Puolijoukkueteltan pystyttäminen

Pystytyspaikan valinta

Ennen kuin telttaa ryhdytään pystyttämään, sille täytyy valita mahdollisimman iso tasainen paikka. Talvella lumi poljetaan tiiviiksi tai poistetaan kokonaan lapiolla. Reunat tiivistetään. Teltta kannattaa kaivaa paksuun lumeen, sillä lumiseinämät suojaavat tuulelta. Tuulensuojan voi rakentaa myös lumivallista tai lumilohkareista, mutta se ei saa olla kiinni teltan seinässä.

Pystytysohje

1. Rullaa teltta auki kangaspussista ja levitä kangas maahan.
4–8 henkilöä tarttuu teltan kulmissa oleviin metallilenkkeihin. Oviaukko siirretään haluttuun suuntaan. (Kuva 1.)

Piirroskuva, jossa neljä ihmistä pitelee telttaa kulmista eri puolilta.

Kuva 1.

2. Nurkkakepit (8 kpl) kiinnitetään teltan kulmiin kankaan sisäpuolelle. Keppi pujotetaan ensin yläpää edellä teltan helman alaosassa olevasta lenkistä läpi. Tämän jälkeen kepin yläpää pujotetaan telttakankaassa olevaan reikään.

 
   

3. Nurkkakeppien jälkeen telttakangas kiristetään. Vastakkaiset kulmat kiristetään yhtä aikaa. (Kuvat 2.–4.)

 

Piirroskuva, jossa kaksi ihmistä kiristää telttaa vastakkaisista kulmista.

Piirroskuva, jossa kaksi ihmistä kiristää telttaa vastakkaisilta puolilta. Kuvassa 2 kiristäneet ihmiset seisovat paikoillaan eri puolilla telttaa.

Piirroskuva, jossa teltta on ylhäällä kiristettynä.

Kuva 2.

Kuva 3.

Kuva 4.

 

4. Kiristysnaru kierretään telttakiilan ympäri muutaman kerran ja pää solmitaan kireän narun ympärille. (Kuva 5.)

 

Piirroskuva telttakiilasta, johon kiristysnaru on kierretty ympärille.

Piirroskuva teltan keskisalosta, jossa putken ylin osa on lukittu keskimmäisen osan reikiin metallikepillä.

Kuva 5.

Kuva 6.

5. Keskisalko koostuu kolmesta osasta. Alimmainen ja keskimmäinen osa eivät mene sisäkkäin. Salko kuljetetaan 2/3-pituisena sisälle ja teltan harja nostetaan haluttuun korkeuteen. Putken ylin osa lukitaan keskimmäisen osan reikiin metallikepillä. (Kuva 6.)

Kamiina

Kamiina tuodaan sisään lopuksi, ja aivan viimeisenä asennetaan sen piippu. Kamiinaa ei saa koskaan laittaa suoraan maahan. Se tulee sijoittaa oviaukon ohi sektoriin siten, että se korkeammalla kuin nukkujat. Kamiinan mallista riippuen kamiina pystytetään joko jalkojensa varaan tai tuetaan apuvaarnoilla keskisalkoon. Kamiina on aina tuettava huolellisesti. Lisäksi on huolehdittava, ettei kamiina ole kosketuksessa telttakankaaseen eikä kuivattaviin varusteisiin. Yleensä telttaa käytettäessä kamiinan kanssa tuodaan sisälle kynnyspuut, jotka viritetään keskisalkoon ja kamiinaan kiinni siten, että ne estävät nukkujien vierimisen kamiinaan. Myös kipinämikon (vartioi kamiinan tulta yöllä vahtivuoroissa, esim. 2 tuntia kerrallaan) tehtäviin kuuluu huolehtia, etteivät nukkujien makuupussit osu kamiinaan. Kamiinan eteen voidaan halutessa rakentaa suoja kanaverkosta, joka toimii samalla esim. sukkien kuivatustelineenä.

Kamiina ja savutorvi tyhjennetään ja nuohotaan päivittäin.

Purkaminen

Teltan purkaminen aloitetaan poistamalla keskisalko. Seuraavaksi irrotetaan kiilat ja nurkkakepit. Telttakangas pakataan pitämällä huipun metallirenkaasta kiinni ja keräämällä nurkkien renkaan yhteen. Narut pakataan telttakankaan sisään. (Kuva 7.)

Piirroskuva, jossa kaksi ihmistä purkaa telttaa. Toinen pitää huipun metallirenkaasta kiinni, kun toinen kerää nurkkien renkaita yhteen.
Kuva 7.

Kangas rullataan pituussuunnassa ja työnnetään teltan huippuun kiinnitettyyn kangaspussiin. (Kuva 8.)

Piirroskuva, jossa toinen ihminen pitää teltan huipun metallirenkaasta kiinni ja toinen rullaa kangasta pituussuunnassa kohti teltan huippua.
Kuva 8.

Heti käytön jälkeen teltta kuivataan homehtumisen estämiseksi.