Monenlaisia tupia retkeilijöiden majoitukseen

Retkeilijöiden yöpymispaikkoina on sekä maksuttomia että maksullisia tupia.

Maksuttomista, avoimista tuvista yleisimmät ja tunnetuimmat ovat autiotuvat. Tuvat sijaitsevat yleensä tiettömien taipaleiden takana maamme pohjois- ja itäosissa. Muita avoimia tupia ovat päiväkäyttöön tarkoitetut päivätuvat. Myös avoinna olevat kammit ja hirsikodat ovat sopivia taukopaikkoja päivällä, mutta ne voivat poikkeustapauksissa antaa suojan myös yöksi.

Käyttämällä maksullisia, varattavia ja lukittuja tupia takaat itsellesi varman yösijan. Maksullisia tupia ovat lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitetut varaustuvat ja vuokrakammit sekä vuokratuvat.

Luontomatkailuyritykset voivat käyttää tupia ja muita rakenteita, kuten tulentekopaikkoja, asiakkaidensa taukopaikkoina, mutta se edellyttää lupaa Metsähallitukselta (metsa.fi). Autiotupien käyttö yöpymiseen luontomatkailun yritystoiminnan yhteydessä ei kuitenkaan ole sallittua, vaan asiakkaiden yöpymiseen on hyvä käyttää varaus- ja vuokratupia tai yksityisiä majoituspalveluja. Omatoimisesti liikkuvien suurten ryhmien suositellaan käyttävän yöpymiseen joko omia telttoja tai varaustupia.

Huomaa, että reittien ja retkeilyrakenteiden käytöstä liiketoiminnassa peritään aina maksu. Käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (verkkokauppa.eraluvat.fi).

Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Tästä linkistä löydät Metsähallituksen ohjeistuksen koronavirukseen liittyen.

Ohjeita tupien käyttäjille

Turvallisuuden muistilista tupien varaajille

Lue tämä ennen tuvan varaamista.

Turvallisuusvinkki 

Tuvissa on palovaroittimet, mutta suosittelemme ottamaan 9 V pariston ja/tai oman matkapalovaroittimen mukaan.

Yrittäjälle

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.