Ahkion kuljetus ja varaosat

Ahkion kuljetus

Kuljetus on varteenotettava ahkiota vaurioittava riski varsinkin yleisiä kulkuneuvoja käytettäessä. Ahkioita saatetaan latoa päällekkäin tai ahkio voi olla pystyasennossa, sivuttain tai miten tahansa. Jos ahkiossa ei ole helposti nähtävissä turvallisia nostokohtia, saatetaan ahkiota nostaa esimerkiksi kuorman sidontaan tarkoitetusta kuminauhasta, jolloin pujotuslenkit ovat vaarassa hajota. Ahkion voi suojata vaikka erillisellä peitteellä, jolloin kuminauha saadaan piilotettua sen alle. Kertakäyttöratkaisuna voi esimerkiksi teipata jätesäkin ahkion päälle.

On järkevää pakata ahkio siten, että mikään ahkion sisällä oleva esine ei pääse vaurioittamaan ahkiota ulkoisen kuormituksen aiheuttamana. Samoin ahkion päälle ei kannata sitoa mitään, joka voi joko itse rikkoutua tai rikkoa ympäristöään. Esimerkiksi suksisauvojen kärjet kannattaa suojata letkunpätkällä.

Jos ahkiota joudutaan kuljettamaan sulalla maalla, esimerkiksi rautatieasemilla, voisi ahkion alla olla kulutuspalat tai jopa pyörät. Kevyt kanootinkuljetuskärrykin toimii tässä tehtävässä hyvin. Vetoremmikään ei olisi pahitteeksi.

Varaosat

Retkiä varten kannattaa ottaa mukaan varaosia, joista osa voisi olla retkikuntakohtaisia ja osa henkilökohtaisia. Retkikuntakohtaisena olisivat sellaiset varaosat, joita vähiten tarvitaan, kuten vetovyö kokonaisuutena, kuminauhan kiinnityslenkit ja mahdollisesti aisan kiinnityskoukut. Henkilökohtaisina varaosina olisivat esimerkiksi aisaputket, vetonaru ja aisankiinnitysremmit. Varaosat kannattaa olla sellaisina kokonaisuuksina, että ne ovat helppo ja nopea vaihtaa. Tarvittavat työkalutkin kannattaa optimoida retkikuntakohtaisesti.