Opastukseen osallistuminen

Opastetulla luontoretkellä on korville kuultavaa, sormille tunnusteltavaa ja nenälle haisteltavaa. Koet ja näet asioita, joita et välttämättä omin päin samoillessasi huomaisi. Opas haastaa näkemään ja pohtimaan: Mikä juuri tässä luonnossa on kauneinta ja arvokkainta? Miksi luontoa ja kulttuuriperintöä suojellaan?

Opas opastaa ryhmää hiekkatiellä metsässä.

Luontokeskukset ja palvelupisteet neuvovat

Luontokeskus on ikkuna luontoon. Kaikissa luontokeskuksissa kerrotaan mielellään ja ilmaiseksi lähialueen luonnonsuojelualueista ja palveluista. Luontokeskuksissa on ennakkovarauksesta ryhmille tarjolla myös luontokeskuksen näyttelyyn ja teemoihin liittyviä maksullisia opastuksia.

Luontokeskukset järjestävät myös tapahtumia ja teemapäiviä, joihin usein liittyy asiantuntijoiden vetämiä yleisöretkiä.

Opastusta retkeilevälle

Joillakin retkikohteilla voi oppaan tavata myös maastossa tai luontotuvalla. Häneltä voi maksutta kysellä retkeilyyn liittyviä neuvoja. Sesonkiaikoina ja tapahtumien yhteydessä järjestetään yleisöretkiä, jotka myös ovat ilmaisia. Metsähallituksen Luontopalvelujen oppaat vievät joissakin retkikohteissa ryhmiä etukäteen varattaville maksullisille opastetuille retkille nauttimaan ja oppimaan luonnosta.

Lähiseudun yrittäjätkin palvelevat

Monet luontomatkailuyrittäjät tarjoavat ohjattuja retkiä ja muita ohjelmapalveluita luonnonsuojelualueilla. Retkikohteet-osiosta löydät tietoa sopimusyrittäjien palveluista kunkin retkikohteen Palvelut-sivun alta.