Asiakaspalvelu ja opastus

Laiva on saapunut laiturin kylkeen ja matkustajat kävelevät pitkällä laiturilla rantaa kohti. Laiturissa on puukaiteet. Etualalla tasainen hiekkaranta.

Yhteistyötahojen tarjoamia palveluja Ärjänsaaressa

 • Ärjänsaaressa palveluja tarjoavat yhteistyötahot.
  • Näillä tahoilla on yhteistyösopimus Metsähallituksen kanssa ja ne toteuttavat kestävän luontomatkailun periaatteita toimiessaan kansallispuistoissa ja muilla luonnonsuojelualueilla.
  • Yhteistyöyritykset tarjoavat opastettuja retkiä, ruoka-, kuljetus- ja majoituspalveluita sekä vuokraavat retkeilyvälineitä.

Ruokailu, ruuanlaitto ja eväiden hankinta  

Tulentekopaikat, keittokatokset 

 • Säippä, Hautakaarre: tulentekopaikat
 • Vierasniemen tulentekopaikka vain Vierasniemen vuokranneille asiakkaille
 • Karkeapää: tulentekopaikka päivätuvan yhteydessä (Huom! Vie omat polttopuut)
 • Säipän telttailualue: keittokatos, jossa myös aurinkosähköllä toimiva matkapuhelimen latauspiste.

Kaksi ihmistä ja koira istuvat nuotiopaikan äärellä olevalla penkillä. Nuotiolla paistuu makkaroita. Taustalla mäntyjä.

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty myös tulentekopaikoilla. Säipän keittokatoksen hormillista hellaa voi käyttää myös metsäpalovaroituksen aikana.

Juomavesi

 • Vanhan kahvilarakennuksen pihapiirissä on kaivo. Kaivovesi on tutkittu. Vettä voi juoda ja käyttää ilman keittämistä.
 • Muut alueen vedet ovat luonnonvesiä, joita ei ole tutkittu. Käyttö omalla vastuulla. Pintavettä, kuten järvien ja purojen vesiä, kannattaa keittää muutaman minuutin ajan ennen juontia, sillä veden laatu vaihtelee alueittain ja lämpötilan mukaan.  

Jätehuolto

Ärjänsaaressa noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatteita. Pääsääntönä on, että kaikki jätteet kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikoilla, mutta älä polta niissä muoveja tai muita jätteitä. Maatuvia jätteitä voi pieninä määrinä laittaa käymälään tai kompostoriin.​​​​​​ Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Käymälät

Ärjänsaaressa on kaksi uutta käymälä-liiteriä. Toinen niistä sijaitsee Säipän alueella kesäkahvilan läheisyydessä, toinen lammaslaidunalueen sisällä lähellä vanhaa valkoista kahvilarakennusta. Vuokramökkien läheisyydessä sijaitsevat pienet käymälät sekä Vierasniemen käymälä on tarkoitettu vain vuokralaisten käyttöön.

Lähikuvassa kuviolliset räystäslaudat, jossa kaksi lautaa päällekkäin, kummankin laudan päät veneenmuotoisia ja päällimmäisessä laudassa muutama sahalaitaleikkaus.

Yöpyminen

Vuokramökit

Telttailu

 • Telttailupaikat sijaitsevat Säipän telttailualueella.
 • Karkeapään Kalamaja on päivätupa, joka toimii parhaiten säänsuojana. Huomioi, että Kalamajalla ei ole käymälää eikä liiteriä. Vie omat polttopuut.

Hiekkaranta jolla on teltta. Ihminen seisoo teltan lähellä ja katselee järvelle.

Yöpyminen lähiseudulla

Vierasniemen vuokrasauna

Vierasniemen remontointi on vielä kesken, mutta sauna on kunnostettu kesällä 2021. Nyt se on vuokrattavissa yhdeksi illaksi/ryhmä Ärjän saarioperaattori Luonnollisesti Oulujärvi (luonnollisesti.fi) -yrityksen nettisivujen kautta.

Saunan kapasiteetti riittää kahdeksalle saunojalle vuorokaudessa ja se on vuokrattavissa 1.6.–31.8. välisenä aikana joka päivä. 

Esteettömät palvelut

Ärjänsaaren käymälä-liitereihin on invaluiskat. Rantahiekka on pehmeää, joten täysin esteetöntä liikkuminen ranta-alueella ei ole, vaan avustaja on tarpeen. 

Muita esteettömiä palveluita ei ole.

Ota yhteyttä yhteistyöyrityksiin, jos suunnittelet pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa retkeilyä ja liikkumista Ärjänsaaressa:

Muut palvelut lähiseudulla

 • Lähimmät kaupat, pankit, huoltoasemat sekä muut palvelut ovat Kajaanissa, Paltamossa ja Vuolijoella.

Ärjänsaaren esite


Pdf 1,9 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Ärjänsaaren esitteestä on tehty myös kaksikielinen, suomi-englanti versio (Pdf 1,2 Mt, julkaisut.metsa.fi).

Kajaanin lähiluontokohteet


(Pdf, 3,8 Mt, julkaisut.metsa.fi)