Retkipyöräily

Retkipyörän selässä pääset upeisiin luontokohteisiin leppoisasti ja ekologisesti. Pyöräily on hauska, terveellinen ja kävelyä nopeampi tapa tutustua maisemiin. Retkipyöräilyyn soveltuvan pyörän vuokraaminen onnistuu monesta paikasta, ja sinne minne pääsee autolla, pääsee myös pyörällä.

Kaksi pyöräilijää hiekkatiellä mäntymetsässä. Taka-alalla järvi.

Osassa Metsähallituksen retkikohteista on merkittyjä retkipyöräilyreittejä, jotka soveltuvat tunnin parin pyöräilystä jopa yön yli kestäviin pyöräretkiin. Usean päivän retkeä suunnittelevalle on tarjolla pitkiä, jopa valtakunnallisia pyöräilyreittejä, jotka kulkevat Metsähallituksen luontokohteiden lisäksi kuntien ja kaupunkien alueilla. Usein ne kulkevat suojelualueiden kautta, jolloin pyöräretken aikana voi tutustua Suomen luonnon hienoimpiin kohteisiin.

Retkipyöräilijä tarvitsee alleen luotettavan ja huolletun peruspyörän. Ainut välttämätön lisävaruste on pyöräilykypärä, jonka käyttö on lain mukaan pakollista. Muiden varusteiden tarve riippuu retken pituudesta. Usean päivän retkillä kannattaa harkita repun sijasta pyörälaukkujen käyttämistä, sillä ne rasittavat vähemmän ylä- ja keskivartaloa ja madaltavat painopistettä. Suomen Latu (suomenlatu.fi) tarjoaa hyödyllistä lisätietoa retkipyöräilystä.

Pyöräretkellä liikennesääntöjen (liikenneturva.fi) tunteminen ja noudattaminen varmistavat pyöräilyn turvallisuuden. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa pimeällä ja pakkassäällä, jolloin tien pinta voi olla jäinen. Haastavimpia vuodenaikoja pyöräilyyn ovat syksy ja kevät, jolloin lämpötilojen vaihtelu on suurinta nollan asteen molemmin puolin. Nastarenkaat ovat silloin hyödyllinen varuste.