perässä.

Vanhasta kalansuolaushuoneesta rakennettuun Kokkoon mahtuu majoittumaan neljä henkilöä. Tupa on vaatimaton ja sähköistämätön. Tuvassa on puuhella, kaasuliesi ja astioita. Pihapiirissä on puulämmitteinen sauna.

  • Vuonna 2024 lammaspaimenviikon hinta on 400 euroa.
  • Selkä-Sarven lammaspaimenviikot ovat maanantaista maanantaihin. Viikot alkavat heinäkuun alussa ja päättyvät elokuussa.
  • Koiraystävät saavat tulla mukaan kytkettyinä.
  • Venekyydin Selkä-Sarveen voi varata alueen yrittäjältä tai saapua omalla veneellä.
  • Lisätietoja Perämeren kansallispuistosta ja Selkä-Sarvesta sekä Kokon vuokratuvasta.
     

Lammaspaimeneksi Pyhä-Häkin kansallispuiston Poika-ahon torppaan

Pyhä-Häkin kansallispuistossa paimenet saavat viikoksi käyttöönsä puiston länsilaidalla sijaitsevan Poika-ahon torpan sekä puulämmitteisen pihasaunan.

Lampaita nukkumassa hirsisen rakennuksen seinustalla.

Poika-ahon vaatimattomaan, mutta kodikkaaseen, entiseen kruununmetsätorppaan majoittuu viisi henkeä. Historiaa havisevasta pihasta pääsee suoraan Pyhä-Häkin kansallispuiston retkeilyreiteille. Torppa on nähtävyyskohde ja sen pihapiirin läpi kulkee retkeilyreitti, joten paimenet pääsevät kertomaan pestistään myös satunnaisille kulkijoille. 

  • Vuonna 2024 lammaspaimenviikon hinta on 470 euroa.
  • Paimennusviikon ajankohta on perjantaista perjantaihin. Laidunnuskausi kestää kesäkuun alusta syyskuulle.
  • Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä.
  • Lisätietoja Pyhä-Häkin kansallispuistosta ja Poika-ahon vuokratuvasta.

Lammaspaimeneksi Syötteen kansallispuiston Rytivaaran Rytituvalle



Syötteen kansallispuistossa lammaspaimenia kutsuu Rytitupa. Rytitupa sijaitsee Rytivaaran kruununmetsätorpan pihapiirin laidalla. Torpan pihapiirin nuotiopaikalla paistuvat iltaisin räiskäleet ja pihapiirin sauna on paimenten käytössä. Kävelymatkaa autolta Rytivaaraan on merkattua reittiä pitkin noin 4 km. Rytivaarasta pääsee kätevästi Syötteen kansallispuiston retkeilyreiteille.

  • Vuonna 2024 lammaspaimenviikon hinta on 400 euroa.
  • Paimennusviikon ajankohta on perjantaista perjantaihin. Laidunnuskausi kestää kesäkuun loppupuolelta elokuun puoleen väliin.
  • Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä.
  • Lisätietoja Syötteen kansallispuistosta ja Rytivaaran vuokratuvasta.
     

Lammaspaimeneksi Inarin Pielpajärven erämaakirkolle

Vanha puinen kirkko, jota ympäröi puinen aita.

Pielpajärven erämaakirkon ainutlaatuinen ympäristö Inarin kirkonkylän tuntumassa toimii vapaaehtoisten toimintaympäristönä. Majoitus tapahtuu autiotupatasoisessa kämpässä. Kämpässä ei ole sähköjä, mutta kaasuliesi- ja jääkaappi löytyvät sekä patjat ja tyynyt. Pielpajärven erämaakirkko on tiettömän taipaleen takana oleva suosittu käyntikohde. Evankelisluterilaisen seurakunnan omistama kirkko on rakennusperintökohde ja suojeltu, lampaat hoitavat kenttää, joka on myös arkeologinen suojelukohde ja kentän ulkopuolelta löytyy Metsähallituksen luontopalvelujen ylläpitämä taukopaikka. Kohteeseen siirrytään kävelle ja kaikki varusteet vapaaehtoinen kantaa paikan päälle. 

  • Lammaspaimenviikko Pielpajärvellä on maksuton.
  • Paimennusviikon ajankohta on maanantaista maanantaihin ja paimenen tehtäviin kuuluu myös muita luonnonhoitotöitä, alueen yleistä valvontaa ja kävijöiden neuvontaa. Lampaat saapuvat ensimmäisen paimennusviikon aikana ja ovat Pielpajärvellä noin 24.6.-31.8.2024
  • Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä.
  • Lisätietoja Inarin retkeilyalueen sivuilta. 

Paimenviikot 2024

Haku on päättynyt. Koska hakijoita on aina enemmän kuin Paimenviikkoja, paimenet arvotaan hakijoiden kesken. Arvonta on valmis helmikuun aikana, ja kaikille hakijoille kerrotaan arvontatulokset maaliskuun puoliväliin mennessä.

Lue uutinen vuodelle 2024:  Lomaviikko, josta pässikin kiittää – Metsähallituksen Paimenviikkohaku käynnistyy tammikuun puolivälissä

""

Sukella paimenviikkoihin podcastin avulla!

Metsähallituksen Ulkoruokinnassa-podcastissa pääsee ääniaaltojen matkassa Syötteen kansallispuiston Rytivaaran kruununmetsätorpan pihapiiriin. Siellä paimenviikkoon osallistunut Aila Leino kertoo, millainen kokemus paimenviikko on ollut. Äänitys on kesältä 2021.

Podcastiin pääset tästä (soundcloud.com, äänitallenne)