Pyöräily

Suomen luonto suorastaan pursuaa mahdollisuuksia retkeilyyn polkupyörän selässä. Monipuolinen laji sopii kaikenikäisille ja -tasoisille harrastajille, kehittää kuntoa ja virkistää mieltä. Pyöräretkeen on mukava yhdistää vaikkapa luontokuvaustuokio näköalapaikalla!

Kaksi maastopyöräilijää tunturimaisemissa.

Suomen luonnossa voi sekä maasto- että retkipyöräillä. Metsähallituksen retkikohteet tarjoavat pyöräilijöille upeita kohteita aarniometsistä tunturipaljakalle. Retkelle tarvitaan ainakin menopeli, kypärä ja reipasta mieltä.

Maastopyöräilyreitit kulkevat pääsääntöisesti metsissä kiemurtelevia tunnelmallisia polkuja pitkin. Retkipyöräilyreitit sijoittuvat yleensä rauhallisille pienehköille teille, minkä takia ne soveltuvat myös koko perheen pyöräretkille. Pyöräretkelle lähtiessä kannattaa huomata, että mäkisillä seuduilla ajaminen on selvästi tasamailla polkemista rasittavampaa. Taukoihin tulee varata riittävästi aikaa ja ottaa mukaan retkieväät.

Reitti on järkevää suunnitella etukäteen, jotta retkestä ei tule liian pitkä ja vaativa. Kannattaa tutustua ennen retkelle lähtöä myös pyörän huoltoon. Hyviä neuvoja saa kysymällä muilta innokkailta pyöräilyn harrastajilta (fillarifoorumi.fi). 

Pyöräily on turvallisinta seurassa, koska silloin vahinkojen yllättäessä apukin on lähellä. Välineet renkaan paikkaamiseen, matkapuhelin ja kartta on syytä pakata mukaan ongelmatilanteiden varalta. Kun varusteet ovat kunnossa, retkellä voi keskittyä olennaiseen eli nauttimaan luonnonrauhasta ja maisemista.

Lue lisää maastopyöräilystä ja retkipyöräilystä.