Melonta

Meri, joki, kosken kuohut tai järvi – meloen pääset lähelle luontoa ja tuntemaan sen kaikin aistein. Liikkuminen vedenpinnan tasolla avaa mielenkiintoisen näkökulman maisemaan. Melonta sopii lähes kaikille: vanhoille ja nuorille, kokeneille ja aloittelijoille.

Meloja järvellä. Taustalla on kallioinen ranata.

Suomen tuhannet järvet ja joet ja ihastuttava Itämeri tarjoavat upean ympäristön melontaharrastukselle. Kajakista tai kanootista näkee luonnon ainutlaatuisesta näkökulmasta. Niillä pääsee myös kulkemaan paikoissa, joihin ei veneellä ole asiaa. Lähes äänettömästi liikkuva onnekas meloja voi päästä seuraamaan läheltä lintujen elämää tai vaikkapa hylkeen köllöttelyä rantakalliolla.

Melontakohteet

Melonta lajina on juuri niin haastavaa kuin itse haluat. Aloittelija voi kokeilla muutaman tunnin rauhallista melontaa tyynellä säällä. Kokemuksen karttuessa matkoja voi pidentää ja lähteä tuulisemmillekin selille. Matkojen pituutta ja reittejä on helppo vaihdella saarten rikkomilla järvi- ja merialueilla. Koskimelontareittien kuvaukset auttavat tunnistamaan reitin haasteellisuuden jo etukäteen.

Kansallispuistot ja retkeilyalueet sekä luonnonsuojelualueet palvelevat meloen liikkuvia luonnonharrastajia. Käytettävissäsi on esimerkiksi autiotupia ja tulentekopaikkoja. Myös kunnilla ja virkistysalueyhdistyksillä on tarjolla useita melontaan sopivia alueita ja reittejä tarpeellisine palveluineen.

Varusteet

Kajakissa tai kanootissa kulkevat helposti viikonkin tavarat telttoineen ja ruokineen. Vesivarastoja sen sijaan joutuu monen päivän retkillä täydentämään. Kaksikkokajakissa tai avokanootissa kulkevat iloisesti mukana myös lapset.  

Tavarat kannattaa aina pakata vedenpitävästi, jotta rantautuessa on varmasti kuivaa ja lämmintä päälle pantavaa. Kesän jälkeen vesien kylmetessä voi melontakautta pidentää lähes ympärivuotiseksi kuivapuvulla.

Erilaiset vesistöt asettavat vaatimuksia niin omille taidoille kuin melontakalustolle. Järvissä ja hiljaa virtaavissa joissa voi meloa avokanootilla, sen sijaan koskissa ja selkävesien aallokoissa vaaditaan yleensä kajakkia. Kajakeissakin on eroja: koskikajakit ovat lyhyempiä ja ketterämpiä kuin retki- ja merikajakit.

Melonta harrastuksena

Jo muutaman päivän melontakurssilla oppii tärkeimmät perustaidot melontatekniikoista melojan perusvarustukseen ja turvallisuusnäkökulmiin. Melontaseurat (melontajasoutuliitto.fi), sekä Metsähallituksen yhteistyöyritykset järjestävät melonnan alkeiskursseja.

Kuten muussakin retkeilyssä, ensiapu- ja navigointitaidot ovat ensisijaisen tärkeitä. Suurimmat vaaratilanteet syntyvät rantautuessa liukkaille kallioille ja painavia kanootteja ja kajakkeja nostellessa.

Lue myös

Terveyttä luonnosta

  • Melonta on todellista hyötyliikuntaa koko keholle. Erityisesti selkä- ja hartialihakset sekä vatsalihakset tekevät töitä.
  • Viherympäristö vaikuttaa myönteisesti ihmisen terveyteen. Uusimmat tutkimukset osoittavat, että myös "sinisellä" ympäristöllä (meri, järvet ja joet) on merkittävä rooli ihmisen hyvinvoinnin kannalta.