Pyöräilyä Metsähallituksen luontokohteissa

Useat Luontoon.fi-verkkopalvelussa esitellyt luonto- ja retkikohteet ovat saavutettavissa myös pyörällä. Etäisyyksien ollessa pitkiä pyöräilyn voi helposti yhdistää myös juna- tai bussimatkaan. Pyörän ottaminen junaan tai bussiin tuo lisää mahdollisuuksia saavuttaa myös niitä monia syrjäisempiä kohteita, joihin ei pääse perille asti julkisilla kulkuyhteyksillä.

Hymyilevä pyöräilijä laavun edessä Syötteen kansallispuiston metsässä.

Pyöräily maastossa on jokaisenoikeuksien perusteella lähtökohtaisesti sallittua. Jokaisenoikeudet kuitenkin edellyttävät, että pyöräilystä maastossa ei aiheudu haittaa luonnonarvojen säilymiselle tai muille maastossa liikkuville. Luonnon kulumisen ja kaikkien alueella liikkuvien turvallisuuden takia pyöräilyä onkin usein rajoitettu ja ohjattu siihen parhaiten soveltuville reiteille luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa.

  • Sähköavusteiset polkupyörät ja sähkömoottorilla varustetut polkupyörät (max 1000 W/max 25 km/h) + muut kevyet sähköajoneuvot ovat sallittuja siellä missä muukin pyöräily on sallittua.

Luonto- ja retkikohteilla pyöräilyyn soveltuvat reitit ovat usein metsäautoteitä, vaatimattomia kärryuria tai lyhyitä polkuosuuksia. Reitit eivät ole pyörätietasoisia, mutta niitä voi ajaa varovaisuutta noudattaen ja tarvittaessa välillä taluttaen. Niillä kohteilla, joilla on olemassa vahvistettu järjestyssääntö, pyöräilyn säännöt ja mahdolliset rajoitukset on määritetty siinä. Järjestyssääntö sekä muut kutakin aluetta koskevat ohjeet ja suositukset löytyvät alueen Luontoon.fi-sivujen osiosta Ohjeet ja säännöt. Epäselvissä tapauksissa voi myös aina ottaa yhteyttä lähimpään luontokeskukseen, jonka yhteystiedot on mainittu jokaisen kohteen Lisätietoja-sivulla.

Kohteita, joissa on hyvin pyöräilyyn soveltuvia reittejä, voi hakea Hae retkikohdetta -sivulta. Retki- ja luontokohteiden sivuilla mahdollisista pyöräilyreiteistä kerrotaan tarkemmin osiossa Reitit.