Reppulauttailu eli packrafting

Reppulautta on kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva vesistön ylitys- ja vesillä liikkumisväline. Reppulautan kanssa on helppoa yhdistää maalla ja vesillä liikkuminen. Reppulautta mahdollistaa melomisen paikoissa, joihin perinteisen kaluston vieminen on hyvin vaikeaa. Se myös mahdollistaa vesistöjen käytön vaelluksilla, sitomatta vaellusta pelkkiin vesistöihin. Aukkopeitteisen reppulautan kanssa koskien laskeminenkin on mahdollista.

Joukko reppulauttailijoita kapeassa joessa. Taka-alalla joen ylittävä silta.

Kevyt ja kestävä reppulautta on kuin pieni virtaviivaisemmaksi muotoiltu kumivene. Yleensä se on mitoitettu yhdelle hengelle, mutta kahden hengen lauttojakin on saatavissa. Reppulautan voi helposti ottaa käyttöön ja pakata pois. Käyttöön otettaessa reppulautta täytetään ilmalla. Täyttäminen tapahtuu erikseen tähän tarkoitukseen sopivalla täyttöpussilla ja puhaltamaan joutuu vain lautan kovuutta viimeisteltäessä. Pakattuna reppulautta on pienen teltan kokoinen ja painoinen. Reppulautan täyttö ja tyhjennys käy nopeasti ja vie vain muutamia minuutteja.

Reppulauttailuun sopivat periaatteessa samat varusteet kuin perinteiseen melontaankin. Lautan pieni koko rajoittaa ylimääräisten varusteiden mukaan ottamista. Kuljetettavat varusteet kiinnitetään tavallisesti lautan päälle, koska erillisiä varusteiden säilytykseen tarkoitettuja tiloja ei yleensä ole. Runsaan varustekuorman alla oleva lautta on korkeampi, kiikkerämpi ja enemmän tuulelle altis. Lisäksi suuri määrä varusteita rajaa melojan näkökenttää.

Vesiltä jalkautumiseen auttaa lauttaan kiinnitettävissä oleva vesitiivis kantolaite. Lyhyet matkat maalla lautta kulkee täytettynäkin helposti selässä ja taipuu lumisissa olosuhteissa esimerkiksi ahkion korvikkeeksi. Reppulauttailuun sopiva mela on lyhyisiin osiin purettava ja näin helpommin pakattavissa oleva kajakkimela.

Joukko reppulauttailijoita kantaa lauttojaan soratiellä metsässä.

Suomi on täynnä reppulauttailuun sopivia vesistöjä. Suurempia avoimia ulappoja kannattaa kuitenkin välttää, koska reppulautta on suhteellisen hidas ja erittäin tuuliherkkä.

Lisätietoja

Sisarlajit