Pääjärven virkistysalue

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.
Järvimaisema, taustalla havumetsää ja sininen taivas. Vasemmassa laidassa lehdettömiä puita. Pääjärvi. Kuva: Outi Mäenpää.

Pääjärven virkistysalueen sijainti SuomessaEtelä-Suomi, Kanta-Häme, Loppi, Hämeenlinna
Pinta-ala 0,2 km², perustettu 1991

Pääjärven virkistysalueella retkeilijä pääsee kokemaan todellista luonnonrauhaa, sillä asutusta lähiseuduilla on hyvin harvakseltaan. Pääjärvi onkin rauhallinen päiväretkikohde, joka soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille. Monimuotoinen luonto ja vaihteleva maasto tarjoavat hyvät mahdollisuudet luontoon tutustumiseen. Lisäksi alueen selkeästi merkityt reitit ja useat taukopaikat helpottavat luonnossa liikkumista. Pidempää retkeä haluavat voivat jatkaa Hämeen Ilvesreitille.

Alue liittyy laajempaan noin 70 hehtaarin harjualueeseen, jolla on yli neljä kilometriä hiekkapohjaista luonnonrantaa ja hienoja harjuselänteitä. Reitit kiipeilevät harjuja ylös ja alas, mutta korkeuseroista huolimatta ne ovat suhteellisen helppokulkuisia. Maisema vaihtuu pidemmän reitin varrella mäntykankaasta koivikon kautta tiheään kuusikkoon, ja lähes koko matkan puiden välistä kimmeltää sininen järven selkä. Myös pienet metsälammet ja suonsilmäkkeet pilkistelevät metsän siimeksessä.

Tarkkasilmäinen retkeilijä voi tavata alueella useita vesilintuja kurjesta kaakkuriin, ja Kynnysniemen alueella elää myös harvinainen ja arka asukki - liito-orava.

Pääjärven virkistysalue sijaitsee Hämeen järviylängöllä

Hämeen järviylänkö on erämainen luonnonhelmi keskellä Hämettä ja verrattain lähellä Suomen vilkkaimpia kaupunkikeskuksia. Hämeen järviylänkö tarjoaa kohteen monipuolisille luontoaktiviteeteille - tutustu muihin järviylängön kohteisiin:

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/paajarvi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Pääjärven kartan Retkikartta.fi:ssä.