Retkiruokien pakkaaminen ja säilyttäminen

Retkiruoan pakkaaminen

Retkiruoat kannattaa pakata huolella, jotta aterioiden valmistaminen haastavammissakin eräolosuhteissa olisi mahdollisimman helppoa ja ruoat eivät pilaannu. Ruokahuollon helpottamiseksi kannattaa kirjoittaa muistivihkoon koko retken suunniteltu menu ja suunnitella järjestys ruoka-aineiden painon tai helpon pilaantumisen vuoksi.

 

Keittiön työtasolla pakasterasioissa on valmiiksi pakattuja retkiruokia. Keittiön laatikoston ulos vedettällä leikkuulaudalla on tekeillään olevia eväsleipiä.

Pakkaa ainekset annospusseihin siten, että yhdessä muovipussissa on koko ateriakunnan yksi ruoka: illallisen perunamuussijauhot yhdessä pussissa, jauhelikakastikkeen ainekset toisessa ja porkkanaraaste kolmannessa. Kirjoita jokaiseen ateriapussiin sisältö ja valmistusohje vedenkestävällä tussilla. Laita kaikki yhteen pussiin, jotta löydät aterian tarvikkeet helposti rinkasta.

Pakkaa yhteen muovipussiin jokaisella aterialla tarvittavat yleiset ruoka-aineet, kuten voi, öljy ja mausteet. Pakkaa pussi joka aterialla helposti saataville.

Jakakaa kantamukset tasaisesti ruokakunnan jäsenten kesken. Syökää vuorotellen jokaisen repusta, jotta paino vähenee tasaisesti. Kantamuksia voi jakaa niin, että voimakkaampi kantaa painavampia. Jos yksi kantaa ruokia ja toinen ruoanvalmistusvälineitä ja trangiaa, toisen kantamusten paino ei vähene lainkaan.

Aamulla voidaan siirtää lounaan ja illallisen sisältävät pussit yleispussiin ja laittaa lounaan ainekset liotuspurkkiin, kuten ruokatermokseen. Vastaavasti lounaalla esivalmistellaan päivällinen ja laitetaan tarvittavat aineet likoamaan.

Elintarvikkeiden säilytys retkellä

Retkellä elintarvikkeet täytyy säilyttää oikein, jotta ne eivät pilaannu. Huomioi ruokien säilyvyys jo suunnitteluvaiheessa, ja pakkaa mukaan vain hyvin säilyviä elintarvikkeita. Talvella voi valita pilaantuviakin tuotteita, kuten lihaa ja kalaa. Muista kuitenkin säilyttää ne viileässä myös auto- ja junamatkoilla. Syö helposti pilaantuvia ainesosia, kuten juustoa ja smetanaa, sisältävät ruoat ensimmäisenä.

Vinkkejä kylmäsäilytykseen kesällä:

  • Päiväretken jääkaappipussi: Täytä kaksi puolen litran pulloa vajaaksi vedellä ja laita pakastimeen. Pakkaa pullot ja eväät pakasteiden kuljetuspussiin juuri ennen lähtöä. Sulje pussi tiiviisti. Kierrä ympärille varavaate eristämään lämpöä. Pussi toimii kylmänä yhden päivän, mutta myöhemmin voit käyttää sitä hieman viileämpänä paikkana kylmätuotteille.
  • Pienemmän jääkaappipussin voit tehdä pakasteiden kylmäkuljetuspussista, minigrip-pussista ja teipistä. Leikkaa kylmäkuljetuspussin sivusta ja yläreunasta pala pois niin, että se mahtuu minigrip-pussiin. Teippaa auki jäävät sivut umpeen. Laita kylmäpussi minigrip-pussin sisälle.
  • Luonnon omia jääkaappeja ovat kosteat sammalikot, maakuoppa sekä verkko- tai muovipussin upottaminen järveen. Laita säilytyspaikan merkiksi kenkä, vaellussauva tai jotain muuta, mitä ilman et voi jatka matkaa, jotta et unohda eväitäsi.

Lue lisää