Luontoon.fi uutiset

Metsähallitus muistuttaa: Talviretkeilyyn liittyy turvallisuusriskejä

Talvilomaviikot käynnistyvät ja suomalaiset ovat suuntaamassa luontoon. Talviretkeily on haasteellista ja vaatii osaamista ja ennakkovalmistautumista. Turvallisinta on aina liikkua merkityillä reiteillä tai hiihtokeskuksien rinnealueilla. Suunnistaminen on talvella vaikeampaa, sillä maastonmuotoja on haastavampaa havaita lumikinosten alta. Retkelle kannattaa aina ottaa mukaan kaveri, kartta, vaihtovaatteita sekä riittävästi ruokaa ja juomaa. 

Retkeilijä tutkii karttaa vierellään sauvoja kädessään pitävä retkeilijä. Taustalla avara hankimaisema.

-Kylmissä oloissa pienikin vastoinkäyminen voi johtaa vakavampiin seurauksiin, esimerkiksi hypotermiaan. Pelkästään välineen rikkoutuminen voi johtaa retkeilijän todella hankalaan tilanteeseen. Käytännössä hypotermian vaara on tuntureilla läsnä jatkuvasti, virkistyskäytön erityisasiantuntija Erkki Ollila Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.

Huomioi talviretkellä seuraavat asiat:

1. Talviretkeilijälle tärkeintä on pysyä lämpimänä. Kerrospukeutuminen riittävän väljiin vaatteisiin on hyvä alku. Herkimmin paleltuvat sormet, varpaat ja pää, joten ne on hyvä suojata lämpimin varustein. Pitäväpohjaiset ja korkeavartiset jalkineet tekevät talvisessa luonnossa taivaltamisesta turvallisempaa. Jos laitat kenkiisi liukuesteet ja otat mukaasi vaellussauvat, pysyt varmimmin pystyssä. 

2. Retkeilijän on hyvä tarkistaa jäätilanne. Varsinkin merialueilla jäätilanne on nyt petollinen. Jäänaskalit ovat jäällä liikkujan perusturvallisuusvaruste. Naskaleita tarvitsevat niin pilkkijät, hiihtäjät kuin retkiluistelijatkin. Naskalit pidetään helposti saatavilla, esimerkiksi kaulassa roikkumassa. Jään pettäessä naskalit isketään jään reunaan ja niiden avulla kavutaan hyisestä vedestä kantavalle jäälle.

3. Pohjois-Suomen tuntureilla tapahtuu joka talvi lumivyöryjä. Lumivyöryyn joutunut on vaarassa loukkaantua eteen tuleviin esteisiin, sekä vaarassa hautautua lumen alle. Lumivyörymaastot välttää parhaiten, kun kulkee merkityillä reiteillä tai hiihtokeskuksen rinnealueella. Kannustamme kaikkia reittien ulkopuolelle lähteviä käymään lumiturvallisuuskurssin ja huolehtimaan riittävästä osaamisesta.

4. Pohjoisen tunturialueilla sääolosuhteet voivat muuttua nopeasti.  Runsas lumisade ja usein jopa yli 30 m/s puhaltava tuuli voivat laskea näkyvyyden nollaan, jolloin myös hätään joutuneen ihmisen paikantaminen sekä hakeminen on suuri haaste ja avun toimittaminen alueelle kestää pitkään. Huonolla säällä on parasta odottaa kelin parantumista autiotuvan suojassa.

5. Opettele olosuhteiden mukaiset talviretkeilytaidot ennen vaellusta ja lähde matkaan osaavan vaelluskumppanin seurassa. Talviretki voi olla aluksi päiväretki jalkaisin kansallispuistojen lumeen tallatuilla reiteillä. Varustaudu pahimman varalle, älä yliarvioi omaa kuntoasi tai taitojasi. Ensimmäiselle pidemmälle talvivaellukselle kannattaa suunnata vaelluskurssin kautta tai lähteä opastetulle retkelle. 

Suunnittele talviretken reitti aina etukäteen. Arvioi, mitä vaaroja suunniteltuun retkeen liittyy. Missä tilanteissa ja millaisia tapaturmia tai onnettomuuksia retkellä voi sattua. Miten suuri on vaaran todennäköisyys ja millaiset seuraukset siitä voi olla. Mitä pitää tehdä vaarojen poistamiseksi tai onnettomuuksien ennalta ehkäisemiseksi.

Retkeilijä tutkimassa lumikenkiään ja toinen vieressä suksiaan. Kaksi retkeilijää viereisellä laavulla evästauolla.

Suomen kansallispuistot ovat oivallisia talviretkeilykohteita. Osassa kansallispuistoja talvi tuo mukanaan ainutlaatuista nähtävää, kuten jääputouksia, tykkylunta ja koskemattomia hankia. Talvinen luonto ja maisemat itsessään ovat vierailun arvoisia. Joissakin kansallispuistoissa on erikseen merkittyjä talviretkeilyreittejä. Ne kutsuvat liikkumaan jalan, lumikengillä, liukulumikengillä tai vaikkapa ajamaan läskipyörällä. 

Lisätietoja