Hyvinvointia luonnosta

Laiskottaako? Lähde luontoon. Onko mieli maassa? Lähde luontoon. Kärsitkö stressistä? Lähde luontoon. Kaipaatko uusia sosiaalisia suhteita? Lähde luontoon.

Yhä laajempi tutkijajoukko on sitä mieltä, että luonnossa liikkumisella ja oleilulla on lukuisia hyviä terveys- ja hyvinvointivaikutuksia.

Luonto lisää hyvinvointia. Kuva: Sini Salmirinne

Luonto houkuttelee liikkumaan

Eri selvitysten mukaan luonnossa liikkuu kuin huomaamattaan reippaammin. Usein myös liikutun ajan kesto pitenee, kun luonnon kauneus ja maisemat houkuttelevat jatkamaan. Kuitenkin jo lyhytkin aika luonnossa vaikuttaa terveyteen myönteisesti.

Luontoliikunnan ei tarvitse olla perinteistä patikointia tai hiihtoa, vaan lajeja on valtavasti. Moniin voi ensikertalainen saada ohjausta.

Kolme retkeilijää ja koira lumisessa metsämaisemassa.

Luonnossa ei tarvitse suorittaa

Luonto on loistava kuntosali tai lenkkipolku, mutta hyvinvointia tuottaa jo vain oleilu luonnossa.

Kauniin maiseman tai nuotion tuijottelu on rentoutumista ja akkujen lataamista parhaimmillaan. Stressi laskee, keskittymiskyky kohenee ja huolet asettuvat mittasuhteisiin.

Vapaaehtoistyö antaa itselle ja luonnolle

Moni viihtyy luonnossa yksin, mutta yhä useammat lähtevät mieluiten luontoon läheisten kanssa. Luonto on hyvä paikka myös niille, joilla ei ole omaa retkiseuraa. Varsinkin retkeilyreiteillä ja taukopaikoilla on luontevaa jutustella muiden retkeilijöiden kanssa.

Myös luonnon hyväksi tehtävä vapaaehtoistyö on loistava tapa yhdistää luonnonläheisyys ja uusien sosiaalisten suhteiden solmiminen. Luonnossa tehty vapaaehtoistyö onkin hyvinvoinnin kannalta tuplapotti: sekä luonnossa liikkuminen että vapaaehtoistyö lisäävät tutkitusti hyvinvointia. Esimerkiksi talkooleirillä huhkiva saa hyvinvointihyödyt molemmista. 

Talkootyöläisiä kesäisellä niityllä. Etualalla retkeilijä niittämässä heinää viikatteella.