- Suosittua nyt
- Yleistä retkeilystä
- Jokaisenoikeudet
- Retkietiketti
- Saamelaisalueen retkietiketti
- Majoittuminen
- Retken suunnittelu
- Retkiruoka
- Suunnistaminen
- Tulenteko
- Turvallisuus
- Varusteet
Retkiruokaa sesonkien mukaan
Kaikilla kasviperäisillä ruuilla on sesonkinsa, jolloin ne kypsyvät luonnossa. Sesongin aikana kasvikset, marjat ja hedelmät ovat tuoreimmillaan ja niiden maku ja rakenne ovat parhaimmillaan.
![Sesongin aikana kasvikset, marjat ja hedelmät ovat tuoreimmillaan. Kuva: Inka Valtamo. Tuoreita tomaatteja, kesäkurpitsoja, kurpitsoja sekä paprikoita.](/documents/10550/57057549/kasvikset_IMG_0282_InkaValtamo_1050.jpg/933896e4-a84e-f43e-5a59-1b2685bca7ca?t=1540373211624)
Vuoden ruokasesongit kannattaa hyödyntää retkiruoan tekemisessä kuivaamalla ruoka-aineita. Kuivatut ruoat säilyvät hyvin ja voivat odottaa seuraavaa retkeä hyvänkin aikaa. Retkiruoan vuosikello kertoo, milloin mitäkin elintarviketta kannattaa ottaa talteen ja kuivata.
Retkiruoan vuosikello
Kevään sesonkiruokia:
- viljellyt sienet
- raparperi
- parsa
- varhaisperunat
- koivunmahla
- hauki, ahven ja silakka
- villivihannekset ja versot
Kesän sesonkiruokia:
- nauris, retiisi ja porkkana
- nippusipulit ja ruohosipuli
- sokeriherneet
- avomaan salaatit ja yrtit
- kukkakaali, parsakaali ja varhaiskaali
- mansikat, vadelmat, herukat ja mustikat
- kuha, ahven
Syksyn sesonkiruokia:
- kukkakaali, parsakaali, kiinankaali, ruusukaali
- punajuuri, nauris ja koko juuressato
- avomaankurkku
- maissi
- omena
- marjat ja sienet
- silakka, ravut, muikku, siika, hauki
- hirvi, sorsa
Talven sesonkiruokia:
- valko-, puna- ja savoijinkaali
- porkkana, lanttu, palsternakka, punajuuri, juuriselleri
- kuivattu ja pakastettu herne, pavut
- kuha, made, muikku
- jänis, riekko