Koiran kanssa retkelle

Valmistautuminen retkelle

Päiväretkelle ei koiraa tarvitse etukäteen valmentaa sen kummemmin kuin omistajaansakaan, mutta pitkille vaelluksille ei huonokuntoista koiraa kannata ottaa. Jos koira ei arkipäivisin pääse liikkumaan kuin kilometrin päivässä, voi usean päivän vaellus tuoda esiin vaivoja ja ongelmia, joihin omistaja ei ole varautunut. Koiralle kannattaa siis luoda hyvä pohjakunto ennen vaellusta. Samalla hoituu myös omistajan kunnon kohotus, eikä kumpikaan kärsi niin helposti rasitusvammoista. Jos koiralla tiedetään olevan nivel- tai muita vaivoja, jotka ilmenevät rasituksen jälkeen, kannattaa sen kanssa tyytyä vain päiväretkeilyyn. Koiran kanssa luontoon lähteville on ohjeita myös harrastussivuilla.

Koira istuu penkillä kuksan vieressä. Etualalla loimuaa nuotio.

Varusteet

Lyhyelle retkelle koira ei tarvitse paljon varusteita, kevyt juoma- ja ruokakuppi sekä hyvä talutin riittävät. Pitkät vaellukset ja talviretkeily vaativat jo huolellista suunnittelua.

Koiran ruoat vaativat oman tilansa omistajan rinkassa. Jotkut vaeltamista harrastavat koiraihmiset ovat opettaneet koiransa kantamaan omat ruokansa kantorepuissa, joita saa koiratarvikeliikkeistä. Yöpymistä varten kytkettäessä osat koirista ikävystyessään jyrsii nahkahihnat poikki ja ne vaativat ketjun pysyäkseen kiinni.

Talvella keväthangen pinta voi olla niin kova, että koiran tassut hiertyvät rikki. Mukaan kannattaa silloin varata valjakkokoirilla käytetyt tossut. Tossujen käyttö ei kaikilta koirilta suju ilman harjoittelua, joten opettelu kannattaa tehdä ajoissa kotona.

Pitkä- ja pehmeäkarvaisen koiran turkki kerää lunta ja tassuihin voi varpaiden väliin kertyä suuria paakkuja, joiden kanssa kävely on kurjaa. Tassunpohjien karvat kannattaa leikata lyhyiksi ennen matkaa ja tassut rasvata aina ennen liikkeelle lähtöä. Rasva estää lunta tarttumasta karvoihin.

Talvella kylmyys voi aiheuttaa ohutkarvaiselle koiralle paleltumia, eikä sisällä pidetyn ja palelevaisen koiran kanssa kannata lähteä hiihtoreissulle. Koira on syksystä lähtien totutettava kylmään ja saatava se kasvattamaan kunnollinen talviturkki. Talvisäiden ankaruus voi yllättää kokeneenkin retkeilijän, ja koiralle kannattaa varata matkaan toppaloimi ääriolosuhteita varten. Omistajankin oloa helpottaa, jos kaverin ei tarvitse palella. Lämmin makuualusta on tärkeä koirallekin.

Omistaja pitelee koiraa hihnasta lammen rannalla. Koira on rantatörmällä ja katselee lammelle.

Ruoka

Koirille löytyy kuivamuonia kaikenlaisiin tarpeisiin, joten sen suhteen valinnanvaraa riittää. Ennen matkaa koira on totutettava reissuruokaan, jotta ruoan maistumattomuus tai ruuan vaihdon aiheuttamat ruuansulatushäiriöt eivät pilaisi matkaa. Jos koira on nirso, saa kuivamuonan maistuvammaksi ruokaöljyllä. Matkaan voi ottaa myös jotain muuta koiralle mieluista ruokaa, jonka voi sekoittaa kuivamuonaan.

Vesi

Kesähelteillä koiran nestetasapainosta on huolehdittava yhtä huolellisesti kuin ihmisten. Jos luonnonvesiä ei reitin varrella ole, on koiralle varattava vettä oma osuutensa ja kannettava se matkassa.

Talvella koiralle on sulatettava juomavettä tai annettava lämmintä vettä riittävästi ruokaan sekoitettuna, jotta sen nestetasapaino säilyy. Jotkut koirat oppivat syömään lunta, mutta sen varaan nestetankkausta ei voi jättää.

Automatkoilla on muistettava, että koiraa ei kesällä saa jättää pysäköityyn autoon aurinkoon, koska auton lämpötila nousee nopeasti niin, että koiraa uhkaa lämpöhalvaus. Jos koira on jätettävä hetkeksi jonnekin kannattaa se kytkeä varjoon ja jättää sille vesikuppi. Metsässä kannattaa huomata, ettei kytke sitä muurahaisten kulkureitille tai pohjoisessa jätä koiraa mäkäräisten tai polttiaisten syötäväksi.

Yöpyminen

Koiran vieminen autio- ja varaustupiin on nykyisin pääsääntöisesti kiellettyä, koska niin moni kulkija on koirille allerginen. Tupakohtaiset säännöt voi tarkistaa tupasivuilta. Opas- ja avustajakoirankäyttäjällä on lakien turvaama oikeus liikkua kaikkialle, ja tämä koskee myös erilaisia Metsähallituksen tupia, luontokeskuksia ja niiden ravintoloita.

Koiran kanssa yöpyjän on varauduttava omalla majoitteella eli otettava teltta matkaan. Silloin on vapaa valitsemaan sopivimman yöpymispaikan.

Koira kannattaa totuttaa teltassa oleiluun jo ennakolta, jotta yöstä tulee levollinen kaikille osapuolille. Koira oppii helposti nukkumaan myös pääliteltan helman alla, mutta koiraa ei voi jättää ulos sääskien syötäväksi. Kuiva koira lämmittää mukavasti omistajansa kylkeä teltassa, mutta märkä koira kastelee kaikki kamppeet. Pyyhe onkin hyvä varata koiralle matkaan, jos on odotettavissa sateisia kelejä tai koira on kova uimaan.

Ensiapu

Koira saattaa loukata itsensä vähintään yhtä helposti kuin kaksijalkaiset kumppaninsa. Kannattaa siis varata sidetarpeita ja puhdistusaineita koiran verran enemmän ensiapulaukkuun. Eläinlääkäriltä tai apteekista saa ohjeet ja lääkkeet kyynpureman tai ampiaisenpiston varalta sekä karkotteita sääskille, mäkärille ja punkeille. Myös ripulin ja sitä seuraavan nestehukan hoitoon kannattaa varautua.

Valtion rajojen ylitys

Suomen Lapissa ja saaristossa retkeiltäessä valtion rajat ovat monesti huomaamattomia. Koiran kanssa liikkuvan on kuitenkin muistettava, että koiran vienti Norjaan ja Ruotsiin on tarkoin säädeltyä. Koiralla täytyy olla mukanaan lemmikkieläinpassi, johon eläinlääkäri kirjoittaa todistuksen tunnistusmerkinnästä, rokotuksista ja madotuksista. Kaikki vienti- ja tuontisäädökset löytyvät Ruokaviraston (ruokavirasto.fi) sivuilta. Ruotsiin matkustavan on ilmoitettava koirasta Ruotsin tulliin (tullverket.se)

Koiraretken muistilista

 • Piirroskuva, jossa koira heiluttaa häntää ja katsoo ihmeissään maassa räyhäävää piennisäkästä. Piennisäkäs sanoo Pidä musti kii!Koira kulkee kansallispuistossa ja muilla luonnonsuojelualueilla aina hihnassa.
  • Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, joissa kasveilla ja eläimillä tulee olla rauha. Kansallispuistossa vapaana oleva koira rikkoo lakia ympäri vuoden. Se voi vahingoittaa linnunpoikasia ja muitakin eläimiä pelkästään säikäyttämällä.
  • Poronhoitoalueella koira voi innostua poroista ja heikot vasat voivat nääntyä, vaikka koira vain haluaisi pitää vähän hauskaa.
 • Keppi- ja kuoppaleikit ennen kansallispuistoa.
  • Kuoppien kaivelu ja risujen sekä lahopuiden repiminen on kansallispuistossa ja muilla luonnonsuojelualueilla kiellettyä myös koiralta. Esimerkiksi lahopuut ovat monen uhanalaisen hyönteisen koti.
 • Annetaan rauha muille retkeilijöille.
  • Koirat eivät ole kaikkien juttu, ja jotkut voivat pelätä niitä.
 • Hoidetaan pakottavat bisnekset niin, että polut jäävät puhtaaksi.
 • Tarkista voiko koira tulla mukaan tupaan.
  • Autio-, vuokra-, ja varaustupien lemmikkisäännöissä on aluekohtaisia eroja. Tupakohtaiset säännöt löytyvät tupasivuilta.
  • Opas- ja avustajakoirankäyttäjällä on lakien turvaama oikeus liikkua kaikkialle, ja tämä koskee myös erilaisia Metsähallituksen tupia, luontokeskuksia ja niiden ravintoloita.
 • Koira on pääsääntöisesti pidettävä kytkettynä kaikkialla muualla paitsi omalla pihalla ja koirapuistoissa. Tutustu myös Järjestyslain (finlex.fi) ja Metsästyslain (finlex.fi) säädöksiin.