Luutsaari, vuokratupa

22.3.2024
Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämiin varaus- ja vuokratupiin voi tehdä varauksia vuodelle 2025 poikkeuksellisesti vasta marraskuun 2024 alussa. Lisätietoja

Vuokratupa, 6 hlö  / 115 m2, 2 huonetta ja keittiö

Varaukset     

Tupavaraukset 2024 15.5.-31.5. ja 6.9.-31.10. Metsähallituksen eräluvat-verkkokaupasta (verkkokauppa.eraluvat.fi). Varausehdot Luutsaaren vuokratuvalle.

Lammaspaimenviikot vuonna 2024: 31.5.-6.9., haku tammikuussa 2024
Lammaspaimenviikoilla on omat erilliset varausehdot.

 

Luutsaaren 60-lukua henkivä päärakennus sijaitsee saaressa mäen päällä, Isojärven rannalla, jonne johtaa metsäinen kävelypolku tai voi kulkea soutuveneellä. Upea järvimaisema ja pönttöuunin lämpö takaavat nostalgisen kesämökkitunnelman. Tupa sijaitsee rantapellon äärellä. Sauna on Isojärven rannassa. Kohde on kesäisin suosittu paimenviikkopaikka. Saaressa on myös muita mökkejä, osa näköetäisyydellä.

Sijainti

Länsi-Suomi, Pirkanmaa, Kuhmoinen, Isojärven kansallispuisto

Luutsaari vuokratupa, tuvan koordinaatit:  Euref-Fin (~WGS84) lat:  61° 43.905' lon: 24° 57.558' ETRS-TM35FIN: N: 6845989 E: 392188

1800-luvun puolivälissä perustetun tilan pihapiirissä on useita eri-ikäisiä talousrakennuksia. Tilaa on viljelty perinteisin menetelmin 1980-luvulle saakka. Nykyisin Luutsaaren niityt on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi perinnebiotoopiksi. Isojärven kansallispuiston merkityt reitit odottavat kulkijaa soutumatkan päässä saunarannasta.

Kartat

Peruskarttalehdet 1:20 000 nro:t 2144 02 ja 2144 05.

Retkikartta.fi

Hinta

130 € / vrk (sis. alv. 10 %). Varausvuorokausi alkaa klo 14:00 ja päättyy lähtöpäivänä klo 12:00.

Paimenviikot vuonna 2024: 31.5.-6.9. (pe - pe),  600 €  / vko (sis. alv 10 % ), erillisenä arvontana aina tammikuussa Metsähallituksen kautta.

Varustus

 • Lämmönlähteenä tuvan leivinuuni, kamarin pönttöuuni ja keittiön puuliesi, lisäksi kaksi sähköpatteria. Huomaathan, että mökin lämpiäminen vie aikansa.
 • Keittiössä sähköliesi ja -uuni, jenkkijääkaappi, jossa noin 30 l pakastin, kahvinkeitin, astiat ja ruokailuvälineet
 • Sähkövalaisimet
 • Patjat, tyynyt, viltit kuudelle. Lisäksi lasten pinnasänky, patja ja peitto.
 • Juomavesi lähdekaivosta Tohvelahdesta (n.1 km kävely- tai soutumatkan päässä talosta). Lähdekaivon vesi on testattu ja se soveltuu sellaisenaan juomavedeksi (13.8.2021).
 • Puulämmitteinen sauna Isojärven rannassa
 • Soutuvene, pelastusliivit neljälle aikuiselle ja kahdelle lapselle
 • Kuivakäymälä

Kulkuohje

Valtatien nro 9 suunnasta

Valtatie 9:ltä käännytään kohti Hämepohjaa. Ajetaan 2,4 km ja käännytään vasemmalle Ouninpohjantielle. Ajetaan 5,1 km ja käännytään oikealle Niinijärventielle. Niinijärventie kulkee pihapiirin läpi, aja varovasti!  3 km jälkeen jatketaan tien oikeaa haaraa (vasen kääntyy talolle). Ajokieltokyltin kohdalta jatketaan vielä 450 m eteenpäin (huom, Metsähallitus on tien osakas). Käännytään oikealle Tohvelahdentielle, jota ajetaan n. 400 m. Käännytään oikealle ja ajetaan 250 metriä Tohvelahden venerantaan, johon auto jätetään.

Pysäköintialueelta lähtee kävelytie Luutsaareen (n. 800 m). Pysäköintialueelta lähdetään kävelemään kohti näkyvää taloa, järvi jää vasemmalle. Talon pihapiirin läpi on kulkuoikeus. Talon jälkeen tie muuttuu poluksi. Kuljetaan kivisillan yli, pienen saaren läpi ja puusillan yli. Puusillan jälkeen polku johtaa suoraan Luutsaaren vuokratuvalle.

Valtatien nro 24 suunnasta

Tieltä 24 käännytään Kuhmoisten taajaman pohjoispuolella Isojärven kansallispuiston opasteiden mukaan vasempaan, tielle 3291. Ajetaan 3,5 km ja käännytään vasemmalle Kylämäntielle (3284). Ajetaan n. 22 kilometriä ja käännytään oikealle Ouninpohjantielle. Noin 4 kilometrin jälkeen saavutaan Hämepohjan risteykseen, josta ajetaan suoraan (pysytään Ouninpohjantiellä) ja jatketaan kuten yllä.

Julkisilla kulkuneuvoilla

Kansallispuistoa lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Länkipohjassa (14 km) ja Kuhmoisissa (17 km).

Huomautukset

Lampaita syömässä.

 • Tilalle ei saa tuoda lemmikkieläimiä.
 • Tuvalla ei ole esteettömiä palveluja.
 • Omat lakanat ja pyyhkeet mukaan.
 • Muista pakata mukaasi valaisin. Suosittelemme otsalamppua, joka jättää kädet vapaaksi askareita varten. Kynttilöitä käytettäessä niitä tulee turvallisuussyistä valvoa koko ajan.
 • Tilan naapurissa on yksityisiä kesämökkejä. Lähin on aivan vieressä näköyhteydellä.
 • Pysäköintialueelta Tohvelahdesta on talolle matkaa polkua pitkin n. 800 metriä. Tavarat ja juomavesi kannattaa hakea Tohvelahdesta soutuveneellä.
 • Pihakaivon vesi ei sovellu talouskäyttöön.
 • Saunarannassa on laituri, jolta pääsee uimaan. Kalapirtillä 300 m päässä on parempi uimismahdollisuus. Virallista uimarantaa ei kuitenkaan ole.
 • Pihassa pöytä-penkki, useita rakennuksia, mm. kuivakäymälä. Piha itsessään on kasvustoltaan hieman villiintynyt. Pihapiirin läpi menee reitti Luutsaaren kalapirtille, joten pihan läpi kävelee  toisinaan satunnaisia retkeilijöitä. Talon takana on lammaslaitumet, joiden kautta kulku rantaan saunalle. Saunan vieressä on soutuvene ja laituri sekä pieni tulentekopaikka vuokralaisten käytössä. Vuokralaiset saavat telttailla pihassa.
 • Onkiminen on sallittua jokaisenoikeudella, muu kalastus kalastuslain mukaisesti (Länsi-Suomi).
 • Matkapuhelimien kuuluvuus

Huollosta vastaava

Heretyn kämppäkahvila / Outdoor Empire Oy, erataival@gmail.com, puh. 044 049 5067 / Vesa.

Varaustilanne

Varaa Eräluvat-kaupasta

Varausehdot

Lue tupien varausehdot.

Ohjeita vuokratuvan käyttäjälle

Lue ohjeita vuokratuvan käyttäjälle.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Luutasaaren vuokratuvan kartta Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää