Leirien järjestäminen

Luontoleirit ovat upeita yhteisiä jaettuja kokemuksia. Niillä opitaan leiriytymistaitoja ja luonnontuntemusta ja nautitaan hyvästä seurasta. Itse luonto on tärkeä osa leiriä, säällä kuin säällä. Muutamalla Metsähallituksen ylläpitämillä luontokohteella on erityisiä leirialueita, joita leirinjärjestävät voivat varata esimerkiksi partioleirejä ja leirikouluja varten.

Leiriläiset kävelevät leveällä hiekkatiellä metsässä.

Leirialueilla voivat telttailla suuretkin ryhmät. Niillä on ainakin tulentekopaikka ja kuivakäymälöitä, ja lisäksi alueella voi olla muun muassa keittokatos, kaivo tai uimismahdollisuus.

Tervetuloa luonnon helmaan leirialueille:

Leirikouluun luontoon

Oletko suunnittelemassa leirikoulua? Tarvitsetko vinkkejä, mitä alueella voisi ryhmän kanssa tehdä? Tai missä voisi ruokailla? Ei hätää, usealla luontokohteella on palveluja leirikouluille. Alueilla on valmiiksi mietitty sopivia reittivaihtoehtoja ja ohjelmavinkkejä eri-ikäisille koululaisille.  Seuraavissa paikoissa on tarjolla myös majoitustilaa koululaisryhmille:

Turvallisen ja mukavan leirikoulukokemuksen varmistaa myös perehtyminen retkeilyn perusasioihin ja luontoretkeilijän turvallisuusohjeisiin.

Liikkeelle luontokeskuksesta

Luontokeskukset ovat oivia käyntikohteita eri-ikäisten ryhmille. Alue-esittely on hyvä johdatus itse luontoretkelle: voit vaikkapa kuulla, mikä eläin tai kasvi on juuri tämän alueen erikoisuus. Esimerkiksi nämä luontokeskukset tarjoavat tehtäväpaketteja leirikoululaisten käyttöön:  

Majoitus järjestyy helposti luontokeskuksen lähiseudulta. Voit kysyä luontokeskuksesta majoitus- ja suunnitteluvinkkejä jo etukäteen.