Ärjänsaaren palvelut

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Etualalla laaja hiekkaranta, kauempana laituri, jonka vieressä on höyrylaiva. Taivaalla kumpupilviä.

Asiakaspalvelu ja opastus

Laiva on saapunut laiturin kylkeen ja matkustajat kävelevät pitkällä laiturilla rantaa kohti. Laiturissa on puukaiteet. Etualalla tasainen hiekkaranta.

Yhteistyötahojen tarjoamia palveluja Ärjänsaaressa

 • Ärjänsaaressa palveluja tarjoavat yhteistyötahot.
  • Yhteistyöyritykset tarjoavat opastettuja retkiä, ruoka-, kuljetus- ja majoituspalveluita sekä vuokraavat retkeilyvälineitä.
  • Näillä tahoilla on yhteistyösopimus Metsähallituksen kanssa ja ne toteuttavat kestävän luontomatkailun periaatteita toimiessaan kansallispuistossa.

Ruokailu, ruuanlaitto ja eväiden hankinta  

Tulentekopaikat, keittokatokset 

 • Säippä, Hautakaarre, Vierasniemi: tulentekopaikat
 • Karkeapää: tulentekopaikka autiotuvan yhteydessä (Huom! Vie omat polttopuut)
 • Säipän telttailualue: keittokatos

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty myös tulentekopaikoilla. Säipän keittokatoksen hellaa voi käyttää myös metsäpalovaroituksen aikana.

Juomavesi

 • Vanhan kahvilarakennuksen pihapiirissä on kaivo. Kaivovesi on tutkittu. Vettä voi juoda ja käyttää ilman keittämistä.
 • Muut alueen vedet ovat luonnonvesiä, joita ei ole tutkittu. Käyttö omalla vastuulla. Pintavettä, kuten järvien ja purojen vesiä, kannattaa keittää muutaman minuutin ajan ennen juontia, sillä veden laatu vaihtelee alueittain ja lämpötilan mukaan.  

Jätehuolto

Ärjänsaaressa noudatetaan pääsääntöisesti roskattoman retkeilyn periaatteita. Maatuvat jätteet laitetaan käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Käymälät

Ärjänsaareen rakennetaan uusia käymälä-liitereitä. Uusien valmistumiseen asti käytössä ovat mökkien läheisyydessä sijaitsevat vanhat kuivakäymälät.

Lähikuvassa kuviolliset räystäslaudat, jossa kaksi lautaa päällekkäin, kummankin laudan päät veneenmuotoisia ja päällimmäisessä laudassa muutama sahalaitaleikkaus.

Yöpyminen

 • Telttailupaikaksi suositellaan Säipän telttailualuetta.
 • Saaren ainoa autiotupa löytyy Karkeapäästä. Parhaiten se toimii säänsuojana. Huomioi, että Kalamajalla ei ole käymälää eikä liiteriä. Vie omat polttopuut.
 • Vuokramökkejä kunnostetaan parhaillaan, mutta mökit eivät ole vielä vuokrattavissa.

Yöpyminen lähiseudulla

Esteettömät palvelut

Muut palvelut lähiseudulla

 • Lähimmät kaupat, pankit, huoltoasemat sekä muut palvelut ovat Kajaanissa, Paltamossa ja Vuolijoella 

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Kajaanin lähiluontokohteet

(Pdf, 3,8 Mt, julkaisut.metsa.fi)