Vihaslahden luonnonsuojelualue

Vehreä avoin rantaniitty ja merestä irtautunut kluuvijärvi.

Pohjois-Pohjanmaa, Kalajoki
Pinta-ala 138 ha, perustettu 1997

Natura 2000 alue, yksityinen suojelualue 1997 alkaen. Vihaslahti-Keihäslahti kuuluu valtakunnalliseen lintuvesiensuojeluohjelmaan.

Kalajoen dyynialueisiin kuuluva Vihaslahti on luonnoltaan ja kasvi- sekä lintulajistoltaan monimuotoinen maankohoamisrannikon alue. Alueen hiekkarannat ja rantaniityt ovat jatkuvassa muutoksessa maan kohotessa ja aaltojen ja jäiden muokatessa sen pehmeää hiekkapohjaa. Vihaslahti on merestä irtautunut kluuvijärvi. Alueen laidunnettu merenrantaniitty on yksi seudun laajimmista, ja sillä esiintyvä kasvilajisto on merkittävän monipuolinen. 

Hiekkasärkkiä ja Vihaslahtea yhdistävä luontopolku alkaa lankkupolkuna, josta pääset ihailemaan hiekkasärkkien dyynialuetta ja upeaa merimaisemaa. Polku muuttuu helppokulkuiseksi sorapoluksi ja jatkuu kohti Vihaslahti-Keihäslahti luonnonsuojelualuetta. Luonnonsuojelualueella maisema muuttuu reheväksi rantaniityksi ja harmaaleppälehdoksi. Rantaniittyjä laiduntavat lampaat, jotka pitävät niityn avoimena pajuista ja järviruo'osta. Polun varrella on mahdollista tutustua Kalajoen merelliseen menneisyyteen opastaulujen saattelemana. Vihaslahden taukopaikalla voi syödä eväitä tai kiivetä katselutorniin ihailemaan maisemia tai havainnoimaan lintuja.

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/vihaslahti

Asiakaspalvelu

Liminganlahden luontokeskus

Puhelin: 0206 39 6059, puhelun hinta on 0,00 euroa /min + paikallisverkkomaksu (pvm) tai matkapuhelinmaksu (mpm)

liminganlahti@metsa.fi