Kainuu, Puolanka
Pinta-ala 29,47 km², perustettu 1956


Paljakan luonnonpuisto on ainoita alueita Kainuussa ja oikeastaan koko Lapin eteläpuolisessa Suomessa, jossa kirveenkoskemattomiksi luokiteltavia metsiä on vähänkään laajemmalti. Tämä koskematon vaaraluonto on hieno päiväretkikohde.

Alueella kiertävää retkeilyreittiä pitkin pääsee tutustumaan luoteisosan Holstinvaaralle, jonka rinteet kasvavat komeaa ja runsaslajistoista vanhaa metsää. Reitin varrella, lähes vaaran laella on pieni ja kaunis taivaanpeili, Leililampi. Kilpisuolla on nähtävissä miten korkeilla alueilla soille tyypilliset käkkärämännyt korvautuvat kitukasvuisilla kuusilla. Koska ollaan luonnonpuistossa, polulta ei saa poiketa.

Paljakan luonnonpuiston metsät ovat kasvaneet ravinteisella maalla komeiksi ja maaston vaihtelevuus on luonut olosuhteet hyvin monenlaisten ja erikoistenkin kasvupaikkojen syntymiselle. Luonnonpuistossa on sekä puronvarsien reheviä saniaislehtoja, että korkeiden vaarojen lumen runtelemia lakimetsiä. Luonnonpuiston koilliskulmassa sijaitsevat kaikkein luonnontilaisimmat metsät. Tämä alue on myös Paljakan luonnonpuiston vanhinta osaa. Puistoa laajennettiin v. 1982. Kyläpuheena kerrotaan, että juuri siellä, Mustanrinnan purolaakson rinteillä, kasvavat Suomen pisimmät kuuset. Vaikka se ei olisi tottakaan, ovat Mustarinnan metsät ikivanhoja ja hyvin järeäpuustoisia.

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/paljakka