Retkeilyn vastustamaton viehätys

Retkeily on ennen muuta mielentila. Retkeilyssä yhdistyy liikkumisesta aiheutuva fyysinen rasitus ja ympäröivän luonnon havainnoinnin tarjoama henkinen virkistys. Lyhytkin retki on virkistävä ja täynnä nähtävää ja koettavaa, kun vain lähtee avoimin mielin liikkeelle.

Joka vuodenaika on hyvä retkeilyaika

Suomen luonto tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia ympärivuotiseen retkeilyyn. Eri vuodenajat tuovat retkille omat kiehtovat erityispiirteensä. Kesän ja syksyn patikkavaellukset vaihtuvat talven tullen hiihtoretkiin, kevättä kohti mennessä hohtavat hanget vetävät puoleensa tuhansia retkeilyn ystäviä. Keväällä lumien sulaessa ilmestyvät pyöräilijät teille ja kun jäät lähtevät, alkaa melontakausi.

Jokamiehenoikeudet mahdollistavat retkeilijän liikkumisen Suomen luonnossa, ja harvaan asutussa maassamme siihen löytyy vielä tilaa.

Syksy Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Kuva: Outi Mäenpää

Retkeillä voi lähes missä vain

Monesti retkille lähdetään merta edemmäs kalaan sen sijaan, että tehtäisiin retkiä lähikohteisiin. Suomen 39 kansallispuistoa ja lukuisa määrä muita kiinnostavia retkeilyalueita, -reittejä ja -kohteita on jokaisen retkeilijän ulottuvilla. Retkeillä voi toki muuallakin. Kaupungeissa voi tehdä eväsretken puistoon tai kesämökillä patikkaretken läheiselle metsälammelle.

112 Suomi -mobiilisovellus

Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen (www.112.fi) kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Lapissa on paljon katvealueita ja tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin.

Rohkeasti luontoon

Rohkeasti luontoon -julkaisu

Näkökulmia yhdenvertaisen luontoliikunnan edistämiseen.