Retkiruokaa sesonkien mukaan

Kaikilla kasviperäisillä ruuilla on sesonkinsa, jolloin ne kypsyvät luonnossa. Sesongin aikana kasvikset, marjat ja hedelmät ovat tuoreimmillaan ja niiden maku ja rakenne ovat parhaimmillaan.

Sesongin aikana kasvikset, marjat ja hedelmät ovat tuoreimmillaan. Kuva: Inka Valtamo Suomessa kasvukausi on lyhyt ja tuoreita lähellä tuotettuja vihanneksia ei ole pitkään saatavilla. Syksyllä ja talvella Suomessa voi syödä tuoreena lähinnä juureksia ja omenoita sekä pakastettuja marjoja. Kasvukauden ulkopuolella terveellinen ja monipuolinen ruokavalio tarvitsee täydennystä ulkomaisista tuontituotteista, mutta valitse silloinkin sesonkituotteita.

Vuoden ruokasesongit kannattaa hyödyntää retkiruoan tekemisessä kuivaamalla ruoka-aineita. Kuivatut ruoat säilyvät hyvin ja voivat odottaa seuraavaa retkeä hyvänkin aikaa. Retkiruoan vuosikello kertoo, milloin mitäkin elintarviketta kannattaa ottaa talteen ja kuivata. 

Retkiruoan vuosikello

Kevään sesonkiruokia: 
  • viljellyt sienet
  • raparperi
  • parsa
  • varhaisperunat 
  • koivunmahla
  • hauki, ahven ja silakka 
  • villivihannekset ja versot
Kesän sesonkiruokia:
  • nauris, retiisi ja porkkana
  • nippusipulit ja ruohosipuli 
  • sokeriherneet
  • avomaan salaatit ja yrtit 
  • kukkakaali, parsakaali ja varhaiskaali 
  • mansikat, vadelmat, herukat ja mustikat
  • kuha, ahven 
Syksyn sesonkiruokia:
  • kukkakaali, parsakaali, kiinankaali, ruusukaali
  • punajuuri, nauris ja koko juuressato
  • avomaankurkku
  • maissi
  • omena
  • marjat ja sienet
  • silakka, ravut, muikku, siika, hauki
  • hirvi, sorsa
Talven sesonkiruokia:
  • valko-, puna- ja savoijinkaali
  • porkkana, lanttu, palsternakka, punajuuri, juuriselleri
  • kuivattu ja pakastettu herne, pavut
  • kuha, made, muikku
  • jänis, riekko

Lue lisää