Kainuu, Hyrynsalmi,
Suomussalmi
Pinta-ala 13,6 km², perustettu 1955

Saarijärven aarnialue on hieno, pieni metsien ja soiden muodostama erämaa. Se on kulttuurihistoriallisesti monin tavoin merkittävä. Alueella sijaitsevat sekä Hallan Ukon, eli kansanedustajanakin toimineen J.A. Heikkisen, perustaman tärpättitehtaan jäänteet, että jääkärien aikanaan matkoillaan käyttämä piilopirtti Saarijärven saaressa.

Helppokulkuinen Jääkärin polku vie nähtävyyksien luo ja Saarijärvenkierros kulkee halki komeiden metsien. Saarijärven aarnialue on sopiva päiväretkikohde. Nähtävää riittää kyllä useammaksikin päiväksi ja leiriytyminen on mahdollista tulentekopaikoilla. Saarijärven aarnialue on rauhallinen, hiljaisuus on tyynenä syyspäivänä lähes rikkumaton.

Ajankohtaista Saarijärvellä
 

Saarijärven aarnialueella Matopuron varressa ennallistettiin ojitettuja soita

(Päivitetty 2.7.2024)
Saarijärvellä ennallisttiin puronvarren reheviä ja lähteisiä korpi- ja lettosoita. Lisäksi palautetettiin puron virtaus alkuperäiseen uomaan ja estettiin suovesien päätyminen puroon vedettyjen ojien kautta Matopuroon ja alapuoliseen vesistöön. Ennallistamistyöt aloitettiin 24.6. ja ne valmistuivat samalla viikolla. Ennallistamistyöt tehtiin koneellisesti.

Ennallistaminen on osa Ympäristöministeriön ja Maa- ja metsätalous-ministeriön Helmi-ympäristöohjelmaa. Toimenpiteistä vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut. 
 

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/saarijarvenaarnialue

Asiakaspalvelu 

Kuhmon luontokeskus Petola 
Puh. 0206 39 6380 (0,00€/min + pvm/mpm) ja 040 825 6060 
petola(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Saarijärven kartan Retkikartta.fi:ssä.