Tunnetko jo maailmanperintökohteet

Lumisessa merenrannassa on rakennuksia ja laitureita.

Jos kiipeät Mustaviirin näkötorniin arktisten lintujen kevätmuuton, arktikan, aikaan, olet poikkeuksellisten saavutusten näyttämöllä. Tornin juurella sijaitseva Struven ketjun mittauspiste on todiste ihmisen sinnikkäistä ponnisteluista hahmottaa maailma kartalle kolmiomittauksen keinoin. Ylitsesi lentävät muuttolinnut suunnistavat maailmalta kotiin sisäisen kartan ohjaamana.

UNESCO:n maailmaperintökohteet muodostavat ihmiskunnan yhteisten aarteiden verkoston ympäri maailmaa. Näihin ainutlaatuisiin kohteisiin tutustumisen voi aloittaa kotoisasti Metsähallituksen alueilta Merenkurkun maankohoamisrannikolta ja Struven kolmiomittausketjun pisteiltä.

Kesäinen, aurinkoinen merimaisema jossa on pitkulaisia kapeita moreenisaarekkeita. Saarekkeilla kasvaa pienikokoista kasvillisuutta ja puita.

 

Merenkurkun maankohoamisrannikko on Suomen ensimmäinen luonnonperintökohde Unescon maailmanperintöluettelossa ja se muodostaa yhdessä Ruotsin Korkean rannikon kanssa maailmanperintökohteen High Coast - Kvarken archipelago (Höga kusten - Merenkurkun saaristo). Merenkurkun maankohoamisrannikolla voit seurata ainutlaatuista luonnon muutosprosessia. Maan kohoamisen takia Merenkurkun luontotyypit, kasvillisuus ja eläimistö ovat jatkuvassa muutoksessa. Muutoksen seuraaminen vaatisi kuitenkin mammutin kärsivällisyyttä: jääkauden jäämassojen painama maa kohoaa 8 mm vuodessa. Maailmanperintötunnustuksen arvoinen suoritus maankamaralta!

Struven kolmiomittausketju on monen valtion yhteinen, tieteen ja taiteen saavutuksia edustava kohde maailmanperintöluettelossa. Metsähallituksen alueilla sijaitsevat Tarvantovaaran, Aavasaksan ja Mustaviirin mittauspisteet.

Muualla verkossa