Itä-Suomi, Pohjois-Karjala, Ilomantsi
Pinta-ala 74 km², perustettu 2021

Koitajoen luonnonsuojelualue on erinomainen retkeilykohde, jonka salomaisissa maisemissa voi virkistäytyä luonnonrauhan keskellä. Alueella on myös mielenkiintoinen historia. Aiemmin siellä on asunut metsänvartijoita perheineen ja metsätyömiehiä savottakämpissä. Nykyisin retkeilijät voivat valita yösijakseen jonkin alueen kolmesta autiotuvasta, jotka ovat entisiä savottarakennuksia. Alueella on myös lyhyt esteetön reitti tulentekopaikalle.

Alueen halki virtaa rauhallinen Koitajoki pienine koskineen. Joki polveilee ja mutkittelee tehden melontaretkestä kiehtovan. Jokivarren ja Koivusuon luonnonpuiston ikimetsät tarjoavat myös asuinpaikan monelle vaativalle metsänasukille.

Pitkä Koitajoki käy välillä rajanaapurin puolella. Luonnonsuojelualueen kaakkoisosasta 740 ha onkin rajavyöhykettä ja yhteistä rajaa Venäjän kanssa on 3,4 km. Koitajoelta on lyhyt matka EU:n itäisimpään mantereella sijaitsevaan pisteeseen.

Koitajoen luonnonsuojelualue koostuu Ruosmesuon-Hanhisuon soidensuojelualueesta ja kauniista Koivusuon luonnonpuistosta sekä niiden välisestä alueesta mutkaisen Koitajoen varrella. Koitajoen luonnonsuojelualue kuuluu muun muassa Patvinsuon ja Petkeljärven kansallispuistojen ohella UNESCO:n vuonna 1992 perustamaan Pohjois-Karjalan biosfäärialueeseen.

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, Man and the Biosphere Programme, Pohjois-Karjalan biosfäärialue / North Karelia Biosphere Reserve.

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/koitajoki