Polkujuoksu

Polkujuoksussa vauhti, rasitus ja maisemat vaihtelevat mukavasti korkeuserojen ja polun mukaan. Ylämäessä nautiskellaan maitohapoista jaloissa, alamäessä annetaan askeleen rullata kevyesti havunneulasten pehmentämällä polulla ja juurakot haastavat tasapainon. Vaihtuvat maisemat sekä metsän tuoksut ja värit pakottavat juoksijan välillä pysähtymään ja ihastelemaan ainutlaatuista tunnelmaa.

Juoksuharrastus on Suomessa suositumpaa kuin aikoihin ja yhä useammat suuntaavat lenkille asfaltin ja teiden sijasta metsäpolulle. Polkujuoksun suosio onkin kasvanut huimasti viime vuosien aikana, josta kertovat muun muassa loppuunmyydyt polkujuoksutapahtumat Suomen upeimmassa luonnossa, maastoon sopivien varusteiden kehittäminen sekä kaikille avoimien polkujuoksuyhteisöjen perustaminen. Metsähallitus ylläpitää yli 7000 km merkittyjä retkeilyreittejä, joten jokaiselle juoksun harrastajalle löytyy varmasti oikean mittainen ja vaativuustasoltaan sopiva lenkki kierrettäväksi.

Mies juoksee polulla.

Luonto houkuttelee juoksemaan yhä uudelleen

Polkujuoksu on erinomaista liikuntaa, sillä se haastaa niin kestävyyskunnon, ketteryyden, koordinaation kuin tasapainonkin. Mäkien könyäminen ja alamäessä tasapainoilu vahvistavat monipuolisesti myös kehon lihaksia. Poluilla juokseminen saattaa sopia myös niille juoksun harrastajille, joille asfaltti liian kovana alustana aiheuttaa jalkavaivoja. Poluilla juokseminen vaatii myös aimo annoksen seikkailumieltä – vähintään kengät kastuvat poikkeuksetta jossakin vaiheessa lenkkiä.

Ympäröivä luonto on keskeinen osa polkujuoksua ja monelle tärkein motivaation lähde. Vaihtuvat vuodenajat, esteettiset elämykset, luonnon äänet ja tuoksut sekä meluttomuus hoitavat kehon lisäksi mieltä ja saavat lenkin tuntumaan helpommalta. Luonto myös houkuttelee liikkumaan yhä uudelleen ja uudelleen.

Polkujuoksuharrastuksen aloittaminen

Kaksi naista juoksee polulla.Polkujuoksu kannattaa aloittaa tutuilta tai merkityiltä poluilta. Ota aina mukaasi myös kartta, mikäli olet epävarma reitistä tai paikka on sinulle uusi. Polkujuoksun harrastajat ilmoittavat yhteislenkeistä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, joten uusi harrastaja voi välttää eksymistä lähtemällä muiden mukaan. Satsaa myös kenkiin. Voit aloittaa harrastuksen tavallisilla lenkkitossuilla, mutta muista että ne voivat olla liukkaat maastossa. Mikäli innostut lajista, satsaa maastolenkkareihin tai suunnistuskenkiin.

Juokseminen on kestävyysliikuntaa, joten etene aina oman kuntosi ja vauhtisi mukaan. Aloita polkujuoksuharrastus lyhyemmiltä ja helpommilta reiteiltä. Voit kysyä neuvoa sopivista reiteistä esimerkiksi luontokeskuksista tai etsiä mielenkiintoisia reittejä Luontoon.fi- ja Retkikartta.fi–palveluista (retkikartta.fi). Muista, että maastossa juokseminen on erilaista kuin asfaltilla ja taidot kehittyvät pikku hiljaa. Esimerkiksi nyrjähdysten riski voi kasvaa maastossa etenkin kokemattomilla poluilla juoksijoilla. Hyvässä lenkkiseurassa, ennalta suunnitellulla reitillä ja sopivalla vauhdilla edetessä polkujuoksu on kuitenkin varsin turvallinen harrastus.

Luontoliikunnassa tärkeää on luonnon kunnioitus, joten muistathan roskattoman retkeilyn. Ethän heitä  tyhjiä geelipakkauksia tai pähkinäpusseja metsään. Lue lisää polkujuoksun harrastamisesta ja tapahtumista Suomessa (trailrunning.fi). 

Muita tapoja kulkea luonnossa