Muu vaatetus

Sukat, käsineet ja päähineet

Sukkia laitetaan yleensä kahdet päällekkäin siten, että alimpana ovat kosteutta siirtävät alussukat ja päällä kosteutta sitovat päällyssukat. Varasukkia kannattaa olla mukana vähintään yksi pari. Suositeltavia sukkamateriaaleja ovat villasekoitteet ja jotkin keinokuidut.

Erityiset vaelluskäyttöön suunnitellut sukat ovat yleensä saumattomia, kosteutta pois iholta siirtäviä sekä erikoisvahvistettuja kantapäistä ja päkiän alta. Siksi ne ovat yleensä melko kalliita.

Käsineiden osalta tuulenpitävyys, lämpöisyys ja toimivuus ovat tärkeitä ominaisuuksia. Käsineiden täytyy peittää ranteet ja pitää lämpimänä kosteanakin. Pakkaskeleillä kannattaa pitää mukana erillisiä paksuja leiritumppuja.

Päähineellä suojaudutaan paahtavalta auringolta, hyönteisiltä, kylmältä tai sateelta. Kylmällä hyvä päähine on tuulenpitävä ja peittää korvat. Kovilla pakkasilla ja viimassa voi päähineen lisäksi käyttää takin huppua tai kommandopipoa. Varapipo kannattaa olla talvella mukana, jos hikoilee paljon.

Jalkineet

Hyvä retkijalkine on tukeva ja säänmukainen. Kenkien on oltava oikean kokoiset, ja niitä kannattaa käyttää lyhyemmillä retkillä ennen vaellukselle lähtemistä.

Vaelluskengät ovat selvästi mukavimmat ja tukevimmat jalassa. Kenkien vedenpitävät kalvot eivät kuitenkaan kestä kulutusta kovinkaan montaa vuotta. Myös saumat ovat kovassa kulutuksessa alttiita hajoamaan. Hyvä vaelluskenkä onkin vähäsaumainen nahkakenkä, jonka saa kalvon rikkouduttuakin vielä vedenpitäväksi nahankäsittelyaineella.

Retkikengät ovat vaelluskenkiä kevyemmät ja soveltuvat helppoihin maastoihin ja päiväretkeilyyn.

Tukevapohjainen vaelluskumisaapas on kengistä vedenpitävin, mutta niissä jalat hikoavat paljon - pakkaa siis varasukkia mukaan. Saappailla on mahdollista kahlata matalista joista yli. Talvella huopavuorisaappaat sopivat eräretkeilyyn.

Säärystimet suojaavat kenkiä ja housunlahkeita kulumiselta ja kastumiselta.

Ne, joita jalkojen kastuminen ei haittaa, voivat valita kevyimmästä päästä olevat suunnistus- tai maastojuoksukengät. Joissakin malleissa on vedenpitävä kalvo ja kenkien vedenpitävyyttä voi lisätä käyttämällä säärystimiä. Kevyet lenkkikengät tai sandaalit voi ottaa mukaan leirijalkineiksi tai vesistöjen ylityksiin.