Voimaantumista ja yhteisöllisyyttä 

Luontoympäristöllä on todettu olevan ominaisuuksia, jotka saavat voimaan paremmin myös sosiaalisesti. Luonnonläheisyyden, luonnossa oleskelun ja toimimisen on todettu saavan ihmiset ajattelemaan myönteisemmin muista ihmisistä – myös itsestään!

Retkeilijöitä pitkospuilla.

Syrjäytyminen ja yksinäisyys ovat nykyisin sekä kaupunki- että syrjäseutujen haasteita. Yksinolonkin on todettu tuntuvan mukavammalta luonnossa kuin kaupunkiympäristössä. Tunne ryhmään, paikkaan tai suurempaan kokonaisuuteen kuulumisesta voi vahvistua luonnossa.

Kirjoittamaton ”nuotiolla istumisen sääntö” on, että tulen ääressä on hyväksyttyä olla yhdessä hiljaa. Hiljaisemmankin on näin helpompi löytää paikkansa ryhmässä. Toisaalta kokemuksia on kiva myös jakaa. Laavulla on leppoisaa istuskella, katsella tulta ja jutustella.

Luontoa hyödynnetään esimerkiksi nuorisotyössä seikkailukasvatuksen keinoin: nuoret innostetaan liikkeelle luontoon löytämään ja vahvistamaan omia voimavarojaan. Voimaantumisen tunne vahvistaa itsetuntoa ja uskoa omaan osaamiseen. Arkirooleista irtautuminen luonnon keskellä helpottaa yhteisöllisyyden tunteen syntymistä. 

Kolme retkeilijää kuvaamassa itseään kesäisen jokimaiseman äärellä.

Tule mukaan

  • Kansallispuistot ja muut retkikohteet tarjoavat upeita vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia ympäri Suomen.
  • Metsähallituksen yhteistyötahojen palveluista löydät esimerkiksi opastettuja retkiä. Yhteistyötahot löytyvät Luontoon.fiissä retkikohteen sivuilta.
  • Voitko sinä olla luontokaveri, joka tarjoaa kyydin tai innostaa luontoon uusia harrastajia? Voisitko järjestää lapsille retkipäivän? Tai lähtisittekö esimerkiksi marjaan tai sieneen ystävien kanssa?  Vaikka ämpärisi olisi päivän päätteeksi tyhjä, olette saaneet korvaamattomia kokemuksia.   
  • Nautitko hiljaisuudesta ja yksinolosta? Monet haluavat lähteä luontoon itsekseen.  
  • Oletko oman yhteisösi retkivastaava? Tutustu retkien suunnitteluun osioissa Retkeilyn ABC.

Retkeilijä makaa selällään puunrungon päällä keväisessä metsässä. Maassa makaa koira.

Näin luonto vaikuttaa vuorovaikutukseen

  • Suhtaudumme myönteisemmin muihin ihmisiin.  
  • Vuorovaikutus eri ikäryhmien välillä helpottuu.  
  • Pystyvyyden ja voimaantumisen tunne vahvistuu.  
  • Tunne ryhmään tai ympäristöön kuuluvuudesta vahvistuu.