Majoitteet

Retkeilijä kuljettaa majoitteensa mukanaan tai yöpyy esimerkiksi kiinteissä laavuissa tai tuvissa.

Kaksi retkeilijää makoilee kesäpäivänä Korouoman Koivukönkään laavulla jalat kohti taivasta.

  • Majoitteista teltta on painavin, mutta se antaa myös parhaan suojan säätä ja itikoita vastaan.
  • Laavu ja erätoveri ovat avomajoitteita, joiden yksi sivu on auki. Näistä majoitteista on illan päätteeksi hienoa katsella tähtitaivasta ja hiljalleen hiipuvaa hiillosta tunturimaiseman edessä. Räkkäaikaan kannattaa ottaa mukaan laavun lisäksi rankinen eli hyttysverkko.
  • Riippumatto on mainio majoite. Hyttysverkolla, makuualustalla ja laavukankaalla varmistat mukavat yöunet.
  • Myös autiotupiin tukeutuvilla vaelluksilla kannattaa aina kantaa mukana jonkinlaista majoitetta siltä varalta, että yöpaikaksi suunniteltu autiotupa ei löydykään ajoissa tai jos tupa onkin jo täynnä.

Leiriytyminen

Leiriytyminen on tilapäistä alueella oleskelua, joka kuuluu jokaisenoikeuksiin.

Monissa Metsähallituksen ylläpitämissä retkeilykohteissa leiriytymistä on kuitenkin rajoitettu. Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, telttailu tai muu yöpyminen on yleensä sallittu vain erikseen merkityillä ja huolletuilla telttapaikoilla. Luonnonsuojelualueilla leiriytyminen voidaan myös kieltää.

Tarkista leiriytyminen retkikohteen Ohjeet ja säännöt -sivulta.

Hygienia

Huolehdi hyvästä hygieniasta ja peseydy sekä tiskaa tarpeeksi kaukana vesistöistä sekä kaivoista. Jos tiskaamiseen on mahdollisuus käyttää lämmintä vettä, ei tarvitse käyttää tiskiainetta. Peseytymisessä suosi ekologisia pesuaineita ja saippuoita ja imeytä pesuvedet maahan kaukana vesistöstä.

Huolletuilla telttapaikoilla löytyy käytännössä aina kuiva- tai imukäymälä. Jos taukopaikalla ei ole käymälää, käymälätarpeita varten tulee valita paikka, joka sijaitsee riittävän kaukana poluista, vesistöistä sekä taukopaikasta. Käytä WC-paperia säästeliäästi ja piilota paperit esimerkiksi juurakkoon, kivenkoloon tai kiven alle. Jos on kyse useamman henkilön ryhmästä, käymäläjätteitä varten voidaan kaivaa matala kuoppa, joka sitten peitetään sammaleella tai karikkeella.

Kosteuspyyhkeitä voi käyttää intiimihygieniasta huolehtimiseen. Huomaa kuitenkin, että useimmat kosteuspyyhkeet sisältävät muovia, eikä niitä saa laittaa käymälään, vaan ne pakataan pieneen pussiin ja tuodaan pois maastosta. Kuukautissuojien kääreet, siteet ja tamponit pakataan pieneen pussiin ja tuodaan pois luonnosta.

Leiriytymis- ja telttapaikan valinta

Hyvä leiripaikka tarjoaa suojaa ja mahdollisen tulentekopaikan polttopuineen. Pidemmillä retkillä lähistöllä tulisi olla myös vettä.

Hyvä teltta- tai laavupaikka on mahdollisimman tasainen. Makuupaikkojen kohdalle ei jää suuria kiviä, juuria tai kuoppia. Kävyt ja risut on kerätty pois. Pohja ei vietä mihinkään suuntaan, etteivät nukkujat liukuisi yön aikana yhteen kasaan.

Lämpö- ja kosteusolosuhteet on hyvä ottaa huomioon. Painanteissa on suojaista, mutta viileää ja sateen sattuessa kosteaa. Aivan jokien ja järvien rannalla voi olla kylmempää kuin metsän suojassa. Auringon osuminen majoitteeseen lämmittää illalla ja aamulla, tuuli taas viilentää tehokkaasti.

Muuta

Mikäli yövytään tulilla tai talviteltassa kamiinan lämmössä, tulen vahtivuorot jaetaan yöpyjien kesken. Kipinämikon tehtävä on valvoa, että tuli ei pääse sammumaan ja että tuli tai kipinät eivät pääse leviämään ja aiheuta vaaratilanteita.

Pidä periaatteena, että leiriytymisestäsi ei jää jälkeäkään. Älä tee pöytiä, penkkejä tai muita tilapäisiä leirirakenteita. Siivoa aina roskat ja muut jäljet pois ennen kuin jätät leiripaikan. Älä revi tuohta elävistä puista

Sopivan majoitteen valinta

  • kannatko majoitetta vai kuljetko meloen tai siten, ettei majoitteen painolla ole väliä
  • montako majoitteeseen pitää mahtua nukkumaan
  • onko majoitteen sisäkorkeus tärkeä
  • majoitteen kestävyys
  • tuleeko majoite kesä- vai talvikäyttöön
  • avo vai umpio
  • leiriytymispaikka.