""Pohjois-Pohjanmaa ja Etelä-Lappi
Kemi, Simo, Ii, Oulu, Hailuoto
Maapinta-ala 8 km²

Perämeren saarten alue koostuu kymmenistä, toisistaan melko erillään sijaitsevista saarista Oulun ja Kemin välisellä pitkällä rannikkomerialueella Hailuodon ja Perämeren kansallispuiston välillä. Useat saarista ovat vanhastaan kalastajien tukikohtia ja maamerkkejä ja niille on rakennettu palveluvarustusta merellä liikkujia ajatellen.

Perämeren saaret sopivat päivän tai parin kestävän veneretken kohteeksi, ja mannerta lähimmät saaret ovat suosittuja talvisia hiihtoretken kohteita. Helpoimmin saavutettavilla saarilla, Iin Röytässä ja Satakarissa, hoidetaan vanhoja laitumia ja hakamaita.

Ulkosaariston saaret ovat pääosin karuja ja kivikkoisia lintusaaria ja -luotoja, kun taas lähempänä rannikkoa saaret ovat rehevämpiä ja metsäisempiä. Alueen rikas linnusto on tutustumisen arvoinen.

Ajankohtaista

Lastaaja ja Luotsila eivät ole vuokrattavissa

(Päivitetty 23.4.2024)

Iin Röytässä vuokratupina toimineet kaksi rakennusta, Lastaaja ja Luotsila, eivät ole enää asiakkaiden vuokrattavissa.

Metsähallituksen Kiinteistökehitys omistaa rakennukset ja miettii parhaillaan niitä koskevia jatkotoimenpiteitä.

Rikkinäiset turvatikkaat

(Päivitetty 28.7.2023)

Iin Röytän turvasataman maalaiturin toiset turvatikkaat ovat rikkoutuneet. Tikkaiden vedenalainen osa on murtunut ja katkennut, joten nousu vedestä voi olla vaikeaa. Lähellä rikkoutuneita turvatikkaita on myös toiset, ehjät turvatikkaat. Rikkoutuneet tikkaat tullaan korvaamaan uusilla.

Turvatikkaat on tarkoitettu satama-altaassa tapahtuvia vaaratilanteita, kuten veneestä veteen putoamista, varten. Satama-allasta tai altaan tikkaita ei ole tarkoitettu vapaa-ajan uimiseen, eikä satama-altaassa pidä uida missään tilanteessa, mikäli sen voi välttää. Satama-altaaseen saapuvat veneet voivat aiheuttaa vaaratilanteen mahdollisille altaassa uiville henkilöille. Röytän saaresta löytyy muita, uimiseen soveltuvia alueita, toisaalta.

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/peramerensaaret

Asiakaspalvelu

Liminganlahden luontokeskus


puh. 0206 39 6059, puhelun hinta on 0,00 euroa /min + paikallisverkkomaksu (pvm) tai matkapuhelinmaksu (mpm)


liminganlahti(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Perämeren saarten kartan Retkikartta.fi:ssä.