Koiran kanssa luontoon

Koiran kanssa pääset nauttimaan luonnosta ympäri vuoden. Koira auttaa avaamaan aistisi luonnon ilmiöille ja ihmeille – koira kuulee ihmistä herkemmin ja voi riemastua ikihyväkseen vaikkapa lentelevistä syksyn lehdistä. Koira tarvitsee ulkoilutusta useita kertoja päivässä, ja koiranomistaja saa samalla mukavaa hyötyliikuntaa. Koirat ovat tervetulleita esimerkiksi kansallispuistojen upeisiin maisemiin.

Koiran kanssa ulkoilemassa. Kuva: Sauli Koski

Kävelyn ja ulkoilun lisäksi koiran kanssa voi harrastaa luonnossa kaikkea erävaelluksista jäljestys- ja pelastuskoiratoimintaan, metsästykseen ja valjakkoajoon. Lisätietoja erilaisista harrastuksista ja seuratoiminnasta saa Suomen Kennelliiton sivuilta (www.kennelliitto.fi).

Minne koiran kanssa retkelle?

Koiran kanssa voi liikkua melkein missä tahansa, kun noudattaa lakien ja asetusten velvollisuuksia ja rajoituksia. Kun liikut koiran kanssa luonnossa, ota huomioon paitsi koirasi myös muut ihmiset sekä eläimet. Koiranpitoa säädellään mm. järjestys- ja metsästyslailla sekä suojelualueiden järjestyssäännöillä. Valtion rajojen ylittäminen koiran kanssa on tarkoin säänneltyä.

Huomaavainen koiranomistaja

Luonnonvaraisille eläimille koira on peto koiran rodusta tai riistavietistä riippumatta. Maassa pesivät linnut ovat erityisen herkkiä häirinnälle. Vaikka koira ei vahingoittaisi pesäpoikasia, voi lintuemon poistuminen pesältä saada variksen tai lokin käyttämään tilaisuutta hyväkseen ja tyhjentämään pesän. Koiraa ei saa koskaan päästää saaristossa juoksemaan valtoimenaan ympäri saarta, koska vesilintujen poistuminen pesältä tietää nopeaa poikasten tuhoutumista ja joutumista muiden lintujen evääksi.

Vaikka koira on luontokappale siinä missä me muutkin, eivät kaikki ihmiset halua jakaa retkeilynautintoaan koirien kanssa. Osa ihmisistä myös vilpittömästi pelkää koiria, joten ota aina huomioon muut retkeläiset ja pidä koira asiallisella etäisyydellä muiden leiristä, tavaroista ja eväistä. Koiria ei yleensä saa viedä sisälle tupiin. Lapissa koiran voi kuitenkin ottaa sisälle autiotupaan muiden kämpässä olijoiden suostumuksella.

Poronhoitoalueella liikkuessasi ole erityisen varovainen, ettei koirasi pääse irti ja ajamaan poroja. Porot ovat herkimmillään kevättalvella ennen vasomista ja alkukesästä, kun vasat ovat pieniä. Kotikoirakin saattaa innostua porojen ajamisesta, koska poro on nopealiikkeinen ja saa koiran uinuvan riistavietin heräämään.

Kevättalvi on myös luonnoneläimille herkkää aikaa. Moni petolintu aloittaa pesintänsä varhain ja voi häiriintyä kulkijoista niin, että pesintä epäonnistuu. Talven ankaruus koettelee kaikkia eläimiä, ja turha pakeneminen kuluttaa elimistön muutenkin niukkoja energiavaroja.

Koiraretken muistilista

 • Kuva: Seppo LeinonenKoira kulkee kansallispuistossa ja muilla luonnonsuojelualueilla aina hihnassa.
  • Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, joissa kasveilla ja eläimillä tulee olla rauha. Kansallispuistossa vapaana oleva koira rikkoo lakia ympäri vuoden. Se voi vahingoittaa linnunpoikasia ja muitakin eläimiä pelkästään säikäyttämällä.
  • Poronhoitoalueella koira voi innostua poroista ja heikot vasat voivat nääntyä, vaikka koira vain haluaisi pitää vähän hauskaa.
 • Keppi- ja kuoppaleikit ennen kansallispuistoa.
  • Kuoppien kaivelu ja risujen sekä lahopuiden repiminen on kansallispuistossa ja muilla luonnonsuojelualueilla kiellettyä myös koiralta. Esimerkiksi lahopuut ovat monen uhanalaisen hyönteisen koti.
 • Annetaan rauha muille retkeilijöille.
  • Koirat eivät ole kaikkien juttu, ja jotkut voivat pelätä niitä.
 • Hoidetaan pakottavat bisnekset niin, että polut jäävät puhtaaksi.
 • Tarkista voiko koira tulla mukaan tupaan.
  • Autio-, vuokra-, ja varaustupien lemmikkisäännöissä on aluekohtaisia eroja. Tupakohtaiset säännöt löytyvät tupasivuilta).
 • Koira on pääsääntöisesti pidettävä kytkettynä kaikkialla muualla paitsi omalla pihalla ja koirapuistoissa. Tutustu myös Järjestyslain (www.finlex.fi) ja Metsästyslain (www.finlex.fi) säädöksiin.

Terveyttä luonnosta

Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Metsässä kävely edistää sekä koiran että koiranomistajan terveyttä ja hyvinvointia.

Metsässä liikkuminen virkistää niin ihmisen kuin koiran aisteja ja innostaa molempia reippaampaan liikuntaan kuin kaduilla kävely.