Lasten kanssa retkeily

Lapsen kanssa retkeily on sujuvaa ja leppoisaa, jos perusasiat ovat kunnossa. Oikeanlaiset varusteet, turvallinen toiminta sekä erilaisten luonnossa tehtävien aktiviteettien suunnittelu ovat hyviä lähtökohtia onnistuneeseen retkeen.  

Kaksi lasta kurkkii paksujen männyn runkojen takaa.

Retken suunnittelu

Luonnossa liikkuminen ja retkeily ovat edullisia ja perhettä yhdistäviä harrastusmuotoja. Retkeily tarjoaa kiireetöntä aikaa yhdessäoloon, luonnon havainnointiin, liikuntaan ja aistikokemuksiin. Lasten kanssa liikuttaessa retken suunnittelu ja toteutus lasten ehdoilla on tärkeää. Sitä kautta luodaan positiivisia kokemuksia ja lapset jaksavatkin paremmin: jos on tylsää, yllättää väsymys alta aikayksikön.  

Vinkkilista  

  • Isä kantaa kantorinkassa selässään lasta retkellä metsässä.Lasten aikaisempi retkeilykokemus, jaksaminen ja maaston vaativuus on otettava huomioon retkeä suunniteltaessa. 
  • Pienemmät lapset kulkevat sujuvasti mukana tarkoitukseen suunnitellussa kantorinkassa tai maaston salliessa lastenvaunuissa tai -rattaissa. Lapsen kannattaa kuitenkin antaa mahdollisimman nopeasti tutustua luontoon myös omin jaloin kulkien.
  • Päivämatkojen pituus riippuu maaston vaativuudesta ja lasten jaksamisesta. Alle kouluikäiselle voi 7 kilometriä olla sopiva päivämatka, kun taas kymmenvuotias jaksaa todennäköisesti taivaltaa jo 10 kilometrin lenkin. Retkeily on hyvä aloittaa hieman lyhyemmistä päivämatkoista ja jatkaa nousujohteisesti. Erot lapsen jaksamisessa ja kuntotasossa voivat vaihdella runsaastikin, joten tarkkaa suositusta sopivan pituiselle reitille ei voida antaa.
  • Retkelle kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta lapsi ehtii tutkia rauhassa luonnon ihmeitä ja aikataulu joustaa, jos väsymys iskee.
  • Teltan voi aluksi pystyttää vaikka omalle pihalle, jolloin makuupussissa nukkumista ja retkikeittimen käyttöä voi harjoitella matalalla kynnyksellä. Tämän jälkeen on helpompi lähteä tutustumaan Suomen lukuisiin ulkoilureitteihin ja kansallispuistoihin.

Varusteet

Lasten varusteista ei kannata tinkiä. Ne edesauttavat miellyttävän ja onnistuneen retkeilykokemuksen syntymistä. Kannattaa muistaa, että varusteet voi myös vuokrata, lainata tai ostaa käytettyinä.

Vinkkilista  

  • Lapsen repun valintaan pätevät samat kriteerit kuin aikuisen kantolaitetta valitessa. Vähimmäisvaatimuksena voidaan pitää, että viilekkeiden täytyy olla pehmustetut ja etusoljella varustetut. Lisäksi lantiovyö on suositeltava. Repun täytyy istua hyvin lapsen selkään, eikä se saa roikkua pepun päällä.
  • Yön yli kestävää retkeä suunniteltaessa on tärkeää huomioida, että alle kouluikäinen lapsi jaksaa kantaa vain murto-osan tarvitsemistaan varusteista.
  • Kun yli yön kestävälle retkelle muistaa ottaa mukaan unilelun tai oman tyynyn sekä satukirjan, sujuu nukahtaminen helpommin illalla.  
  • Lapselle kannattaa aina ottaa yksi vaatekerta enemmän kuin aikuiselle. Myös kuivat vaihtosukat piristävät tauon jälkeen.  

Tekemistä luonnossa

Luontoon ja retkeilyyn voi tutustua lasten kanssa askel kerrallaan. Pienemmille lapsille jo eväiden nauttiminen lähikalliolla on suuri elämys, eikä liian suuria suunnitelmia kannata tehdä. Isommille lapsille voi jo suunnitella hieman haastavampia aktiviteetteja, kuten retkeilytaitojen harjoittelua.

Vinkkilista  

  • Lapsi ojentaa kättään kameraa kohti, kädessä on mustikoita. Hyvä periaate jokaiselle retkelle on, että nuotio- ja leiriytymispaikat jätetään aina parempaan kuntoon kuin ne olivat paikalle saavuttaessa. Näin lapsi oppii aikuisen esimerkkiä seuraamalla, ettei luontoa saa roskata. Samalla on myös hyvä opetella nuotion sammuttamista ja tavaroiden pakkaamista takaisin reppuun.
  • Nuotion sytyttäminen ja puukon turvallinen käyttö kuuluvat retkeilyn perustaitoihin. Pienet lapset voivat aloittaa teräaseisiin tutustumisen vuolemalla pehmeätä puuta kuorimaveitsellä. Isommat lapset voivat vuolla tuohisia ja sen jälkeen opetella aikuisen johdolla nuotion sytyttämistä.
  • Eväshetki on olennainen osa retkeilyä. Se antaa myös hyvän tilaisuuden jutella lapsen kanssa retkellä tehdyistä havainnoista ja uusista kokemuksista.
  • Suunnistustaidot helpottavat metsässä samoilua. Suunnistusta voi opetella jo pientenkin lasten kanssa esimerkiksi iltarasteilla.
  • Retkille voi miettiä myös erillisiä teemoja, kuten kasveihin tai eläimiin tutustuminen. Kasvi- ja eläinkirjojen avulla voi opetella tunnistamaan eri kasveja ja eläinten jälkiä. Myös luuppi kulkee helposti mukana retkellä ja sen avulla on hauska tarkkailla maaperästä ja vedestä löytyviä ötököitä.

Turvallisuus

Luonnossa liikkuessa lapsen motoriikka kehittyy ja oman kehon hallinta harjaantuu. Lapsi saattaa hakeutua turhankin haasteellisten "harjoittelupaikkojen" äärelle (kiipeäminen korkealle, jyrkänteet ym). Aikuinen luo raamit toiminnalle ja arvioi ympäristön riskit. Tärkeää on, ettei lasta huolestuteta liialla varoittelulla tai pelottelulla - kielletään vain se, mikä todella on vaarallista ja riskialtista. Retkiruokaa kannattaa testata jo etukäteen, ettei siitä aiheudu ongelmia maastossa, ja jo pienestä pitäen on hyvä oppia, mitkä marjat ovat syötäviä ja mitkä myrkyllisiä. Myös lasten retkivarusteiden on oltava kunnossa.

Vinkkilista

  • Jo nuoresta pitäen on hyvä opetella turvallista tulen käyttöä, jotta vältytään palovammoilta tai maastopaloilta.
  • Kaikesta huolimatta lapset harvoin välttyvät pieniltä haavoilta ja nirhaumilta. Mukaan retkelle tarvitaan ensiapuvälineet, joiden sisältöön ja käyttöön tutustutaan jo kotona.
  • Ampiaisten lisäksi voivat myös muut hyönteiset kiusata, jos hyönteiskarkotteet ovat liian vahvoja lapsille. Hyttyshattu voi auttaa, ja sen lisäksi voi käyttää miedompia karkotteita tai tehdä retki vuodenaikaan, jolloin hyttyset eivät häiritse. Puutiaisalueilla kannattaa pitää punkkisyyni joka ilta.
  • Lapselle on tärkeää kertoa eksymisestä. Paras tapa välttää seurueesta eksyminen on pysyä yhdessä! Usein eksyminen tapahtuu tilanteessa, jossa ei tunnu olevan riskiä erkaantua porukasta, esimerkiksi silloin, kun saavutaan autiotuvan läheisyyteen ja reitti perille näyttää tunturin laelta aivan selvältä.
  • On myös hyvä luoda tarkat pelisäännöt eksymisten varalle. Tärkein nyrkkisääntö on pysyä paikalla ja etsiä suojainen paikka, muttei piiloutua.

Muistilista lasten kanssa retkeä suunnittelevalle

  • Kartuttakaa retkeilykokemusta yhdessä pienin askelin. Lasten kanssa retkeillessä kannattaa suunnitella yöpymis- ja taukopaikat etukäteen, mutta jättää varaa myös muutoksille.
  • Älä pidä kiirettä! Jätä retkellä aikaa havainnoille ja leikille.
  • Luonto tarjoaa itsessään paljon virikkeitä ja useinkaan lapset eivät retkellä muita virikkeitä kaipaa.
  • Retkellä tutustutaan kuin itsestään retkeilyperinteisiin: marjastukseen, kalastukseen, halonhakkuuseen, tulentekoon jne. Näistä on hyvä jutella yhdessä nuotion ääressä.
  • Arvioi lapsien kunto. Kokeilkaa varusteita ja harjoitelkaa suunnistusta ja ensiapua etukäteen.
  • Lasten varusteista ei saa tinkiä: asianmukaiset ja hyvät varusteet myös lapsille.
  • Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan rauhallinen yhdessäolo luonnossa. Yhteiset muistot säilyvät.

Lisätietoja