Snorkkelisukellus

Snorkkelisukellus eli snorklaus sopii lähes kaikille ikään, sukupuoleen tai fyysiseen kuntoon katsomatta. Snorklauksessa tarvitaan perusvälineiden maskin, snorkkelin ja räpylöiden lisäksi vain kohtuullinen uimataito. Snorklaamista voi opetella Sukeltajaliiton jäsenseurojen järjestämillä kursseilla (sukeltaja.fi), mutta ilman oppejakin pärjää.

Snorklausta voi harrastaa koko avovesikauden ajan lähes missä tahansa vesistöissä. Vaikka ilman märkäpukuakin voi snorklata, Suomen viileissä vesissä neopreenipuvun käyttö tekee harrastuksesta miellyttävämpää ja turvallisempaa. Mielenkiintoisimmat snorkklausalueet löytyvät rantavesistä, joissa kasvaa vesikasvillisuutta ja leviä ja joissa viihtyy kalanpoikasia, selkärangattomia ja muita pikkuötököitä.

Snorklaaminen on turvallisinta kahdestaan tai niin, että joku valvoo rannalla. Snorklaamaan lähtiessä kannattaa varata mukaan kuiva pyyhe ja tarpeeksi lämmintä vaatetta, ettei snorklaamisen jälkeen tule kylmä. Veneväyliä, satamia ja vilkkaita veneilyrantoja kannattaa välttää, koska veneilijä ei välttämättä huomaa snorklaajaa vedessä.

Metsähallitus ylläpitää avovesikaudella snorklaajille soveltuvaa vedenalaista luontopolkua Saaristomerellä Stora Hästö -saaren rannassa. Stora Hästöhön päästäkseen täytyy olla oma vene tai järjestää venekyyti esimerkiksi taksiveneellä.

Snorklaaja sukeltaa matalaan veteen.