Sähkövalaisimet

Sähköiset valaisimet

Retkeilijän käyttökelpoisin valaisin on otsalamppu. Virtalähteenä voi olla joko paristot tai akut. Valolähteenä siinä voi olla useita LED-polttimoita tai yhdistelmä, jossa LED-polttimoiden lisäksi on valovoimaisempi xenon- tai argonpolttimo. Yleensä otsalampuissa voidaan valita eri tehotasoja. Otsalampun paino vaikuttaa paljon sen käyttömukavuuteen. Akut tai paristot ovat joko otsapannassa kiinni tai erillisen kaapelin päässä (vyöllä tai taskussa). Pakkasella on hyötyä, jos lamppu on kaapelin päässä, koska silloin virtalähdettä voi pitää vaatteiden suojassa lämpimässä lähellä kehoa.

Pöydälle on koottu useita erilaisia otsalamppuja sekä taskulamppuja.

Taskulamppuja ja käsivalaisimia on kaupoissa monenlaisia. Käyttötarkoituksen mukaan niistä voi valita itselleen sopivimman mallin.

Telttavalaisimia ja yleisvalaisimia on monenlaisia ja -kokoisia. On sekä paristoilla että akuilla toimivia, mutta on myös kammella latautuvia malleja. Yleensä nykyisissä telttavalaisimissa on LED-polttimot, koska pitkä palamisaika on tärkeämpi kuin hyvä valoteho.

Paristot ja akut

Sähköllä toimivien retkeilyvalaisimien virtalähteinä ovat paristot tai ladattavat akut. Näiden lisäksi voidaan valaisimissa käyttää myös vaihtoehtoista energianlähdettä, kuten veivattavaa dynamoa. Latauslaite voi toimia myös muulla liike-energialla esim. ravistamalla.

Paristot

Paristoja on monenlaisia ja -kokoisia. Tyypillisiä ovat pyöreät sauvaparistot, joista pienimpiä kutsutaan sormiparistoiksi. Paristoja voidaan kytkeä joko peräkkäin sarjaan, jolloin lampun sähköjännite kasvaa, tai rinnakkain, jolloin jännite pysyy samana, mutta paristoista saatava virtakapasiteetti kasvaa. Yleisimmät valaisinparistot ovat alkaliparistoja, mutta saatavana on myös litiumparistoja. Litiumparistojen vahvuus on suuri kapasiteetti ja kylmänkestävyys. Niitä ei kuitenkaan yleensä voi käyttää suoraan tavallisten paristojen tilalla eri jännitteestä johtuen.

Pöydällä on erilaisia polttimoita ja paristoja.

Paristoista kaikkein pienimpiä ns. nappiparistoja käytetään pienikokoisissa, vähän sähköä kuluttavissa laitteissa, esim. avainperävalaisimissa. Yleisin paristo on kuitenkin sauvaparisto.

Paristoista jotkut voivat sisältää elohopeaa, ja kuuluvat käytön jälkeen vaaralliseen jätteeseen. Varminta on laittaa kaikki paristot paristonkeräysastiaan. Suurin osa on nykyisin kuitenkin vaarattomia. Osa paristoista on jopa joutsenmerkittyjä, eli ne kuormittavat ympäristöä vähemmän kuin muut paristot.

Akut

Akku on energiaa toistuvasti varaava laite, joka vapauttaa varaamansa energian sähköisessä muodossa. Akun ja pariston erottava piirre on, että akkua voidaan ladata yhä uudelleen, jopa yli 1000 kertaa, kun taas paristoa yleensä ei voi ladata tai latauksen voi suorittaa vain muutaman kerran erikoislaturilla. Akkuja on käytössä eri tyyppejä: lyijy-, nikkeli-metallihydridi-, nikkeli-kadmium- ja litiumakku. Näistä yleisin on nikkeli-metallihydridiakku (Ni-MH) ja litiumakku (Li-ion) on yleistymässä kovaa vauhtia. Nikkeliakkuja voidaan käyttää samankokoisten paristojen korvaajina laitteissa.

Akkuja ladataan latureilla käyttämällä verkkovirtaa, auton akkua esim. tupakansytytinliitännän kautta tai aurinkokennoa. On huomattava, että kukin akkutyyppi vaatii sille soveltuvan laturin. Veivattavassa tai ravistettavassa lampussa laturi(generaattori) on laitteen sisällä. Akkujen ominaisuuksiin kuuluu itsepurkautuvuus, joka on suurempi kuin paristoilla. Kun akku ei enää toimi, se tulee toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen. Akkuvalaisimissa lyijyakkua lukuun ottamatta valoteho romahtaa nopeasti virran loppuessa kerralla, kun taas paristo- ja lyijyakkuvalaisimissa valoteho heikkenee vähitellen.

Polttimot

Retkeilijän valaisimissa on käytössä erilaisia polttimoita, jotka soveltuvat eri käyttötarkoituksiin. Uusia polttimomalleja kehitetään jatkuvasti myös retkeilykäyttöön. Retkivalaisimissa perinteisiä hehkupolttimoita ovat korvanneet suuressa määrin uudenaikaiset polttimot. Jos valaisimissa tarvitaan suurta valotehoa, kuten yösuunnistuksessa, käytetään halogeeni- tai kryptonpolttimoita. Toisaalta halogeenipolttimoilla on suuri virrankulutus, mikä yleensä tarkoittaa lyhyttä paloaikaa. Tämän takia retkeilyssä pelkkä halogeeni- tai kryptonpolttimo ei ole hyvä valinta. LED- eli valodiodi-polttimoilla on erittäin pieni virrankulutus verrattuna hehkupolttimoihin. Ne ovat myös mekaanisesti kestäviä, koska niissä ei ole helposti rikkimenevää lasikuorta eikä hehkulankaa. Uudet Luxeon LED-polttimot haastavat jo halogeenipolttimot valotehossa. Suurta valotehoa saadaan myös Xenon-polttimoilla. Myöskään nämä kaasupurkauspolttimot eivät sisällä tärinälle arkaa ja lyhytikäistä hehkulankaa. Uutta tekniikkaa edustavat myös kryptonpolttimot, mutta ne eivät ole yhtä valovoimaisia kuin Xenon. Hiukan suuremmissa käsi- ja telttavalaisimissa on käytössä myös pienoisloisteputkia.

Lue lisää