Maastopyöräily

Maastopyörän selässä voi viilettää polkuja pitkin metsissä, tuntureilla ja jopa soilla. Metsähallituksen retkikohteet tarjoavat maastopyöräilyn ystäville luonnonrauhaa, huikeita maisemia ja haasteita ylämäkien, vaihtelevien polkujen ja vauhdikkaiden alamäkien muodossa. Pyöräillen on mahdollista taittaa pidempiä matkoja kuin kävellen, jolloin maisemiin voi tutustua laajemmalla alueella.

Maastopyöräilijä mäen päällä metsän reunassa.

Perusedellytys maastopyöräilyyn on maastoajoon tarkoitettu leveärenkainen ja mielellään hyvillä jarruilla, jousituksella ja luotettavalla vaihteistolla varustettu pyörä. Kevyt, kestävä ja hyvin säädetty pyörä tekee ajamisesta turvallista ja nautittavaa. Pyöräilykypärä on maastopyöräilijän tärkein lisävaruste. Useat Metsähallituksen yhteistyöyritykset retkikohteilla vuokraavat pyöräilyssä tarvittavia välineitä. Maastopyöräilyn alalajeja ja hyödyllisiä varusteita esitellään Suomen Ladun verkkosivulla (suomenlatu.fi). 

Pidä pyöräillessäsi huolta sekä omasta että muiden luonnossa liikkujien turvallisuudesta. Maastopyöräilyreitit ovat usein haastavuudeltaan vaihtelevia. Aja reitillä taitojesi mukaan ja varmista, että kykenet pysähtymään yllättävässä tilanteessa. On hyvä tarkistaa ennen reitille lähtöä, että jarrut ja vaihteet toimivat. Sateisella säällä märät pitkospuut, portaat ja sillat ovat aina liukkaita. Pitkospuilla ajamista ei suositella aloittelijoille, koska niillä ajaminen turvallisesti vaatii hyvää tasapainoa ja harjoittelua. Ota huomioon pitkillä pyöräilyretkillä olosuhteet ja varustaudu niiden mukaan. Käytäthän ajaessa aina pyöräilykypärää!

Maastopyöräily on jokamiehenoikeus, mutta luonnonsuojelualueilla sitä voidaan rajoittaa tarvittaessa. Esimerkiksi kansallispuistoissa pyöräily onkin yleensä sallittu vain pyöräilyreiteillä.

  • Sähköavusteiset polkupyörät ja sähkömoottorilla varustetut polkupyörät (max 1000 W/max 25 km/h) + muut kevyet sähköajoneuvot ovat sallittuja siellä missä muukin pyöräily on sallittua.

Maastopyöräilijän etiketti

  • Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille. Otamme huomioon muut kulkijat.
  • Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille. Pyöräilijä nopeampana on valmis väistämään muita.
  • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa. Pysymme olemassa olevilla poluilla ja reiteillä. Vältämme lukkojarrutuksia ja herkkiä luontokohteita.
  • Noudatamme alueen ja reittien sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
  • Toimimme huomaavaisesti alueen asukkaita, maanomistajia ja reitin ylläpitäjiä kohtaan.
  • Nautimme luonnosta ja jokamiehenoikeuksista muistaen myös vastuumme.