Kansallinen ulkoilutietopalvelu -webinaari 21.5.2024 

Kansallisen ulkoilutietopalvelun kehittäjien ja koordinoijien järjestämä yhteinen webinaari pidettiin tiistaina 21.5.24. Tilaisuudessa Metsähallituksen ja Lipas-paikkatietojärjestelmän edustajat esittelivät uuden Luontoon-palvelun ja sisällönsyötön välineenä toimivan LIPAS-paikkatietojärjestelmän. 

Metsähallituksen Luontopalvelut kehittää valtakunnallista digitaalista palvelua, joka kokoaa yhteen eri toimijoiden ulkoiluun liittyviä kohteita, reittejä ja palveluja. Uusi verkkopalvelu ja sovellus tuovat mm. kuntien ja yhdistysten ylläpitämät ulkoilu- ja retkikohteet samaan palveluun valtion mailla olevien kohteiden kanssa Lipas-paikkatietojärjestelmän kautta. Uusi sovellus ja verkkopalvelu tulevat maksutta kaikkien käyttöön vuoden 2024 aikana. 
Palvelujen tietosisältöä ylläpitävät liikuntapaikkojen vastuuhenkilöt kunnissa, virkistysalueyhdistykset, ulkoilujärjestöt sekä muut liikuntapaikkojen omistajat. Keskeinen yhteistyökumppani järjestöjen kanssa tehtävässä työssä on Suomen Latu. 

Mikä on Lipas ja miten se liittyy Ulkoilutietopalveluun? 

Tilaisuudessa esiteltiin lyhyesti valtakunnallinen liikunnan paikkatietojärjestelmä (LIPAS), joka toimii sisällönsyötön välineenä kansalliseen ulkoilutietopalveluun. Lipas-järjestelmän kautta viedään tiedot muiden kuin Metsähallituksen omistamista liikunta- ja ulkoilupaikoista uuteen palveluun. 

Esityksessä kuvattiin ja näytettiin, miten sisällönsyöttö ulkoilutietopalveluun tapahtuu ja millaista tietoa Lipakseen on mahdollista syöttää. Lisäksi kuvattiin, miten sisällönsyöttö organisoituu eri toimijoiden välillä ja millaisia palveluita (esim. koulutukset, ohjemateriaali) sisällönsyöttäjille on tarjolla. 

Tilaisuuden esitykset ja tallenne: