Sompion luonnonpuisto

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.
Sinisävyinen kuva lumisesta metsästä korkealta katsottuna, taustalla siintää kaksi terävää tunturin huippua.

Lappi, Itä-Lappi, Sodankylä
Pinta-ala 179 km², perustettu 1956

Urho Kekkosen kansallispuiston kainalossa lepäävän Sompion luonnonpuiston ensisijainen tavoite on säilyttää metsä-, tunturi- ja suoluontoa tulevaisuutta ja tieteellistä tutkimusta varten. Luonnonpuisto on saanut nimensä vanhan Sompion lapinkylän mukaan. Poronhoito on alueen peruselinkeinoja ja sen harjoittaminen kuuluu olennaisena osana myös luonnonpuiston maisemakuvaan. Retkeilijälle Sompion luonnonpuisto tarjoaa ainutlaatuisia luontoelämyksiä.

Luonnonpuiston ydinosan muodostaa terävälakisten Nattastuntureiden juonto. Tunturialueen eteläpuolelle sijoittuu Sompiojärvi ja pohjois- ja itäpuolen maisemaa hallitsee Urho Kekkosen kansallispuiston laaja tunturialue. Sompion luonnonpuiston merkityillä reiteillä voi tehdä antoisan päiväretken tai liittää retken pidempään vaellukseen.

Sompion luonnonpuisto liittyy läheisesti Urho Kekkosen kansallispuistoon, joten kansallispuiston hoidon ja käytön suunnittelu on vaikuttanut myös luonnonpuiston reittien, tulentekopaikkojen ja muun palveluvarustuksen sijoitteluun. Sompion luonnonpuiston järjestyssäännön (pdf 1,6MB, julkaisut.metsa.fi) mukaan luonnonpuistossa liikkuminen on sallittua kaikkina vuodenaikoina vain maastoon merkittyjä reittejä pitkin. Leiriytyminen on sallittu ainoastaan Sompiojärven rannalla.

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Lapin luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/sompio

Asiakaspalvelu

Urho Kekkosen kansallispuiston palvelupiste Kiehinen
Puh. 0206 39 7200
ukpuisto(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Sompion luonnonpuiston kartan Retkikartta.fi:ssä.