Sukellus

Sukellus ja snorklaus tarjoavat retkeilijälle tutkimusmatkailijan näkökulman luontoon. Harva pääsee näkemään vedenalaisen maailman aarteet ja kuuntelemaan lähes äänetöntä maailmaa, jossa vain oma hengitys kuuluu. Sukeltamalla pääset tutkimaan tuntematonta.
Sukeltaja poseeraa pohjaan kiinnitetyn kyltin vieressä.

Suomi on tuhansien järvien ja kymmenientuhansien saarten maa. Veden alta löytyy sekä kirkkaita pohjavesijärviä että ruskeita humuspitoisia vesistöjä, virtavesiä ja tietysti Itämeri. Liukuessasi viileän veden alle sileältä rantakalliolta pääset usein heti rakkoleväniitylle. Leväpuskien välistä vastaasi puikkelehtii katkoja, kalanpoikasia ja siiroja. Kiukkuinen viisisenttinen kolmipiikkikoiras saattaa hyökätä maskisi kimppuun puolustamaan pesäänsä.

Vedenalainen valokuvaus on haastavaa mutta myös palkitsevaa, ja Itämeren pohjassa on satoja hylkyjä. Sukelluskalastus ilman paineilmalaitteita on vaativa laji, jossa kalastaja pääsee osaksi saaliinsa elinympäristöä. Sukelluskalastuksessa käytetään aseena harppuunaa. Laji vaatii valtion kalanhoitomaksun ja kalastusläänikohtaisen vieheluvan suorittamisen.

Muuta tekemistä kesällä

Terveyttä luonnosta

  • Luonnossa liikkuminen lisää tarkkaavaisuutta ja parantaa keskittymiskykyä.
  • Yhteys vedenalaiseen maailmaan tarjoaa meditatiivisen kokemuksen hetkessä elämisestä.
  • Sukeltaja liikkuu painottomassa tilassa, kuin lentäen. Painottomuuden ansiosta myös ne, joiden kyky liikkua luonnossa on muutoin rajoittunut, pääsevät nauttimaan luonnosta ja liikkeestä. Sukellus voi näin tarjota luontoyhteyden, kunhan turvallisuudesta pidetään tarkasti huolta.