Pohjanmaa
Kristiinankaupunki
Pinta-ala 16 km², Natura 2000-alue (1998)
 

Tiilitehtaanmäki-Pohjoislahti sijaitsee Kristiinankaupungissa, Etelä-Pohjanmaan rannikkoseudulla, joka on Pohjanmaan nuorinta, viimeksi veden alta nousutta maata. Aluetta kiertää noin 6,2 km pitkä luontopolku. Tiukanjoen ylittämiseen on rakennettu riippusilta.  Alue sopii erinomaisesti sekä muutaman tunnin lähivirkistäytymiseen että päiväretkikohteeksi.

Tiilitehtaanmäen-Pohjoislahden maisemat vaihtelevat Tiukanjoen jokisuun rantalehdoista avoimiin pelto- ja niittymaihin sekä havu- ja sekametsäsaarekkeisiin. Suurin osa alueesta kuuluu Natura 2000 -verkostoon ja Tiilitehtaanmäen laitumet ovat arvokkaita perinneympäristöjä. Tiilitehtaanmäki on usean vuosisadan aikana ollut lehmien ja hevosten laitumena ja on hyvä esimerkki laiduntamisen tuloksena syntyneestä puolikulttuurimaisemasta, jossa vuorottelevat kuivat ja tuoreet niityt.

Pohjoislahden alue muodostuu varsinaisen Tiukanjoen jokisuun ja lahden lisäksi myös lahden pohjoispuolella sijaitsevasta kuusimetsäalueesta sekä laidunhaasta ja vanhoista peltosaarekkeista. Luonnon monimuotoisuudelle rehevät, tulvien vaikutuksen alaiset saaret ja rantametsät Tiukanjoen varrella ovat erityisen merkityksellisiä.

Voit ladata alueesta karttaesitteen (pdf 3,3 Mt, julkaisut.metsa.fi) ja tulostaa sen. Esite on myös jaettavissa Kristiinankaupungin matkailutoimistossa. 

Soveltuvuus: Koko perheen kohde.

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/tiilitehtaanmaki-pohjoislahti